16-12-08

Horen, zien, maar zwijgen

raadzaal

De 21ste gemeenteraad van deze legislatuur zit erop. Reeds twee jaar lang ben ik trouw aanwezig in het publiek en heb daarmee verschillende raadsleden, zelfs fractieleiders, in aanwezigheid geklopt. Op zich niet vreemd, want iedereen kan al eens om professionele of privéredenen afwezig zijn.

Het is wel vreemd dat verschillende raadsleden in twee jaar tijd niet een keer zijn tussengekomen in het politieke debat, niet een keer een vraag hebben gesteld over agendapunten, niet een keer een voorstel hebben gedaan, niet een keer bedenkingen hebben uitgedrukt.

9 raadsleden van de 27 hebben hun electorale gewicht nog geen enkele keer  verzilverd en hebben al die kiezers door wie ze in de raad zijn geraakt verloren achtergelaten. Een derde van de raad dus.

Elk raadslid, hoe bleu of belegen ook, in de oppositie én in de meerderheid, kan wegen op het beleid en heeft de plicht om op z’n minst zijn kiezers te vertegenwoordigen door vragen te stellen, voorstellen te lanceren of al was het maar ‘meer aandacht te vragen voor…’

Ik hoop dan ook dat de komende jaren zowel binnen de meerderheid als de oppositie  meer raadsleden zich geroepen voelen om een actieve bijdrage te leveren aan het politieke debat. Het kan alleen maar bijdragen tot een beter bestuur dat gedragen wordt door een grotere groep mensen.

01:08 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.