11-05-09

‘Ik kom uit op SLP, heb ik nu professionele hulp nodig …?’

 

stemtest

Ik heb zoals vele stervelingen de stemtest van De Standaard gedaan en ben, je raadt het nooit, op SLP uitgekomen. Als ik collega’s, vrienden en een pak Facebookers mag geloven zijn ook velen onder hen op SLP beland.

Of ze erop zouden stemmen, daar gingen ze nog eens heel goed over nadenken. “Is een stem op SLP geen weggegooide stem?” was de meest gehoorde repliek.


Wat is een weggegooide stem?

Wie vorige keer op Leterme & co stemde in de hoop een verregaande staatshervorming op ‘5 minuten’ te bekomen, heeft zijn stem weggegooid.

Wie op Verhofstadt stemde om Leterme ervan af te houden, heeft Verhofstadt richting Toscane zien vertrekken en heeft de VLD mee twee jaar politiek theater zien opvoeren.

Wie op de SP.a stemde in de hoop dat Vande Lanotte het land zou gaan bestieren, heeft de Oostendenaar gekunsteld de scepter zien overdragen aan Freya en dan aan Caroline die steeds dieper wegzakt binnen haar partij.

Wie op Dedecker stemde, heeft even een moment de gloire kunnen meebeleven op de verkiezingsavond, maar heeft ondertussen ook vastgesteld dat er geen oplossingen komen van de op schandalen levende brulboei.
Wie op Groen! en spirit stemde, wist dat geen van beide partijen echt de grootste partij zou worden, maar hoopte dat zijn stem toch een zetel meer zou opleveren.
Wie op het VB stemde, wist op voorhand dat zijn stem verloren zou gaan.

Als je terugblikt op de voorbije twee-en-half jaar word je niet vrolijk van de gedachte of je stem iets heeft uitgehaald.

Ik ben dan ook fervent voorstander van stemrecht i.p.v. stemplicht. Niet alleen krijgt iedereen zo de vrijheid om al dan niet te gaan stemmen. Ik ben er ook van overtuigd dat politici beter hun best zouden doen om het ‘politique politicienne’ achterwege te laten en meer moeite zouden doen om hun potentiële kiezers te overtuigen van hun programma.

Uiteraard geeft De Stemtest geen stemadvies. De test geeft alleen aan welke partijen eerder wel en eerder niet politiek vertalen waar jij in gelooft.

Aan zogenaamd ‘onbesliste kiezers’ geef ik dan ook steeds de raad om minstens van de top 3 de partijstandpunten eens iets grondiger te bekijken.

Want zeg nu zelf ... waar voel jij je het beste bij? Dat je strategisch stemt om een grote partij van de macht te houden, of dat je de partij volgt die aansluit bij wat je zelf belangrijk vindt.

In volgende bijdragen op mijn blog zet ik daarom SLP-standpunten in de verf die ik zelf belangrijk vind. Hopelijk heb je er iets aan wanneer je een keuze maakt in het kieshokje.

21:51 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.