13-06-11

13 juni, een jaar later

bart en elio.jpg

Dag Bart
Bonjour Elio

Een jaar geleden zorgde de kiezer voor een zeer duidelijke verkiezingsuitslag, in Vlaanderen en in Wallonië. In 2007 was het wel even anders: Leterme deed weliswaar een Tindemanske in het noorden van het land, maar wie in het zuiden de onderhandelingen moest trekken, was veel minder duidelijk. De strijd van Didier Reynders om jou, Elio, te onttronen, bleek achteraf gezien veel geld gekost te hebben aan de MR-campagnekas, maar bereikte helemaal niet het verhoopte resultaat. Iets wat Reynders wel meer overkomt.

Op 13 juni 2010, exact één jaar geleden, lagen de kaarten dus een heel stuk duidelijker: er waren twee tenoren die er eerst samen uit moesten geraken om daarna een coalitie, zelfs een tweederde te vormen om de grote staatshervorming te realiseren die op dat moment al 3 jaar in de frigo zat. Politieke commentatoren, politicologen en andere ervaringsdeskundigen die er doorgaans even goed in slagen de politieke toestand in te schatten als Frank en Sabien het weer, zagen heel wat kansen voor jullie beiden.

Soit, inhoudelijk hadden (en hebben) jullie evenveel gemeen als Louis Tobback en de gemiddelde puistpuber van 17, zowel qua stijl, ervaring als inhoud. Toch zagen de politieke waarnemers heel wat mogelijkheden.
Om te beginnen stonden er geen federale, Vlaamse of Europese verkiezingen op het programma. Geen fase van kieskoorts dus, wat jullie de mogelijkheid zou geven om in alle stilte de contouren van een akkoord uit te werken.
Iedereen was er ook van overtuigd dat de autoraaminterviews aan de poort van Hertoginnendal tot het verleden zouden behoren; geen politicus zou zich nu nog laten verleiden tot dit soort quotes en stokebranduitspraken die ‘de zaak’ er alleen maar op achteruit helpen. Hertoginnendal, nie wieder.
Ook het eindeloos rekken van de onderhandelingen zou dit keer wel eventjes anders verlopen. Frank Devos en Sabien Sinardet wezen erop dat de Franstaligen nu wel zouden inzien dat ze van een grijze brave muis een grote kordate olifant hadden gemaakt door de eclatante uitslag van de (extreem) Vlaamsgezinde partijen in 2007 te ontkennen.

Het zag er dus goed uit op 13 juni 2010. De leeuwenvlaggen waren vervangen door Europese iconen en jij, Elio, nam op de verkiezingsavond zelf al premierallures aan door in het belang van beide gemeenschappen te spreken.

We zijn ondertussen een jaar verder. Een jaar dat bol stond van miscommunicatie, noncommunicatie en cameracommunicatie.
Tweederangsfiguren als Ben Weyts en Philippe Moureau werden voor de camera’s gegooid om olie op het vuur te gooien. Derderangsfiguren als Siegfried Bracke en Paul Magnette stuurden jullie daarna op het persvolkje af om, al was het maar voor de sier, een doekje over het vuur te gooien. Maar wat begin je zelfs met een strandlaken als heel de Kalmthoutse Heide of, voor Elio, de Hoge Venen in lichterlaaie staat?

Ik kan me echt niet van de indruk ontdoen, beste Bart en Elio, dat het jullie al sinds de zomer van 2010 niet meer te doen is om het vormen van een regering. Hoe verklaren jullie anders dat er maandenlang niet werd onderhandeld tussen de (toen nog) 7 partijen? Hoe kan het dat jullie elkaars nota’s nog voor de inkt van de printer is opgedroogd al door de versnipperaar gooien, in primetime wanneer alle camera’s erop gericht staan?

Het land boert ondertussen verder met de 5 overige regeringen, ook al hangen er dreigende speculatiewolken boven ons land. De Vlaming, de Waal en de Brusselaar kijken er al lang niet meer van op dat er nog geen akkoord is, sterker nog … bij de barbecue wordt met een zoveelste roseetje ons trieste wereldrecord weggerelativeerd.

De peilingen geven aan dat jullie strategie werkt, voor jullie partijen: de aanhang wordt groter, gevolgd door het eigen groot gelijk. Eigen belang eerst, aan beide kanten van de taalgrens. Zwarter kan een zondag niet worden, me dunkt.

Het enige wat nu nog belangrijk is, en, face it, wat al sinds augustus vorig jaar jullie drijfveer is, is ervoor zorgen dat je niet als eerste de stekker eruit trekt, uit schrik voor de kiezer. Opnieuw de kiezer dus.

We zijn door het eindeloze getaffel op iets meer dan een jaar van de gemeenteraadsverkiezingen gekomen.

Bart, Elio, mag ik aannemen dat jullie in 2012 weer beschikbaar zijn voor Antwerpen en Bergen?

22:29 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.