09-07-11

Over konijnen en de lichtbak

suicide bunny.jpg

Donderdagochtend verschenen op alle nieuwssites de eerste buttons ‘Volg live de persconferentie van N-VA om 14.00’. Reeds rond de middag doken de eerste geruchten op: het wordt waarschijnlijk ‘nee’.

De pers werd zenuwachtig, de andere politieke partijen zo mogelijk nog meer, de CD&V op kop. De geplande CD&V-persconferentie werd zelfs verplaatst in functie van de toespraak van de grote leider, het lichtbaken in deze politiek woelige tijden.

Het njet van N-VA is vanuit De Wevers standpunt begrijpelijk. Iedere partij heeft immers het recht om in alle eerlijkheid een nota naast het eigen partijprogramma te leggen en daarna een keuze te maken.

Wat veel minder logisch is, zijn de conclusies die andere partijen hieruit trekken, opnieuw de CD&V op kop. Waarom moet het zo zijn dat het al dan niet deelnemen van De Wever en de Zijnen aan formatiegesprekken, een voorwaarde is om zelf rond de tafel te gaan? In die zin is de positie van CD&V discutabel en zelfs onverklaarbaar in het licht van de toekomst van de roomse partij van ‘staatslieden’. Ik kan me moeilijk inbeelden dat iedereen binnen de CD&V zich goed voelt in de aanhangwagen van de N-VA.

Als konijnen zitten politieke partijen en journalisten naar de N-VA-lichtbak te kijken. Pas als De Wever beweegt, komt er iets in beweging. Hopen dat De Wever een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen water gaat drinken in plaats van wijn is een illusie.

Beste politici, draal niet en vorm een regering met een duidelijke visie op sociaal-economisch vlak en stevige staatshervorming die bevoegdheden homogener verdeelt. Dat De Wever niet mee onderhandelt, laat dat niet langer een belemmering zijn. Het alternatief om naar de lichtbak te blijven turen, is geen optie want die zal blijven staan onder de vlaggenmast waar de Vlaamse Leeuw meer dan ooit wappert.

13:04 Gepost in Actualiteit, Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.