17-03-09

Kafka bij de belastingen anno 2009

kafka 1

Het was een van de speerpunten van Paars II: de administratieve vereenvoudiging. Senator Q werd staatssecretaris en lanceerde het kafka-project tegen absurde regeltjes, procedures die alleen bedoeld lijken om ons het leven zuur te maken, onbegrijpelijke formulieren, enz. Veel mediabelangstelling wekte dit initiatief op en Q mocht zijn plannen zelfs in de States gaan toelichten.

De realiteit is vele jaren later veel minder indrukwekkend: voortaan zullen de burgers zelf de codes op hun belastingaangifte moeten noteren; codes die nog langer en dus complexer zijn dan vroeger.

De dertig extra codes die nodig zijn om allerlei uitzonderingen op de aangifte te kunnen ingeven, kunnen immers niet meer op de A3-aangifte, vandaar dat de burger het nu zelf maar moet doen. Ik zie de lange rijen mensen weer aanschuiven bij de ambtenaren die hen moeten helpen om hun aangifte in te vullen.

Een goed georganiseerde overheid beschikt over de gegevens van haar bevolking en zorgt ervoor dat de reeds bij de overheid bekende gegevens voorgedrukt op de aangifte staan, zodat de belastingplichtige deze alleen maar hoeft te controleren en waar nodig moet aanvullen.

Of … om het met de slogan van het kafka-project te zeggen: “Eenvoud maakt macht”

10:10 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.