23-08-13

Vr 9 aug 2013 - Snel drogende pastasaus

reisverslagen

De wind door het dikke bladerdak van de plataan maakt het geluid van zachte regen.

Toch valt er geen spat regen vandaag. De mistral blaast de lucht volledig azuurblauw.

Het is restjesdag. Alles wat een lange trip naar huis beter niet mee maakt, moet op. Toch komen we nog enkele ingrediënten te kort voor de pasta van vanavond.

Met gerichte koopinstructies trek ik er op uit om te vermijden dat ik me zoals steeds laat gaan bij het inkopen: vlees voor de pastasaus, tomatenpuree en een brood. Meer niet.  De enkele keren per jaar dat ik een winkel binnenstap, handel ik heel goed naar Reve en zet ik zijn wijsheid 'Voor je het weet is het oorlog en zit je zo weer zonder.' grondig om in de praktijk. Een winkelkar die half leeg is? Ben je gek! Niets is zo vervelend als vaststellen dat je bepaalde basisproducten niet meer in je voorraadkast hebt staan net als er vlijtig in potten gerommeld wordt of er onverwacht vrienden over de vloer komen. Dan kun je beter wat inbunkeren.

Het besef dat elke aankoop te veel morgen kan leiden tot het verweesd achter moeten laten van enkele flessen of kartons wijn, is voldoende om me extreem gefocust te houden tijdens het shoppen. Dit kan ik die arme dutsjes van flessen niet aandoen.

Na de brunch keren we terug naar het wildwaterparadijs van La Rocque-sur-Cèze. Deze keer zijn we goed voorbereid op wat er zoal te doen valt, dus gaan heel wat zwemspullen mee. Over het uitgestrekte rotsenveld loop ik als een volgepakte kameel vooruit om een leuk en rustig plekje te vinden. Ijdele hoop want het is er zo mogelijk nog drukker dan maandag.

De kinderen willen maar een ding: springen. Ook mama waagt zich aan de grote sprong van de rotswanden terwijl ik me met onze uitzet parkeer op een min of meer schaduwrijke plek. Een rotsplateau is ergonomisch even onverantwoord om een boekje op te lezen als een zitje in een economyclass zonder beenruimte. Toch hou ik de gekunstelde lig-zit-houding meer dan twee uur vol, terwijl ik de sappige wijnverhalen van Ilja Gort degusteer.

Over wijn gesproken ... 22 kartons wijn zullen morgen de rit naar Halle meemaken, naar hun laatste rustplaats. Ondanks de redelijk uit de hand gelopen wijninkopen, slagen we erin de auto zo in te laden dat zelfs de hoedenplank nog dicht kan. Geen hond die morgen op een of andere parking langs de Autoroute zal zien dat we net van vakantie terugkomen, tenzij de sterveling natuurlijk per ongeluk die loeier van een dakkoffer opmerkt waarin alle lichte spullen zijn opgeborgen.

De spaghetti is niet onmiddellijk vegetarisch te noemen. Het versgebakken gehakt creëert in combinatie met de fabriekstomatensaus een soort van snelbeton waar je lepel stevig in blijft recht staan. Een waspaal zou ook zonder probleem recht blijven in de saus. Weet ik veel dat er in de fabriekstomatensaus ook al vlees verwerkt zit. Een mens kan toch niet alles weten!

Met de buren wandelen we na ons laatste avondmaal naar het centrum van Bollène. By night valt het op dat het stadje de laatste jaren serieus is opgekalefaterd. Er zijn nieuwe wegen, wandelpaden, dijken en pleintjes aangelegd na de laatste grote overstroming die het centrum tot drie meter hoog onder water zette. Een drama waar de middenstand nu pas stilaan terug bovenop komt. Alles was door de watermassa en de modderbrij verwoest en er was geen budget om opnieuw te beginnen. Jarenlang was Bollène dan ook een spookdorp waar niets te beleven viel.

De nieuwe bestuursploeg zet ook zwaar in op het reanimeren van het sociale leven van de stad. Ze organiseren in de zomer allerhande concerten en andere activiteiten die mensen samen brengen.

Vanavond wordt voor het hôtel de ville een hommage gebracht aan Joe Dassin. Koste noch moeite wordt gespaard om het publiek een topavond te laten beleven. Een podium met verschillende niveaus, een serieus uitgebouwde liveband en een handvol zangers en zangeressen die meer van outfit veranderen dan Madonna, Rihanna en Britney samen tijdens een playbackoptreden.

De eindeloze stroom Franse klassiekers van Dassin hebben honderden kilometers noordwaarts miljoenen opgebracht in Nederlandse bewerkingen van Rob de Nijs, Gerard Cox en uiteraard ook onze eigen Strangers. Zonder schaamte zingen we de Nederlandse tekst mee.

Omstreeks elf uur wandelen we terug naar de gite. De kinderen slapen direct.

Wij sluiten af op het terras van de buren met een laatste Rasteau.

23:39 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

Do 8 aug 2013 - Geen klassieke Hollandermop

reisverslagen

Op enkele natte terrasstoelen en een doorweekt tafellaken na doet niets nog vermoeden dat het gisteren zo'n hondenweer was. De lucht is opnieuw blauw met hier en daar een fijn wit schildersstreepje door.

Vandaag is het elk voor zich. Iedereen doet wat hij het liefst doet. Els gaat lezen aan het zwembad, de kinderen duiken er in en ik ga wijn proeven in de buurt.

Vorig jaar downloadde ik de app van de Guide Hachette. Een handig ding waarmee je je wijndegustaties perfect kunt inplannen. De app vindt voor mij in geen tijd de kleine domeinen die op maximum een half uur van de gite liggen en beloond werden met enkele sterren.

Het eerste is Chateau d'Hugues in Uchaux. Een van de rest van de wereld afgesloten wijndomein op de weg naar Sérignan. Het heeft geen huisnummer, wat op zich in Frankrijk niet zo abnormaal is op de boerenbuiten, maar er is zelfs ook geen gehucht waar het domein in ligt. Zo desolaat ligt het tussen de uitgestrekte wijnvelden.

"15 cuvées kan ik je laten proeven", zegt de wijnboer, "we hebben immers verschillende terreinen die elk hun specifieke smaak hebben." Het gamma is op zich nog ruimer, blijkt uit de overzichtslijst. Hij verkoopt ook nog steeds zijn oude wijnjaren tegen prijzen die lustig mee geïndexeerd zijn.

De man zet alvast een eerste reeks van 6 flessen klaar. Dat gaat hier nog even duren, denk ik onmiddellijk. Uiteindelijk zal ik er meer dan anderhalf uur vertoeven.

Hij heeft nog maar net het eerste glas ingeschonken of zijn dochter komt binnen. Een jaar heeft ze in Parijs een opleiding tot oenoloog gevolgd. Naast de edele kunst van de wijnproductie, leerde ze er ook wijn proeven, druivenrassen typeren en wijnen selecteren bij gerechten. Op termijn zal ze immers het wijndomein overnemen van haar vader, net zoals hij dat heeft gedaan van zijn vader.

Ik laat me leiden door vader en dochter. Ze laten me hun gamma zowel horizontaal als verticaal proeven. Horizontaal betekent dat je van eenzelfde jaar de wijnen van de verschillende terreinen proeft. Verticaal wil zeggen dat je van eenzelfde wijn verschillende jaargangen proeft van jong naar oud.

Hoe er ook geproefd wordt, het meesterlijke van de wijn komt telkens boven. De wijnboer blijft maar flessen suggereren en heeft er zelf duidelijk ook plezier in. De man weet hoe hij wijn moet maken en verkopen. Waar hij geen verstand van heeft, is etiketten ontwerpen. En laat hem nu net de 'kunstenaar' zijn die de afschuwelijke schilderijen op doek heeft gezet die daarna als beeld gebruikt werden op de etiketten. Zijn flessen godendrank lijken op de derderangs roséwijntjes die je in een verlaten ijsbar in de glazen coca cola-ijskast onder een felle neon ziet staan. Echt jammer.

Toch valt het niet aan mijn aankoopgedrag te zien. Vier kartons neem ik mee zodat ik in goed gezelschap ook eens horizontaal en verticaal kan proeven thuis op het terras. Sommige wijnen zullen pas over 10 jaar gedronken worden, op een moment dat Rune meerderjarig is. Het idee alleen al.
Als bedankje geeft de dochter me nog een magnum mee uit een mooi jaar.

In Sainte-Cecile-Les-Vignes ligt het tweede domein van de middag: Domaine Les Grands Bois. Het domein ligt dichter bij Bollène dan het vorige en de vrouw die me in de degustatieruimte ontvangt, is duidelijk nog steeds onder de voet van de natuurkracht van gisteren. Ze vertelt dat alle druiven gekneusd zijn en vreest dat de opbrengst dit jaar een stuk lager zal uitvallen.

Het domein staat bekend voor zijn biowijnen. De rode zijn allemaal genoemd naar familieleden. Naarmate ik de familiestamboom opdrink van jong naar oud, stijgt het niveau van de wijn. De minderjarige wijntjes hebben zeker potentieel, maar moeten nog minstens een keer goed puberen. De Rasteau waar ik mee eindig is een klassevolle topper van 10 euro en draagt de naam van de pater familias.

De betaalterminal heeft in de voormiddag de geest gegeven, dus moet ik net als gisteren op zoek naar een distributeur. Gelukkig moet ik deze keer niet half Frankrijk door om er een te vinden. Bij terugkomst op het domein staat de wijn voor me klaar met een extra flesje voor het ongemak.

In hetzelfde dorpje ga ik om af te sluiten nog langs bij Domaine La Grand' Ribe. Opnieuw een domein waarvan de flessen potsierlijke etiketten dragen als loodzwaar, maar onterecht brandmerk. Als je de naam van je wijndomein in een speels Word-lettertype zet dat leuk was om midden jaren 90 een verjaardagskaartje mee op te vrolijken, dan is er echt wat mis met je gevoel voor smaak. Een tip voor de Franse wijnunief: leer wijnboeren in spe ook passende etiketten ontwerpen die de wijn typeren.

De kofferbak ligt gezellig vol als ik terugkeer naar de gite. De kinderen duikelen voor de zoveelste keer het zwembad in wanneer ze de zomerhoed van hun vader opmerken.

We laden snel de wijn uit want een warme auto die nog een dag gaat schokken over kleine Provençaalse wegeltjes, daar wordt zo'n wijn niet beter van. Ik zet ook alvast twee flesjes bij de buurman op het terras en leg er een papiertje bij: "Deze zijn voor straks. We gaan nog eerst even naar Pont Saint-Esprit."

Het oude stadje met de kilometer lange brug nodigt al een hele week uit. Telkens we vanop een brug over de Rhône naar het stadje met de oude brug kijken, lijken we terug te kijken in de tijd.

Onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als we over de oude brug het dorpje tegemoet rijden. Maar al snel bergen we ze op om niet te zeer ontgoocheld te geraken.

De marché nocturne vindt blijkbaar op woensdagavond plaats in plaats van op donderdag. Die hebben we dus gemist, ook al denk ik dat gisteren tijdens het noodweer niet veel kraampjes zijn opgezet.

Dan trekken we maar het dorpje in. Een trektocht van een half uur. Op die tijd ben je rond en heb je je quasi voortdurend geërgerd. Aan verschrikkelijke kitscherige kerkinterieurs die met een compleet gebrek aan respect voor het mooie exterieur op een zatte zondag werden bedacht. Aan de auto's die heer en meester zijn, in letterlijk elke steeg en elk plein, zodat van een fijne wandeling niets in huis kàn komen. Aan de poep op de stoep, de urinegeur in de steegjes, de hanggezinnen op straat.

Pont Saint-Esprit is het slachtoffer van decennialang fout ruimtelijke ordeningsbeleid en een totaal gebrek aan visie wat stadsontwikkeling betreft. Er zijn weinig dorpjes die zo pittoresk ogen van op afstand, die zo mooi gelegen zijn aan de wilde kant van de Rhône en waar zoveel potentieel in zit als Pont Saint-Esprit. Nog even en in de Guide Michelin staat er voor dit dorp een aparte categorie: te mijden.

Onze plannen om vanavond een lekkere marché nocturne mee te maken en te genieten van de oude binnenstad vervangen we al snel door 'we gaan barbecuen'. Thea ziet ons aankomen en aanhoort onze ontgoocheling. "We kunnen ook gezellig samen barbecuen", zegt ze. En voor je denkt dat dit het begin is van een klassieke Hollandermop, dan ben je mis.

(even tussendoor)
Op een camping in de Ardèche wordt een barbecue georganiseerd. De Fransen brengen brood mee, de Duitsers vlees, de Belgen groenten en de Nederlanders hun familie.

Zoals eerder al gezegd: Robert en Thea zijn zeer gastvrije mensen. Onmiddellijk wordt een flesje champagne ontkurkt en toasten we op het goede leven. Een flesje bourgogne en de twee flessen die ik vanmiddag alvast klaar zette op hun terras zijn ondertussen op prima temperatuur. Ze hebben een tijdje in de wijnkast gelegen en zijn er tot rust gekomen.

De wijnkast hebben ze al zes jaar. Ze bewaren er al hun wijn in. Een wijnkast heeft het voordeel dat je veel wijn kunt stockeren (er bestaan kasten van 300 flessen en meer) ook als je niet veel plaats hebt. Je wijnen zijn steeds op een constante temperatuur die je kunt aanpassen aan het type wijn. Zo blijven de wijnen correct evolueren en hebben ze steeds de juiste temperatuur om ze te nuttigen.

In een warme regio als de Provence heb je een wijnkast echt wel nodig als je niet over een degelijke wijnkelder beschikt. Kamertemperatuur is immers veel te warm om een gigondas of een chateauneuf-du-pape te schenken.

Mijn eigen wijnkelder is vrij constant van temperatuur, maar is zo'n 3 graden te warm. De vochtigheid zit wel goed. Toch denk ik mezelf binnenkort een wijnkast cadeau te doen om een tweehonderdtal flessen permanent te verwennen. Dat hebben ze wel verdiend.

De aperitiefhapjes gaan op de barbecue: mosseltjes met kruidenboter.

Rond 10 uur knipt Robert de lichtjes van het zwembad aan zodat Rune en Finn nog even kunnen night swimmen voor ze horizontaal gaan. Ze gieren het uit.

Als uit het niets duikt een stevige mistral op die de uitschuifbare luifel stevig door elkaar rammelt. De natte zwemhanddoeken zijn in geen tijd droog. Toch blijven we aangenaam doorkeuvelen tot bijna 2 uur.

We hebben ongelooflijk veel geluk gehad zaterdag dat de gite die we op het oog hadden uiteindelijk niet beschikbaar was en dat we hier in Bollène terecht zijn gekomen. Een dergelijke vakantie hadden we nooit kunnen hebben in Goudargues. Ik kan het me zelfs niet voorstellen dat we effectief, om veiligheidsredenen, onze wijn in plastic wijnglazen hadden moeten drinken zoals op de site van La Grand Vigne te lezen staat, of dat de kinderen geen 'bommetje' zouden mogen doen in het zwembad.

Hup Holland hup, dus.

17:10 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

22-08-13

Wo 7 aug 2013 - Pingpong-hagel in de Ardèche

reisverslagen

Als je de Ardèche bezoekt, moet je een kano in.

Roberts lyrische beschrijvingen van een kanotocht vanuit Vallon Pont d'Arc hebben ondertussen driekwart van het gezin geïnfecteerd. We moeten niet gaan voor een korte pleziervaart, nee we hebben minstens een halve dag nodig. En, o ja, je kunt je spullen best in een waterdichte koker steken en die goed vastmaken aan de kano want jongelui aan de oever maken er een sport van om kano's om te duwen en er met je koker vandoor te gaan. Met je iPhone en je fotocamera dus. Dolletjes!

Ik heb het zo niet begrepen op achteruitgang. Leg een fijn wandelpad aan naar enkele fotogenieke plekjes of voorzie een elektrisch bootje waar je met z'n vieren in kunt en waarop je je spullen tenminste droog kunt opbergen. Een kano is me iets te Pocahontas.

Toch zal ik me moeten neerleggen bij de meerderheid. Alle excuses zijn weggewerkt, er is zelfs een zwembroek voor me gekocht, zo een met een netje. Brrrrr...

Thea is uitgelaten als ze hoort dat we gaan kanoën en geeft ons nog wat moederlijke raad. Goed insmeren, want ook al is het bewolkt, je kunt stevig verbranden. Neem voldoende drank en een picknick mee, want eens je in de kano zit, kun je nergens meer terecht. En ga naar de kanoverhuur in de houten barak, dat is de beste en de goedkoopste.

Ja, ma!

We zijn nog maar goed Bollène uit als we boven Montélimar enkele stevige bliksemschichten zien. De lucht kleurt 50 tinten grijs.

Vallon Pont d'Arc is de andere richting uit en het is nog een uur rijden. Rune troost zich met de gedachte dat het weer er nog steeds subtropisch kan zijn. Even lijkt hij gelijk te krijgen, want de temperatuur stijgt geleidelijk aan richting 24 graden. Hoe dichter we bij de bestemming komen, hoe hermetischer het wolkendek dicht trekt. Ook de temperatuur daalt naar 18 graden. Ongeveer de helft van gisteren. Het is de eerste keer deze vakantie dat het warmer is in de auto dan buiten.

Omdat we in de omliggende dorpen nog steeds bliksemschichten zien, vraagt Els de eerste de beste kanoverhuurder of er vandaag eigenlijk wel gevaren kan worden. Vanuit de auto zien we de man negatief gesticuleren en met misprijzen kijken naar het dikke wolkendek. Ze verwachten nog veel regen; kanovaren zal vandaag en waarschijnlijk ook morgen niet mogelijk zijn. De laatste lettergreep is net uitgesproken of het wolkendek gooit er met volle kracht duizenden liters water uit. In geen tijd staan de straten blank en zie je nog amper iets door de voorruit.

En dat weer houdt zowat heel de dag aan. Pas rond 21 uur zal het uiteindelijk beginnen opdrogen. De buurvrouw vertelt ons later vandaag dat ze een dergelijk weer nog nooit heeft meegemaakt. Tot twee keer toe hebben ze de tuin opgeruimd, windstoten hadden alles wat los en vast zat door elkaar geschud. Hagelstenen ter grootte van knikkers hadden heel wat schade aangebracht op auto's in de buurt en dan heeft deze regio nog geluk gehad; in Lyon waren er hagelstenen gevallen zo groot als tennisballen. Hangars werden er herleid tot kaas met heel veel gaten.

Om toch nog iets van de dag te maken, willen we ondergronds gaan in een van de mooiste grottencomplexen van Frankrijk. In Saint Marcel d'Ardeche zijn we niet alleen. De inkomhal staat vol met uitgeregende toeristen. Er hangt een geur van natte honden.

Het gaat voor geen meter vooruit. De kassier is compleet ongeïnteresseerd in de bezoekers en heeft een kortetermijngeheugen dat zelfs bij amoeben beter ontwikkeld is. Tot drie keer toe probeert hij de betaalterminal uit, zonder resultaat. Elke keer vraagt hij me hoe oud de kinderen zijn om de juiste prijs in te tikken in de kassa en daarna vast te stellen dat het juiste bedrag niet op de terminal komt.

Aangezien ik niet genoeg cash bij me heb, moet ik even op en neer naar het dichtstbijzijnde dorpje. 5 à 10 minuten schat een van de drie baliemedewerkers in die op dat moment vrolijk met haar vingers zit te draaien. Uiteindelijk duurt het 40 minuten door het rotweer en de busjes met lege aanhangwagens die naar de rivier rijden over de bochtige wegen om er de enkele kano's op te pikken die vanmorgen zeer vroeg zijn vertrokken. 30 kilometer per uur rijden ze. En je kunt er op het bochtige parcours niet voorbij.

Wanneer ik terugkom aan de grotten is ook de volgende groep al vertrokken. Els en de kinderen wachten er ondertussen al meer dan een uur. Het is onze dag niet. De amoebe aan de kassa is vervangen door een even trage vrouwelijke variant. Ze gebaart dat we achteraan de rij moeten aanschuiven, een rij die ondertussen meer een 'hoop' is geworden en heel de inkomhal en de grote luifel inneemt. Toch geeft ze blijk van enig begrip als we haar kort uitleggen dat we al meer dan een uur wachten en ook nog eens kilometers verder flappen moesten gaan tappen omdat hun terminal defect is. Ze laat ons voor gaan.

Na een kwartiertje kunnen we aan de afdaling beginnen. Meer dan 150 meter dalen we af in het kalkmassief. Een jager ontdekte het grottencomplex in 1836 bij toeval. Ondertussen zijn 57 km gangen en spelonken in kaart gebracht.

De grotten van Saint Marcel d'Ardeche zijn groots. Op sommige plekken torent het plafond 40 meter boven het wandelpad uit. De eeuwenlange erosie heeft fascinerende constructies gecreëerd met stalagmieten en stalagtieten in allerlei vormen en groottes die ongeveer een eeuw nodig hebben om 1 à 2 centimeter te groeien. Uitmuntend vakwerk van moeder natuur. 

De Jean-Michel Jarre-muziek bij het klank- en lichtspel hoeft niet echt en al zeker niet de ondefinieerbare kreun- en grom-geluidjes die erin gemixt worden om de illusie van een bewoonde grot te creëren. Als we teruglopen naar de ingang weerklinkt een heel ander soort muzak, een soort van foute Bach à la Berdien Stenberg. Jammer dat net op zo'n moment er geen stuk rots naar beneden dondert en de muziekinstallatie verbrijzelt.

Buiten de grot stortregent het ondertussen lustig verder. Bij tijden zie je amper iets door de voorruit. 17 graden, een absoluut dieptepunt.

Of we nog in Aiguèze stoppen of niet, laten we afhangen van de regen. Niet of het regent, maar hoe erg het nog regent als we in de buurt van het middeleeuwse dorpje zijn.

We wagen het er op. De zomerhoed gaat op als statement, maar ook als zomerse regenbescherming. Naarmate we het centrum naderen, stijgt het debiet van de regenstroom. Op de smalle wegen vormen zich kleine beekjes die op enkele plaatsen beginnen te kolken.

In een klein cafeetje zoeken we een plekje en bestellen we iets om op te knappen. Voor de kinderen zijn dat twee warme choco's. Een OXO had ook gekund met dit herfstweer.

Wanneer het ergste voorbij lijkt, verkennen we kort Aiguèze. Een mooi oud dorpje dat bij zonnig weer erg fotogeniek moet zijn, inclusief een prachtig vergezicht over de vallei van de Ardèche. Nu komt het allemaal wat troosteloos over. Erg fotogeniek dan weer, zijn Rune en Finn die op en neer door de beekjes op de straten lopen.

Het regenweer begint aan zijn climaxmoment. Volledige emmers per vierkante meter vallen uit de grauwe hemel. Met moeite bereiken we de auto. Ook het terugrijden naar de gite is niet evident. We passeren Pont Saint-Esprit, een dorpje dat we morgen willen bezoeken, en horen op dat moment dat aan de andere kant van het dorp tot 40 centimeter water in de straten staat.

Vier natte honden vallen de gite binnen. Even acclimatiseren.

Omdat ik me niet zie eten in het interieur van de eetkamer, besluiten we later op de avond nog een hapje te gaan eten in Bollène. De auto zetten we in de buurt van het Hôtel de Ville. Het pleintje voor het gemeentehuis is compleet uitgeregend, net als de bankjes en het podium dat klaar staat voor een optreden van Umberto Tozzi, de Italiaanse charmezanger.

Het optreden is echter afgelast. Als het nog maar een beetje heeft geregend overdag, komt een Fransman 's avonds niet meer buiten. Ook marktjes in de voormiddag liggen er verlaten bij als het in de vroege ochtend even regent.

De organisatoren van het optreden hebben dan ook geen enkele voorziening getroffen om de heer Tozzi onder een afdakje of een zeiltje te zetten. Als we in België een event zouden laten afhangen van regenweer, zouden er amper nog buitenevenementen plaatsvinden in ons land. Bye bye Gentse Feesten, Zomer van Antwerpen en Parkplezier.

17:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

21-08-13

Di 6 aug 2013 - Woestijnbeelden in de Provence

reisverslagen

Ik neem me voor te voet naar de bakker te gaan. Naadloos volg ik de instructies die Thea me zondag heeft gegeven om er vlot te geraken, maar ergens loopt het toch mis. Ik doe er drie keer langer over dan voorzien en kom op plaatsen die niet in de routebeschrijving voorkomen. Tot overmaat van ramp blijkt de bakker dicht te zijn.

Omdat we vandaag toch redelijk wat kilometers te verteren hebben, ga ik niet te voet verder zoeken naar een boulanger, maar neem ik de auto.

Even later rijden we naar het zuiden, richting Roussilon. Het lijkt alsof net werd aangekondigd dat er in het rode dorpje niet langer water uit de kraan komt, maar stromend goud. Een zondvloed aan vakantiegangers wil net nu Roussilon bezoeken. De 5 dorpsparkings zitten propvol en voor elke plaats die vrijkomt, wordt gevochten zoals de Meden en de Perzen dat nooit hebben gedaan. Na een klein uur slalommen door de veel te smalle steegjes van het dorp hebben we er genoeg van. We rijden naar de voet van het dorp en hangen de Audi er in een boom.

Rousillon is bekend van de okerontginning. 'Le sentier des ocres' trekt in het hoogseizoen massa's toeristen die zich komen vergapen aan de okerkleurige rotsformaties en eindeloze vergezichten. Wij doen vandaag gewillig mee ook al leent de buitentemperatuur zich niet meteen voor lange wandelingen, steile afdalingen of stevige klimmen. Het fonteintje met drinkbaar water net buiten het domein is by far de grootste attractie; in rijen staan ze er bij aan te schuiven.

Met een wrap achter de kiezen, rijden we via Gordes naar de abdij van Sénanque. Gelegen in een diepe vallei en omgeven door een hectare lavendelvelden is het de ideale fotostop voor elke zichzelf respecterende Japanner.

Sénanque is opgericht in de twaalfde eeuw en blinkt uit in soberheid. Geen franjes of overdadige tierlantijntjes in de kapitelen van de zuilen, geen kleurrijke fresco's op de muren, geen beelden of andere religieuze taferelen die de monniken zouden kunnen afleiden. Hun leven bestond uit ora en labora. Vanuit de slaapzaal stonden ze zo in de kerk om op de meest onchristelijke uren te gaan bidden. De enige plek waar een beetje warmte te vinden was (letterlijk dan), het scriptorium, was voorzien van een open haard.

Onze jonge gids is begeesterd door Sénanque. Ze begeleidt de groep alsof het voor haar de eerste keer is dat ze de uitleg doet. Geen eindeloos opsommen van namen en data, wel een correcte en tot de fantasie sprekende beschrijving van het leven in de abdij.

Ze doet de rondleiding uniquement en français en dat is dan ook het enige punt van kritiek dat we haar kunnen geven. Niet dat ze Frans spreekt, wel dat ze zo snel praat en een zodanig gespecialiseerd vocabulaire hanteert dat de dikke Duitsers of enerverende Engelsen er geen woord van overhouden.

Het zwarte leder van de Audi is gloeiend heet als we terug in de auto kruipen. 'Zetelverkouding', bestaat dat eigenlijk? Anders neem ik er ineens 4.

's Avonds is het postkaartjestijd op het terras. Rune en Finn schrijven vlijtig het merendeel van de kaartjes. Ik hou het beperkt tot 4. Het is zowat het enige moment in het jaar dat we actief gebruik maken van de post. Waar is de tijd van de gele briefkaart die we richting de BRT moesten sturen om kans te maken op een mooie prijs bij de gebroeders Verreth of een bouwplan wilden aanvragen bij Danny Verbiest (toen nog zonder hond) ten tijden van Kameleon? Honderden gele kaarten zijn er vertrokken vanuit mijn ouderlijk huis, meer dan Finn en zijn peter in hun leven ooit bij elkaar zullen krijgen als ze weer eens buiten de lijntjes kleuren op het voetbalveld.

Bij een lekkere rosé uit de Bourgogne begin ik aan de 'Nieuwe wijnsurvivalgids' om goed gewapend te zijn wanneer ik de komende dagen ga proeven.

22:22 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

20-08-13

Ma 5 aug 2013 - Vergeet Center Parcs. This is the real stuff!

reisverslagen

De eerste werkdag na de hectische zaterdag vol onzekerheden. Tijd dus om een en ander recht te zetten.

Na de ochtendplons van Rune en Finn rijden we na de middag naar Goudargues. Op een van de schaduwrijke terrasjes naast het water genieten we alsnog van de fijne sfeer die het dorpje uitstraalt. Niet dat er veel te bezichtigen valt - de kerk is vanbinnen zelfs lelijk te noemen met een plompe airco boven de biechtstoel als 'need I say more?' - maar er zijn wel gezellige petanqueveldjes, waterstroompjes die het dorp doorkruisen en een florissante horeca.

Na het eten keren we terug naar de plek waar we zaterdag de koude douche kregen dat we niet in de gite konden. Ik hoop er de eigenaar te vinden en mijn voorschot terug te krijgen. 'Stressvakantie'-gewijs loop ik het erf op tot bij de poort aan het huis. Geen levende ziel te bekennen. Jammer, ik had de confrontatie graag aangegaan.

In de auto bel ik naar Ingrid van het bankkantoor. Ze verifieert mijn overschrijvingen van 15 november vorig jaar en bevestigt dat het geld effectief is overgeschreven naar de rekening van de eigenaar van de gite waar we zaterdag hadden moeten intrekken.

We komen aan in La Roque-sur-Cèze, een groot natuurlijk waterrecreatiepark uitgesneden in het rotsgesteente. Een weinig bekende attractie in deze regio voor buitenlanders. Waterratten uit de buurt kennen de mogelijkheden maar al te goed en springen dagelijks van de hoge rotswanden, kolken razendsnel in de natuurlijke wildwaterbaan of zonnen lekker op het uitgestrekte rotsplateau.

Er is een massa couleur locale aanwezig. Groot gelijk dat ze deze plek niet breder bekend maken, anders zou het er niet meer te genieten zijn.

Rune en Finn hebben ondertussen heel wat zwemuren in de benen. Toch verliezen we hen geen minuut uit het oog. Niet dat het water op zich gevaarlijk is, de combinatie water-rotsen is dat wel. Ze willen net als de grote jongens van de hoogste rotswanden springen, ze lopen iets te nonchalant over de natte rotsen om nog eens door de wildwaterbaan te gaan en denken het natuurlijk verloop van het water steeds te kunnen volgen ook al lijkt dat voor elk volwassen rationeel wezen geen goed idee.

Ondertussen bel ik naar de Nederlander. Ik krijg zijn vrouw aan de lijn. Onmiddellijk weet ze met wie ze te maken heeft en dus herhaalt ze wat haar man zaterdag tegen me zei: 'U hebt van ons geen bevestiging gekregen en wij hebben geen vooruitbetaling ontvangen.'

Wanneer ik zeg dat ik de mail heb zitten waarin haar man ons bedankt voor de reservering en dat ik bij de bank gecheckt heb dat het geld effectief is overgeschreven, wordt het stil.

"Ik geef u even mijn man door."

Opnieuw hoor ik dezelfde redenering door de telefoon en herhaal ik dat ik recht in mijn schoenen sta. Opnieuw wordt het stil.

"Nou, het belangrijkste is dat u iets anders heb gevonden en dat geld, dat schrijven we wel terug over. Maakt u zich daar maar geen zorgen over."

Dat hij er wel heel licht over gaat, antwoord ik hem. De ellende van zaterdag is niet iets wat je in een vakantie verwacht.

Ik neem me voor te wachten tot de 100 euro terug op mijn rekening staat om dan nog een tandje bij te steken en compensaties te vragen voor de duurdere gite (not!) die we hebben moeten huren. Kwestie van de man ook de duvel aan te doen en er zelf nog wat verlengde vakantiepret aan over te houden.

De kinderen merken niets van mijn fijne momenten aan de telefoon en willen nooit of te nimmer mee terug naar huis. We beloven hen nog terug te komen naar deze natuurlijke en gratis variant van Center Parcs.

's Avonds barbecuen we voor het eerst in de gite. Robert legt me de gasbarbecue uit en off we go! Wanneer de kinderen horizontaal gaan, komt hij ons warm maken om mee te komen proeven van een biowijn uit de buurt. Net zoals gisteren blijft het niet bij een flesje, dus wordt ook nog een Rasteau open getrokken.

Alle goede voornemens ten spijt liggen we opnieuw rond 2 uur in ons bed.

Best vermoeiend zo'n vakantie.

18:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

19-08-13

Zo 4 aug 2013 - Hydrateren in Chateauneuf-du-Pape

chateauneuf.jpg

We worden wakker in een zwembad. De nachtelijke hitte heeft ons elk 3 liter zweet gekost.

Het huis was gisteravond vreselijk warm omdat de eigenaars geen voorzorgen hadden kunnen treffen, ze hadden immers geen gasten meer verwacht.

De zomerse hitte in dit stukje Frankrijk dwingt mensen om te leven volgens het ritme van de dag. 's Ochtends de luiken en ramen openzetten aan de achterkant van het huis en vooral alles dicht houden aan de voorkant omdat de ochtendzon al genadeloos op de bezette muren brandt. Tegen de middag ook achteraan alles afsluiten en pas 's avonds, net voor je gaat slapen, alle ramen terug open zwieren om de ondertussen afgekoelde buitenlucht binnen te laten.

Een ritueel dat we zeer consequent zullen volgen de komende dagen, kwestie van niet verschrompeld terug te komen, ook al weten we ons voldoende te hydrateren met lokale vochten.

Gisteravond zijn we er door alle toestanden niet meer in geslaagd verse inkopen te doen. Dat moet dus vanochtend gebeuren. Hierdoor schuift alles nog een uur voorbij Paris Mean Time zodat zelfs een volbloed Fransman enig plaatsvervangend schaamrood op de wangen krijgt als hij ons onder de grote plataan ziet 'ontbijten' tot na 11 uur.

Vandaag doen we het rustig aan.

Gisteren in het Office du Tourisme griste ik nog een flyertje mee met alle marktjes in de omgeving. In Bagnols-sur-Cèze is er vanochtend een brocantemarktje. Nu ja, vanochtend. Het is al bijna middag als we aankomen. Sommige kraamhouders ruimen hun standje al op met in gedachte een frisse rosé als beloning voor hun urenlange uithouding op het gloeiendhete asfalt. De middagzon brandt genadeloos.

In het dorpje vinden we verkoeling in de schaduwrijke straatjes en aan de fontein op het centrale plein. Bagnols is vooral een centraal gelegen gemeente waar inwoners van alle omliggende dorpjes hun inkopen komen doen in grote winkelketens aan de rand. Het centrum is niet echt pittoresk en er hangt een op sommige plekken een vreselijke urinegeur. Na een korte wandeling houden we het daarom voor bekeken.

In Bollène duurt het welgeteld 10 seconden en Rune en Finn zitten in het zwembad. Het water is bijna 30 graden warm.

Ondertussen neem ik de wegenatlas erbij om ons reisprogramma aan te passen. Bollène ligt op zo'n 40 minuten ten oosten van Goudargues. Met de verandering van gite zijn ineens ook een aantal bezienswaardigheden weggevallen ten westen van Goudargues, maar zijn er ook heel wat nieuwe bijgekomen omdat we nu veel centraler zitten, vlakbij de Autoroute du Soleil.

Robert, de Nederlandse eigenaar, doet ons alvast heel wat suggesties. Geleidelijk aan krijgt een nieuwe weekindeling vorm.

De tip van de dag is Chateauneuf-du-Pape. Elk jaar is het wereldberoemde wijndorp een weekend lang in de ban van de middeleeuwen tijdens het Fête de la Véraison. Uiteindelijk dus toch geen rustdag vandaag.

Meer dan twee kilometer voor het dorpje staan er al auto's in de berm geparkeerd. Het is bumperkleven naar het centrum. We volgen de pijltjes naar een parking aan het kasteel.

Wanneer we het portier dichtgooien, lijkt het alsof we in 2 seconden ingepakt worden met warme, vochtige doekjes zoals ze die uitdelen in wokrestaurants. De temperatuur stijgt ineens van 19 naar 34 graden.

Het eerste dat we horen in het dorpje is het geluid van doedelzakken en trommels. De luide sfeermuziek komt uit het kleine kerkje van Chateauneuf. Het zit stampvol en er hangt een uitgelaten sfeer. Niet omwille van een of andere verschijning, wel omdat de muzikanten er bij deze verschroeiende temperaturen de ziel uit hun ontbloot bovenlijf spelen.

Ook buiten de kerk hangt een uitbundige sfeer. Honderden figuranten zetten de toon: ridders, jonkvrouwen, bisschoppen, bedelaars en pestlijders doen expressief hun ding en laten zich met graagte fotograferen. Alles past binnen dezelfde setting. Niet zoals de straatartiesten op een gemiddelde Vlaamse braderij waar je steltenlopers tegenkomt, maar ook clowns, levende standbeelden en zelfs luidruchtige straaljagers uit bordkarton.

Het valt me op dat veel passanten rondlopen met een leeg wijnglas. Al snel wordt het me duidelijk dat dit weekend heel het dorp een grote open proeverij is van het beste dat de omgeving voortbrengt. Niet alleen kaasboeren en worstenverkopers laten er met plezier hun eigen kweek proeven, ook tientallen wijnboeren doen mee.

Het enige wat je moet doen, is je glas in een van de kraampjes binnensteken en zeggen welke Chateauneuf-du-Pape, Gigondas of Vacqueras je wilt proeven. Ook de wijndomeinen met een vaste locatie in het dorp geven present. Hun deuren staan gewoon open en je kunt er even goed het vloeibare goud uit de omgeving gaan degusteren.

Ik koop me ook een degusteerglas voor 3,5 euro. Op zich hoeft het niet want je kunt ook gerust zelf een glas meebrengen, maar wie had kunnen weten dat we op een betere versie van het Bierpassieweekend terecht zouden komen. Ook daar koop je een degusteerglas waarmee je langs de kraampjes van meer dan honderd brouwerijen kunt gaan, alleen moet je voor elk biertje betalen. Niet zo in Chateauneuf, zelfs niet voor wijnen die vlot boven de 30 euro per fles kosten.

In de wijnkramen zoeken de wijnboeren manieren om hun wijn in deze hitte op temperatuur te houden. Emmers ijs worden aangerukt en ook ventilators draaien overuren. De wijnvaatjes die op twee boerenknollen zijn vastgemaakt, waar je ook je glas kunt laten vullen, worden na 10 minuten om dezelfde reden vervangen.

De middeleeuws uitgedoste figuranten mogen het hebben. Als wij in onze polootjes en korte broek al een halve liter per uur uitzweten, wat moet het dan niet zijn in een ridderpak of een zwaar kleed? Maar het schijnt hen niet te deren. Vol overgave smijten ze zich in zwaardgevechten en steekspelen te paard, leren ze kinderen boogschieten of demonstreren ze hoe maliënkoldersmaken met kleine ringetjes.

Omstreeks 19 uur zoeken we een tafeltje op het terras van La Mule du Pape. Eten kunnen we nog niet, maar de verfrissende dranken die de attente en razendsnelle serveuses op tafel zetten, zijn alvast meer dan welkom. In geen tijd is de fles bruiswater erdoor net als de carafe d'eau.

Een half uur later bestellen we twee keer een menu Véraison (bruscetta tomaat en salade, sla van verse pasta en een crème caramel/salade de fruits) en twee keer een degustatieplank van de paus. Een schromelijke overschatting van ons culinair kunnen. Uitnodigende borden worden ingezet. De variatie aan tapa's is enorm.

Finn trekt zijn neus drie centimeter hoger bij het zien van al die vreemde gerechtjes. Het is zeer moeilijk tafelen met hem omdat hij alleen wil eten wat hij kent en lust. De laatste tijd komt er nog een extra voorwaarde bij: hij wil alleen eten waar hij zin in heeft. Kinderpuberteit. Toch moet hij proeven van ons. De enige manier om zijn culinair portfolio uit te breiden.

Rune ziet deze viesneuzerij aan en overcompenseert om aan te tonen dat hij al wel tot de wereld van de grote mensen hoort. Hij neemt altijd eerst wat hij niet kent, om daarna zijn buik vol te eten met wat hij graag lust. Uiteindelijk komt het eindresultaat op hetzelfde neer: van alles is geproefd en ze hebben beiden goed gegeten.

Na het eten gaat het wijnproeven onverkort voort tot 21 uur. Dan sluiten de kraampjes een na een omdat ook de wijnboeren graag de optocht van de honderden figuranten door de stad willen meepikken als afsluiter van een hectisch maar fijn weekend. Om half 10 zien we de eerste toortsen verschijnen. Er weerklinkt muziek en de rijendikke passanten applaudisseren zich een ongeluk om de figuranten te danken voor de voorbije dagen.

Het is voorbij elven wanneer we opnieuw aan de gite arriveren. Robert en Thea willen direct weten wat we ervan vonden. We beloven nog even te komen buurten zodra de kinderen in hun bed liggen.

'Nog even' wordt uiteindelijk drie uur. Robert en Thea zijn zeer hartelijke mensen die in hun rijke leven al heel wat hebben gedaan en meegemaakt. Robert werkte ooit voor het internationaal gerechtshof in Den Haag, begon daarna met een grote camping in Nederland en is zich op het einde van zijn carrière gaan bezighouden met het verkopen van caravans en vastgoed. Thea heeft 18 jaar lang mee de camping gerund en is ook een duivel-doet-al die haar hand niet omdraait voor een kick meer of minder. Of hoe noem je anders de stunt om 1200 kilometer in 7,5 uur te rijden met snelheden boven de 300 km per uur op de Franse wegen omdat een andere Porsche-rijder haar uitdaagt.

Het zijn ook notoire wijnliefhebbers, dus de avond loopt zoet binnen met Gigondas en met een van de bourgognes die ik vorige week heb ingeslagen.

Tot twee uur buurten, heeft ook het voordeel dat de temperatuur eindelijk naar aangenamere slaapwaarden zakt.

Slaapwel iedereen.

18:10 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

18-08-13

Za 3 aug 2013 - "U kunt er niet in!"

reisverslagen

Finn zit al van 's ochtends vroeg in een verkeerde tijdzone. Nadat we zowat alles rond hem hebben ingepakt en ingeladen, kijkt hij plots op van het voetbalspelletje op de iPhone. 'Gaan we vandaag naar het andere huisje?' vraagt hij met een toontje van 'mij vertellen ze hier ook nooit iets!'

Inderdaad, het mooie leven in de Bourgogne zit er op, maar de komende week in de Ardèche belooft minstens even ontspannend te worden, tenminste als we vandaag de verkeersdrukte overleven. Zaterdag 3 juli 2013 staat al een jaar lang geboekstaafd als 'zwarte zaterdag'.

Vandaag voorspellen ze om en bij de 1000 kilometer file van en naar het zuiden. Wat is nu 1000 km? Als er enkele sneeuwvlokjes vallen, ligt België, dat ruwweg 18 keer kleiner is, ook volledig plat met tegenwoordig telkens rond de 1000 km file.

Vooral Lyon dreigt een mission impossible te worden op deze drukke verkeersdag. Op gewone dagen is Lyon al even toegankelijk als het verzameld werk van James Joyce, maar op geplande filedagen is de stad absoluut te mijden, toch zeker vanaf de middag. We rekenen alvast een uur vertraging in. Maar opnieuw: wat is nu een uur? Wetende dat elke dag duizenden chauffeurs meer dan twee uur quality time verdoen in hun bedrijfswagen op weg naar het werk. En dan moeten ze nog diezelfde dag terug naar huis.

Toch is er in beide gevallen een wezenlijk verschil met de geplande verkeersellende in Frankrijk: de verkeersmiserie van vandaag valt midden in onze zomervakantie, een moment waarop je naar rust hunkert in plaats van naar uitlaatgassen, acrobatische motorrijders die overal gevaarlijk tussen slingeren en troosteloze momenten waarom je letterlijk geen stap vooruit komt.

Na iet of wat geschuifel, zijn we ondanks alle prognoses al na 15 minuten Lyon door. Een record, dames en heren. Dit moet gevierd worden.

Wanneer ik Els van dit unieke verkeersfeit op de hoogte wil brengen, kan ik nog net op tijd alles dicht gooien. Na Lyon begint een nieuwe file, en wat voor een! Op een uur geraken we enkele kilometers verder, meer niet. Chauffeurs schuiven constant van het ene naar het andere baanvak in de hoop sneller af te zijn. Een veronderstelling die nooit werkt bij de wachtrijen in de Colruyt,  zal bij deze temperaturen zeker niet werken als iedereen zichzelf enkele uren later aan een tafeltje ziet zitten met een pastis en nu eigengereid zijn weg probeert te banen tussen het 'klootjesvolk' dat net vandaag ook naar het zuiden moet. 'Dekselse toeristen', weerklinkt het in elke volgepakte auto naar het zuiden.

Na een klein uur zegt Bram, onze gps-stem, dat we in het beste geval drie uur vertraging zullen hebben. Op een traject van 3 uur is dat best indrukwekkend.

We zoeken een alternatieve route en gaan er bij de volgende afslag in Chanas af. De D86 wordt onze reisgezel via pittoreske dorpjes langs de route touristique. Op enkele momenten na dat we achter een sleurhut hangen of in een lokale file geraken door een verkeerd afgesteld verkeerslicht, kunnen we de geplande aankomsttijd behouden.

Omstreeks 17 uur arriveren we in Goudargues. Het oogt prachtig, echt wat we ervan verwacht hadden. Veel gezellige pleintjes, overdekte terrasjes aan een riviertje dat zich een weg baant door het dorpje, jeu-de-boulende Fransen.  Yep, het wordt hier een perfecte tweede week.

We volgen de richtlijnen om tot aan de gite te geraken. "400 meter buiten de bebouwde kom naar rechts en na 400 meter de straat in draaien. Op het einde van de weg ligt 'La grand vigne'." De naam alleen al doet dromen naar meer. De gite is volgens de website eigendom van een Nederlands koppel dat uitbreidingsplannen heeft en uiteindelijk 4 gites op de locatie wil uitbaten.

Alleen, we vinden de gite niet. Zowat alle kronkelende smalle straatjes doen we twee keer, maar nergens is 'La grand vigne' te vinden. Als we mensen op straat aanspreken, hebben ze er al wel eens van gehoord, maar waar het precies ligt, weten ze niet. Ondertussen maken de cigales een hels lawaai, alsof de beestjes onraad ruiken.

We bellen vanuit de auto naar het telefoonnummer van de eigenaar dat ik op mijn reisdocumentatie heb gezet. Een Franse stem zegt me dat het nummer niet is toegewezen.

Wat nu?

Het is ondertussen bijna 18 uur, we zijn sinds 9.30 onderweg, zijn moe van het filerijden en hebben honger.

Het netwerk is redelijk zwak, maar uiteindelijk slaag ik erin om via de iPhone de website van 'La grand vigne' te bekijken. Daar vind ik nog een tweede nummer. Hij gaat over, gelukkig.

Een Nederlandse stem aan de andere kant van de lijn. Of hij me de weg kan vertellen hoe we precies tot bij de gite kunnen geraken?

"Wij hebben geen reservatie staan", antwoordt de stem droog.

Hoe kan dat nu, ik heb de reservatie al ergens eind vorig jaar gedaan. We hebben zelfs met elkaar gemaild.

"Ja, maar ik heb geen vooruitbetaling ontvangen", zegt de stem.

Op dat moment lijkt het alsof een stoel onder je kont wordt weggetrokken. Niet betaald. Dat kan toch niet. Ik zou toch nooit ervan uitgaan dat alles in orde is, terwijl ik nog niet betaald heb? De ellende is dat ik ter plaatse niet kan controleren of en wanneer precies de betaling is gebeurd. Plots overvalt me de schrik: stel dat ik inderdaad vergeten ben om de overschrijving te doen! Dat vergeef ik me nooit.

Wat nu?

Els had me eerder vandaag nog gezegd dat ze gisteren op de website had gezien dat er maar één gite gemarkeerd stond als 'bezet', de andere zijn dus mogelijk nog vrij.

Ik doe een poging. Of er eventueel een andere gite vrij is? Opnieuw volgt een bot antwoord.

"Nee, we verhuren maar één gite. Dit is trouwens het laatste seizoen. Daarna verkopen we de boel. Ik ben trouwens niet in de buurt momenteel. U kunt er niet in!"

U kunt er niet in! ... De zin zindert na.

Omdat ik op dat moment niet weet of ik recht in mijn schoenen sta, sluit ik zelf het gesprek af. De knagende onzekerheid of ik nu effectief betaald heb of niet, moet wijken voor een praktische oplossing, anders zitten we vanavond nog in de auto.

Met een beetje geluk is het Office du Tourisme nog open. De vriendelijke jongedame van het toeristenbureau begrijpt al snel de ernst van de situatie, vraagt ons naar onze verwachtingen, maar geeft tegelijk ook aan dat het niet evident zal zijn om nu nog ergens in het topseizoen onmiddellijk een gite te vinden in zowat het drukste stukje Frankrijk.

Ze begint als een bezetene rond te bellen naar alle gites die volgens haar gegevens nog vrij zouden moeten zijn, minder dan 1000 euro voor een week kosten en een zwembad hebben. Al snel blijkt haar documentatie achterhaald, want de ene na de andere gite is volgeboekt tot het einde van het seizoen.

Zelfs na drie kwartier van ontgoochelende telefoontjes blijft de dame even ijverig rondbellen. Ondertussen ben ik zelf ook op een van de pc's van het Office du Tourisme beginnen zoeken. Als ik de regio tussen Narbonne, Saint-Tropez en Lyon selecteer op gites.nl zie ik dat er in heel dit gebied nog maar drie gites vrij zijn vanaf vanavond. Twee ervan liggen op meer dan 200 kilometer. Een derde op ongeveer 40 minuten rijden van Goudargues. Dat zou dus nog een mogelijkheid zijn. Op de foto's is het niet onmiddellijk een huisje dat ik als eerste keuze zou selecteren voor een vakantie in het zuiden, maar er is een zwembad en het is centraal gelegen.

Opnieuw een Nederlandse stem aan de lijn, deze keer een vrouwenstem. Ik leg kort de situatie uit en vraag of we even langs mogen komen om naar het huisje te kijken. De vrouw staat net op punt om met haar man buitenshuis te gaan eten en vraagt of we dan wel onmiddellijk kunnen langskomen.

Omdat we op basis van de foto's vermoeden dat het huisje redelijk verouderd is, 'rustiek' noemen ze dat in toeristische termen, nemen we ons voor om zo meteen niet zomaar het huurgeld op tafel te leggen, als we het niets zouden vinden. In het slechtste geval slapen we vannacht in een hotel en zoeken we morgen verder.

Even proberen we nog, als ultieme plan B, of er nog een gite of een chambre d'hôtes in Canel vrij is. Canel ligt in Thézac, in de Lot-et-Garonne en is nu al twee keer het kader geweest van een fenomenale vakantie. Het ligt op 400 km rijden en is dus niet evident om daar nog naartoe te rijden, maar met de zekerheid op een topvakantie willen we allemaal deze sprong wel wagen. De voorziene aankomsttijd zou dan rond middernacht zijn. Jammer genoeg laat Elsbeth weten dat alle gites volgeboekt zijn en dat de kamers nog maar voor twee nachten vrij zijn.

Na 40 minuten staan we in Bollène, een dorpje op 2 kilometer van de péage. Veel stedelijker dan we tot nu toe gewend zijn. Alle bekende hotelketens, hypermarkten en fastfoodrestaurants liggen op diezelfde 2 kilometer van de gite. Niet echt een pittoresk dorpje dus met alleen een bakker en een handvol wijnboeren.

Aan de buitenkant ziet het bezette huisje met de houten luikjes er vrij ok uit, ook al is het niet direct onze voorkeur van stijl. Er komt echter een fonkeling in de ogen van de kinderen als ze het zwembad zien. Achter het huis blijkt ook het natuurstenen terras in orde. Een eettafel onder een grote plataan, een barbecueplek en een paar ligzetels, meer hebben we echt niet nodig.

Het Nederlandse koppel woont zelf in een nieuwere woning op hetzelfde perceel. De woning waar ze vroeger zelf woonden, ook tijdens de bouwwerken, verhuren ze nu als gite.

De eerste blik op het interieur bevestigt mijn vrees van de 'rustieke gite'. Een stoffen salon met onrustige patronen dat in een vorig leven nog tot het decor hoorde van Zondag Josdag, kringlooplusters, lampenkapjes aan de muren met 'frulletjes' en schilderijen tegen de muur die ongetwijfeld het resultaat zijn van veel schilderplezier, maar niet echt artistiek zijn, laat staan dat ze passen in het vroeg-jarennegentig-decor. Als brug met het heden, staat er wel een gloednieuwe flatscreen en een satellietontvanger en is er ook wifi.

Een ding is zeker, in deze kamer ga ik niet vrijwillig mijn vakantie doorbrengen, maar dat hoeft ook niet in het zuiden van Frankrijk. Je leeft buiten en hebt binnen alleen nood aan een keuken, een bed en een badkamer. En laat deze nu net wel in orde zijn. De kinderen hebben elk hun eigen slaapkamer, de keuken bevat alle huishoudtoestellen die je nodig hebt en er is naast een grote badkamer nog een aparte douchekamer.

Pas dan valt het ons op hoe groot deze 'gite' eigenlijk is. Voor 20 euro minder dan de geplande gite hebben we nu een volledig huis met aparte slaapkamers voor de kinderen.
Rune en Finn schuimbekken ondertussen om verkoeling te mogen zoeken in het zwembad.

De keuze is dus snel gemaakt.

Terwijl ik naar de bankautomaat rij om het huurgeld af te halen, plonsen de jongens het blauwe diep in.

We laden snel de auto uit om een en ander fris te leggen en ook de bourgogne tot rust te laten komen na een dag toeren in het onderste stuk van Frankrijk.

Ik test ook snel even de wifi uit om te controleren of ik effectief de vooruitbetaling van 'La grand vigne' heb gedaan en vind al snel een mail van 14 november 2012 waarin de man, die ik 3 uur geleden aan de telefoon had, ons bedankt voor de reservatie en vraagt om alvast 100 euro over te schrijven. In een antwoord op die mail bevestig ik de man dat ik het bedrag heb overgeschreven. Mijn geheugen in een keer opgefrist en mijn geweten in een keer weer spic & span. Dit verhaal krijgt dus zeker nog een staartje!

Veel fut zit er niet meer in ons gezin, dus eten we 's avonds buitenhuis in een wokrestaurant. Een fris flesje Tavel van 13 euro is de ideale afsluiter van een hectische dag die helemaal anders had kunnen uitdraaien.

10:57 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

17-08-13

Vr 2 aug 2013 - Over minigolfen en straatgolfen

voetbal.jpg

Ongeveer het eerste wat we vanmorgen tegen Finn zeggen, is dat hij in de hoek moet gaan staan. Geen gegrommel of de typische 'aaaaaeu', dus hij weet dat hij effectief iets verkeerds heeft gedaan.

Even ervoor horen we hem tot drie keer toe en crescendo 'Rune' zeggen in hun kamer. Rune is nog ver in dromenland tot we hem ineens 'auw' horen roepen. De bijkomende kneep van Finn mist zijn effect niet.

Finn is steeds een vroege vogel, maar de regel luidt al jaar en dag dat de kinderen op hun kamer moeten blijven tot half 8 en dat het tot dan stil moet zijn. Wat ze ondertussen uitsteken, maakt niet uit en thuis is dat ook geen probleem. Ze hebben er beiden een aparte kamer.

Eigenlijk zou ook nu tijdens de vakantie deze regel geen probleem mogen zijn, want ook al is Finn al wakker om 7 uur, Finn blijft stil. Maar half 8 is half 8, moet hij redeneren, dus moet ook Rune maar opstaan.

Doorgaans, als ze beiden vroeg wakker zijn en wij nog liggen te soezen, duurt het nooit lang voor een van beiden komt zeuren over de ander. Dat de ene niet op de iPad mag van de andere, dat de andere te lang hetzelfde spelletje speelt, dat de andere steeds hetzelfde wil doen als de een, dat de andere te veel lawaai maakt, niet mee wil spelen, en ga zo maar door. Op zo'n moment gebeuren er net geen familiedrama's.

De 'move' van Finn is dan ook onbegrijpelijk: hij zou zijn favoriete voetbalspel ongestoord kunnen spelen tot Rune wakker wordt en aan diens winterslaapmodus zou dat nog wel even hebben kunnen duren.

Maar goed, iedereen wakker, dus ontbijten we relatief vroeg. Al bij al niet slecht, want zo halen we alles uit deze laatste volledige dag in de Bourgogne.

Onze eerste stop is Diverti Parc in Toulon-Sur-Arroux. Het enige aankondigingsbord dat aangeeft dat er zoiets bestaat als Diverti Parc staat in het dorpje zelf. Het bord zelf vinden we pas na drie keer verkeerd te zijn gereden en leidt ons uiteindelijk naar het plaatselijke containerpark. Nog even en uit de grachten komen er dorpsbewoners verkleed als ridder met elk twee halve kokosnoten in de hand. Veel gekker moet het niet worden.

Uiteindelijk midden in de velden (en nee, dit is geen Ivan Heylen-nummer) vinden we een bordje dat de parking van Diverti Parc aangeeft. Het park zelf zijn ze uiteindelijk ook nog vergeten aan te geven. They're comin' to take me away aha!

Gert Verhulst, hier is nog geld te verdienen, makker!

Hoe fout de bewegwijzering ook moge zijn, het concept van Diverti Parc zit wel goed. Het is zo niet-Studio 100 dat het voor ons Vlamingen zelfs een beetje onwennig aanvoelt. Geen eindeloze deuntjes die door speakers gallen, geen eetkraampjes om de tweehonderd meter, geen jobstudenten in een veel te groot kabouterpak die met je op de foto willen. Niets van dat.

Diverti Parc zou uitgevonden kunnen zijn door een Vlaams boertje dat door de automatisering van het boerenleven en na de deelname aan 'Boer zoekt vrouw' op zoek is naar een extra bijverdienste, naast de tonnen vers schepijs die hij in de zomer bij de recreatieve fietsers en wandelaars binnenlepelt.

Het concept is heel eenvoudig: laat kinderen spelen zonder externe batterij of andere stroombronnen. Back to the roots op 'den boerenbuiten'. Sjoelbakken, houten flipperkasten, een gigantische vier op een rij en een sjotterbak voor 22 spelers. De kinderen zijn er niet van weg te slaan en zo staan er nog meer dan tien, minder bekende, spellen in een overdekte hal. Buiten nodigen doolhoven uit om bewandeld te worden, zijn er toffe klimparcours en kun je ook minigolfen, dammen en schaken in XL-formaat, denkspelletjes oplossen en nog zo veel meer.

De temperatuur klimt naar een slordige 35 graden, zodat zelfs Rune, in een winning mood en fan van een partijtje balletje kloppen, besluit dat de schaduw een betere plek is om te vertoeven. Na 5 van de 9 spelletjes minigolf, zoeken we een plek onder de bomen op en vinden we verdiende verkoeling.

De schaduw bevalt ons zo, dat pa en ma zich nestelen op een ligzetel onder de bomen terwijl de kinderen hun ding kunnen doen. De rest van de tijd spelen ze spellen in de overdekte hal, omdat het zo warm is buiten, maar zeker ook omdat de spelletjes hen uitdagen.

De koelte van de airco doet deugd. Het interieur van de auto is de beste plek om te vertoeven deze namiddag, scheurend over het glooiende landschap.

Toch vinden we de moed om Autun te bezoeken, een oude Romeinse stad die aardig wat cultuur uitademt. Zoals bij al onze eerdere Romeinse bezoeken in Italië, Turkije, Griekenland, Frankrijk en Tunesië is het bakken geblazen op de tweeduizend jaar oude stenen. Het oude Rome en bijna ondraaglijke temperaturen, er is blijkbaar geen ontkomen aan.

Rune en Finn smelten als ze hun eerste voet op de parking zetten in het centrum van Autun. You must be jokin' vertelt de blik in hun ogen als ik zeg dat we een wandeling gaan maken door de stad. Ze zien hun huid verschroeien en hun lichaamsvochten verdampen nog voor ze de geasfalteerde parkeerweide hebben verlaten.

Toch zetten we door. Al gauw wordt het aangenamer wandelen onder knoerten van platanen die richting het grootste Romeinse theater leiden dat de Romeinen ooit hebben gebouwd. Vanavond vindt er de grootse voorstelling Augustodunum plaats over het leven van Julius Caesar. De vele decorstukken, zoals mini-piramides, tentenkampen en aquaducten geven aan dat de acteurs van plan zijn om zowat alles van de man uit de doeken te doen.

De voorstelling begint pas om 22 uur, dus keren we terug naar het centrale plein van Autun. Aan de rand ervan vindt vanavond een marché nocturne plaats. Gezien de sisser van gisteravond hebben we onze reserves bij de organisatie en die blijken niet onterecht. Op het geplande startuur staan er alleen enkele kraampjes met het resultaat van ijverige huis-, tuin- en keukenvlijt. De prullaria die de amateuristen er van de hand proberen te doen zouden attributen kunnen zijn uit de legendarische Vaneigens-sketchen met de mammie die naar de crea-les is geweest en onthaald wordt door de pappie en de zoon.

Het soort mensen dat dit soort rommel vrijwillig aanneemt, of godbetert zelfs koopt, om deze vervolgens in een glazen kast met glazen legbladen uit te stallen tussen andere kleinodige troep en de moeite opbrengt om deze collectie klein ongevaarlijk afval wekelijks af te stoffen als ware het eeuwenoude postuurtjes van onschatbare waarde, sterft stilaan uit. Wat er dan met de creators van deze rommel zal gebeuren, is een van de best bewaarde mysteries van de wereld.

Er zijn dan ook weinig 'affaires' te doen op de marché nocturne. En lokale streekproducten  die uitnodigen tot gezelligheid zijn opnieuw ver te zoeken. We stillen daarom de inwendige mens op een schaduwrijk terras.

Wanneer we terug kuieren naar de auto zien we ijverige golfers bezig in de Autunese straten. Ze zijn uitgedost in dure polo's, dragen een handschoen aan een hand en zijn niet bepaald hulpbehoevend. Ze volgen in groepjes een uitgestippeld parcours door de stad en hebben elk een groen matje van 30 op 30 centimeter dat ze gebruiken als slagzone. Het doel is telkens om de plantenbak te raken waar een golfvlaggetje in staat. De golfballetjes vliegen je om de oren bij momenten.

Al bij al een amusante afsluiter van een geslaagde dag.

Wanneer de kinderen horizontaal gaan, beginnen we alvast in te pakken, zodat we morgen tijdig kunnen vertrekken en hopelijk de drukte ter hoogte van Lyon voor kunnen zijn.

We sluiten af bij de eigenaars op het terras en krijgen nog twee lokale witte bourgognes mee als aandenken.

11:32 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

16-08-13

Do 1 aug 2013 - Toerisme in de Bourgogne, er is nog werk aan

reisverslagen

Augustus kondigt zich aan zoals het hoort: geen wolkje aan de lucht, meer dan 25 graden en een verkoelend briesje.

Omdat de kleinkinderen van de eigenaars ondertussen echte speelvriendjes zijn geworden, blijven we in de voormiddag thuis. Vanmiddag moeten ze immers terug naar hun ouders in Cluny. Al om half tien duiken ze collectief het zwembad in. We kijken met een half oog toe terwijl we licht ontbijten.

Even later zitten ze allemaal achterin de tuin op de petanquebaan. Ze spelen Jeu de Quilles au bâton Franc-Comtois, een spelletje dat uitermate geschikt is voor jonge kinderen. Er staan 12 houten paaltjes op het veld, elk met een getal. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk 50 te gooien. Dat kan door een paaltje om te gooien, dan krijg je de waarde van het paaltje als puntenaantal. Gooi je er meer dan één om, dan tel je het aantal omgeworpen paaltjes en is dat je score. Kom je op een bepaald moment boven de 50, dan moet je terugrekenen, zoals bij ganzenbord.

Als jonge Vlaamse en jonge Franse kinderen samenspelen, krijg je niet alleen een leuke competitie, maar wordt ook hun rekenvaardigheid en de kennis van de andere taal op de proef gesteld, en dat zonder vakantieboekjes.

Baxter komt ook aangestrompeld samen met Christophe. Spurten kan hij niet meer, het beest is ondertussen al de 10 jaar gepasseerd. Een eindeloze tuin waar hij tijdens zijn pensioen af en toe een wandelingetje kan maken, meer heeft zo'n hond niet nodig. Christophe houdt hem kort elke keer hij toch dichterbij de kinderen wil komen. Hij ondergaat gewillig, uit vrees om zijn uitkering te verliezen.

Op aanraden van Christophe rij ik naar Domaine Michel Sarrazin in Charnailles. Volgens hem een van de beste adresjes in de buurt. Ook de Guide Hachette beloont het domein met twee sterren en een goede prijskwaliteitverhouding. Christophe verwittigt me wel dat de wijnboer niet direct een aangename mens is, een beetje hautain ook.

Het moet gezegd: een spraakwaterval is de man niet. Twee keer krijgt hij telefoon tijdens de proeverij en twee keer is het enige wat hij zegt 'ok'. Ook bij de wijnen is het trekken en sleuren om meer dan die ene zin eruit te krijgen die de wijn zou moeten typeren.
Gelukkig worden de beperkte retorische capaciteiten van de wijnboer ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van zijn bourgognes.

De kinderen blijven zich rot amuseren in het zwembad en wij kunnen de aangename bries wel appreciëren onder de hoge bomen achter het huis. Het is ook gezellig keuvelen met Christophe. De man is nu twee jaar op rust en is steeds actief geweest in de parketindustrie. Blijkbaar is de Chalonnais een van de grootste productieregio's in Europa van eiken parket. Nog een wist-je-datje: de Belgen zijn de grootste afnemers van parket, vooral dan van parket die verouderd lijkt. De vele pastorijwoningen in ons land zullen er zeker voor iets tussen zitten.

Met al dat geplons en gekeuvel over parket komt er van het geplande bezoek aan Chalon-sur-Saône niets in huis.

We besluiten alleen de marché nocturne mee te pikken, een traditie uit het zuiden die we voor het eerst leerden kennen in de Lot-et-Garonne. Lokale producenten bieden op een pleintje al hun producten aan tegen de prijzen van op het domein. De gemeente voorziet tafels en stoelen, en soms ook een muziekgroepje, zodat mensen kunnen blijven plakken en er een gezellige avond van kunnen maken.

Christophe en Régine hebben geen weet van een marché nocturne, dus dubbelcheck ik even op de site van Chalon. Inderdaad, vanavond aan de Port de Plaisance zullen verschillende lokale producenten hun producten aan de man brengen. De 'Port de Plaisance', dat kan niet anders dan een plezante boel worden daar in de jachthaven. Op eerdere marchés nocturne zijn we soms al redelijk scheef naar huis gegaan, dus is onze (ook letterlijke) honger naar deze couleur locale zeer groot en steken we de onwetendheid van de eigenaars van de gite op de veronderstelling dat het waarschijnlijk de eerste keer zal zijn dat de Chalonezen dit organiseren in deze regio.

Wanneer we de brug oversteken naar de andere oever zien we twee tentjes staan, zo van die partygevallen die iedereen wel ergens in een berging heeft liggen en alleen het licht zien bij een communiefeest. Geen muziek, wel het monotone geluid van de nabijgelegen hoofdweg. De bijdrage van de gemeente is beperkt gebleven tot het leveren van verbodsbordjes die de organisatoren kunnen gebruiken om een aantal parkeervakken af te zetten, zodat hun tentjes zeker kunnen staan. Tafels of stoelen zijn op het eerste, maar ook op het tweede zicht niet te zien. De schragen onder de tentjes staan propvol met streekproducten die niet direct compatibel zijn met elkaar of uitnodigen om er eens gezellig in te vliegen. Geen geur van goed gebakken stukken vlees van een lokale veeteler, maar troosteloze potjes paté. Daar wordt een mens niet vrolijk van.

Deze beschrijving intypen heeft langer geduurd dan onze aanwezigheid op de marché nocturne van Chalon-sur-Saône.

Ligt het nu aan mij, of is er effectief een patroon waar te nemen in de vele ervaringen met toeristische aangelegenheden in deze regio? De Bourgogne heeft naast wijn zoveel anders te bieden: fantastische landschappen, eindeloze rust, een heerlijke keuken, interessante culturele sites en ongeveer de meeste kindvriendelijke activiteiten in een straal van 40 kilometer (alleen al rond onze gite). Alleen, het komt er niet uit. Geen wegwijzers, geen uitgestippelde wandelingen, geen promotie van alle rijkdom, geen ondersteuning van lokale producenten en ga zo nog maar even door.

We steken dus terug de brug over en struinen richting de kathedraal. Op ons gevoelen, want, u raadt het nooit, wegwijzers ontbreken ook hier weer.

Op zich niet erg want de tweetorige kathedraal is van ver te zien. Als je dichterbij komt, vallen direct de grote beelden in het hoogste deel van de torens op. Ik heb al menige uit de kluiten gewassen bidplaatsen bezocht, maar een dergelijke torenbekleding heb ik nog nergens gezien.

De kathedraal oogt zeer fris en nieuw en dat klopt ten dele omdat de voorgevel van deze eeuwenoude kerk in 1828 volledig is vernieuwd, inclusief de monumentale torens. De basis van de kerk is echter veel ouder.

Het plein voor de kathedraal is gezellig druk en staat vol met terrasjes. Naast het geroezemoes hoor je alleen het geklater van de moderne fontein vlak voor de kathedraal en het geschater van de kinderen die er bij deze temperaturen in duiken.

We installeren ons dichtbij de fontein en bestellen drie keer mosselen en een keer hamburger. Voor een menu mosselen à volonté, bereid met Crémant de Bourgogne, voorzien van een lekker potje huisbereide frietjes, een frisse pint en een café gourmand betaal je 25 euro. Voor dat geld heb je bij ons meestal maar een kilo mosselen en wakke diepvriesfrieten.

Als we rond half 9 afrekenen, blijven de lokale Chaloniërs toestromen op het plein. Ze installeren zich dichtbij de fontein en bestellen 'alvast' een voorgerecht. De avond is nog jong.

12:26 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

15-08-13

Wo 31 juli 2013 - Terug naar Cluny

Schermafbeelding 2013-08-15 om 14.03.35.png

Boudewijn is 20 jaar dood. Jan Becaus, nieuwsanker op de VRT, gaat met pensioen. En er komt trajectbewaking op de E34 ter hoogte van Wechelderzande. Veel somberder moet de ochtendberichtgeving op de redactie.be niet worden.

Toch kunnen we ons dit onheil maar matig aantrekken. George Clooney-gewijs nespresso ik me wakker. De nachtelijke krekels hebben plaatsgeruimd voor het geluid van de heggenschaar van een overijverige buurman die waarschijnlijk gisteravond serieus op zijn toren heeft gekregen van zijn vrouw omdat de man van de andere buurvrouw de dag ervoor heel de dag in de weer is geweest om de haag zomerhitteklaar te maken. Benieuwd welke buurman morgen aan het snoeien begint.

Ik kan oprecht genieten van deze Man bijt hond-taferelen en kan niet wachten om het zweet op het voorhoofd van de buurman te zien parelen. Ik zet dus m'n zomerhoed op en strentel naar de bakker in het dorp in de hoop de brave man te ontmoeten, maar dat genoegen wordt me niet gegund.

Wanneer we aan het ontbijt beginnen, is het kwart voor tien. Onze levenswijze zet zich hoe langer, hoe meer op PMT (Paris Mean Time). Fransen eten doorgaans een stuk later dan wij, toch zeker wanneer ze in vakantieatmosferen vertoeven. We stappen voor een keer graag mee in de pas. Gezellig samen ontbijten, het komt er zelden van tijdens het jaar, tenzij op zondagochtend als Els niet moet werken. Met graagte wordt er dan een flesje bubbels open getrokken om samen te genieten.

Uiteindelijk arriveren we rond half twaalf in Maçon, een van de bekendere wijndorpen uit de regio. Mâcon ligt aan de Saône die als een vloeibare gletsjer voort glijdt onder eeuwenoude bruggen, tussen fijn ingerichte oevers met wandelpaden, tribunes en groene rustpunten voor warme dagen zoals deze.

Het dorpje heeft aardig wat leuke horeca-pleintjes en enkele opvallende gebouwen zoals een 500 jaar oud houten huis, maar voor de rest valt er maar weinig te beleven.

Na een kleine twee uur laten we Mâcon voor wat het is, want er moet wijn geproefd worden. Twee fijne domeintjes heb ik aangekruist in de Guide Hachette, en dat is dan ook het enige wat op het einde van de dag tastbaar overblijft van onze wijnqueeste van vandaag.

Wanneer we aan het eerste domein aankomen, blijkt er geen levende ziel aanwezig, behalve dan een stel Nederlanders met een caravan die het concept 'gite' duidelijk niet goed beet hadden toen ze van boven de Moerdijk koers zetten naar 'la doeze frans'. Omdat we het gezellig willen houden, rijden we door naar het tweede adresje, maar ook dat blijkt een maat voor niets. Het domein is van de aardbodem verdwenen, want hoe vaak we de straat ook doorrijden en hoe overtuigend een dorpeling ons tot tweemaal toe diets probeert te maken waar het ligt, we vinden het niet.

Ondertussen is het een stuk na tweeën, dus besluiten we er zoals de Havenzangers een einde aan te maken. De gps krijgt als einddoel Cluny.

Het is de derde keer dat ik Cluny bezoek. De eerste keer was in 1997, met de lerarenopleiding op excursie door de Bourgogne en de Provence, een heerlijke reis die me op vele vlakken cultureel gevormd heeft, of me toch zeker heeft aangescherpt wat architectuur betreft. De tweede keer was 5 jaar geleden toen we voor het eerst met ons gezinnetje met vakantie naar Frankrijk gingen. Rune was nog geen 4, Finn was nog maar anderhalf.

De jonge Rune was zoveel jaar geleden compleet aangedaan van het verhaal van Cluny. Over hoe de abdij tot de belangrijkste van zijn soort groeide en toonaangevend werd qua architectuur en in de uitgezette leer. Maar ook, en vooral, over het verval. Hoe in enkele jaren het ooit zo majestueuze religieuze middelpunt van Europa werd herleid tot steengroeve. Steen na steen werd de middenbeuk afgebroken en verdwenen prachtige torens ten voordele van een minder relevante herbestemming.

Die avond, vijf jaar geleden, belde Rune met zijn moeke. Het eerste dat hij zei: "Moeke, weet je wat ze hier in Frankrijk gedaan hebben? Ze hebben hier een kerk afgebroken!" Zijn grootmoeder voelde zijn verontwaardiging honderden kilometers verder naadloos aan.

Toch heeft hij ook fijne herinneringen aan Cluny dankzij de vele foto's die we destijds hebben gemaakt. Onlangs nog heeft hij een spreekbeurt op school gehouden over Cluny en de afgebroken kerk vertrekkend van een foto waarop hij op de voet van een van de ooit zo imposante zuilen staat.

Dat we Cluny vandaag bezoeken, is op vraag van Rune. Hij wil terug naar de plaats van het onheil en wil vooral een foto van hem op diezelfde voet, zoveel jaren later. En zo geschiedt.

Wat ook alsnog geschiedt is een wijnproeverij en wel op enkele honderden meters van onze gite. De gastvrouw des huizes is zeer eerlijk in haar appreciatie van de eigen wijnen, wat ik ten zeerste weet te appreciëren. Domaine Venot in Moroges staat in de Guide Hachette met zijn roséwijn die me van smaak en kleur doet denken aan een Tavel, maar ook de rode wijnen zijn absoluut te pruimen.

De sfeer bij de proeverij zit er duidelijk in, want de dame blijft maar crémant inschenken 'als afsluiter'.

De kinderen hebben intussen hun speelkameraadjes gevonden in het grote diep. De kleinkinderen van de eigenaars zijn op bezoek en plonsen met evenveel plezier het zwembad in.

14:05 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

14-08-13

Di 30 juli 2013 - 22 meter hoog in de bomen

reisverslagen

Voor het eerst deze reis ontbijten we buiten: het heeft niet geregend en de temperatuur klimt gezwind naar hogere waarden.

De zon zet de wijngaard van de buurman in een feeëriek ochtendlicht. Ook op de petanquebaan lijkt een spotje te staan, zodat het lichtbruin van de arena-van-het-volk boven het pasgemaaide grasveld lijkt te zweven en uitnodigt om bespeeld te worden.
Alleen een pastis ontbreekt wanneer we omstreeks 10 uur aan het jeu-de-boulen zijn.

De rest van de voormiddag parkeren we ons op een tuinstoel met een boek. Ik begin in 'Brief aan mijn kleinkinderen' van Hugo de Ridder, een openhartig boek waarin De Ridder een round-up maakt van de voorbije decennia en vooruitblikt naar de wereld die Bram, Kelly en zijn andere kleinkinderen overerven van de oudere generatie. Hij noemt ze de 'overvraagde generatie'. Het gesigneerde boek kreeg ik recent van Bram en Kelly op de barbecue van de ouderraad waar Hugo de Ridder ook kort aanwezig was.

De Ridder slaat in de meeste van zijn analyses de nagel op de kop en is meer dan een toeschouwer, of erger: een commentator of editorialist. Hij is oprecht begaan met wat er zoal in de wereld gebeurt en stelt zich vragen die verder reiken dat het dagdagelijkse gewoel in de Wetstraat. Hij doet ook voorstellen in plaats van gemakkelijkheidshalve aan de kant te blijven staan orakelen. Een van zijn voorstellen is de erfenissprong: kinderen die nu erven zijn meestal zelf al bijna pensioengerechtigd en hebben een erfenis meestal niet nodig. Waarom niet de erfenis overdragen aan de 'overvraagde generatie' of zelfs aan hun kinderen die er wel nuttig gebruik van zouden kunnen maken? Ik hou van zijn manier van politieke journalistiek bedrijven: niet inhakken op alles en iedereen, maar kritisch zijn, proactief en meedenkend.

De namiddagactiviteit staat haaks op het doorbladeren van reislectuur in een luie zetel.

Acro Givry is het grootste klim- en klauterpark van Europa met meer dan 20 avontuurlijke parcours in de bomen. Niet dat het breed geafficheerd staat in de omgeving of dat er zelfs maar duidelijke wegwijzers naar het park te vinden zijn, want het duurt wel even voor we via een veld en een bosweg ter plekke geraken.

Veilig in een harnas en met een helm op hun hoofd beginnen Rune en Finn met de eenvoudige pistes waarbij ze vastgeklikt worden op een metalen kabel die ze gedurende het volledige parcours kunnen blijven volgen, zonder zelf de beugels te moeten verplaatsen.  Hun honger naar meer uitdaging komt al snel boven. Rune mag gezien zijn leeftijd en grootte al enkele straffere trajecten afleggen dan Finn, maar liefst zou hij al ineens de zwarte piste nemen.

Uiteindelijk hangen we meer dan 5 uur in de touwen en dat mag je vrij letterlijk nemen. De kinderen krijgen er niet genoeg van en ook wij amuseren ons meer dan kostelijk.

De strafste stunt die Els en ik deze namiddag uithalen is een parcours van 700 meter lang met piekhoogtes van 22 meter en een death ride van 250 meter. Als je zo hoog boven de grond op iets te beweeglijke balkjes moet lopen, weliswaar veilig vastgemaakt aan een 'life line' (het woord alleen al!), dan weet je dat je leeft. En als je je op de juiste manier vastklikt, blijft dat ook zo.

Als we 's avonds na het eten aanstalten maken om de tafel af te ruimen, beginnen enkele spieren zich te manifesteren, waarvan we het bestaan niet eens durfden te vermoeden.

17:08 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

13-08-13

Ma 29 juli 2013 - Bourgogne proeven uit het vat in Beaune

spit.jpg

Terwijl thuis de schilderwerken aan de buitengevel van start gaan en de meeste dorpsgenoten hun kater bevochtigen na de Beachparty, begint onze eerste echte vakantiedag in de gite.

Vandaag staat Beaune op het programma.

In vroeger tijden ploos ik allerlei reisgidsen uit om een stadsbezoek te organiseren, een wandeling uit te stippelen en van alles wat iet of wat de moeite waard leek allerlei weetjes op te zoeken. Die tijd is voorbij. Het interesseert me nog wel als oud-geschiedenisleraar en cultuurfreak tout court, maar het opzoeken en bevattelijk voorstellen van allerlei achtergronden laat ik met plezier over aan de verschillende toeristische diensten en lokale overheden die hier voldoende voor bestaft zijn en meestal kunnen putten uit gespecialiseerde werken waar een gewone sterveling zelfs in dit Google-tijdperk geen toegang toe heeft.

Eerste werk dus in Beaune: de toeristische dienst bezoeken. Een vriendelijke dame tekent met veel enthousiasme een wandeling voor ons uit op een gratis plannetje, ook al is het de elfendertigste keer voor haar vandaag. Professioneel dat ze er bij blijft lachen, maar een eenvoudig parcours mee drukken op het plannetje had evengoed geweest en zou voor minder lange wachtrijen zorgen in de VVV van Beaune. Toch wel een minpuntje voor Beaune, dat maar een boogscheut groot is, maar wel wereldwijd bekend staat als centrum van de Bourgogne. Met de lokale middenstand die voor 90% bestaat uit wijnmakers moet er toch wel iets te regelen zijn om een bezoek aan Beaune te pimpen? Ik zou er zelfs met plezier de reclame op het kaartje bij nemen.

Nu is Els onze gids van de dag, en voor je denkt 'dat komt niet goed: vrouwen en kaartlezen', ze doet het schitterend. In geen tijd staan we voor de eerste echte halte van de wandeling: het Hotel-Dieu des Hospices de Beaune, bekend van de veelkleurige pannen op het dak.

Het gebouw stamt uit de middeleeuwen (1443) en is in perfecte staat. Het deed tot in de jaren 80 van de vorige eeuw dienst als opvangtehuis voor behoeftigen. Geen ranzig verblijf, maar een keurig onderhouden en zelfs kunstzinnig uitgebouwd hospitaal voor de armen. De stichter van het 'Palais pour les povres' had zelfs bekende kunstenaars uit die tijd gevraagd om het geheel in te kleden. In tijden zonder (her)inrichtingsprogramma's op Vier of Vijf moest een mens zich natuurlijk behelpen.

Rogier van der Weyden, voor mij een van de grootste kunstenaars die onze streken hebben voortgebracht, heeft een groots Laatste Oordeel op vraag van de stichter bedacht met zijn mecenas en diens vrouw als centrale figuren.

Van der Weyden opende in 2009, eeuwen na zijn streefdatum, museum M in Leuven met zowat de best uitgewerkte tentoonstelling die ik ooit heb gezien. Van heinde en verre werd zijn werk richting Tobbackville verscheept, het Huelgas Ensemble werd ingeschakeld om de audiogids luister bij te zetten en zowat de volledige ploeg van 'Het eiland' gaf present om heerlijke Peulengaleis-achtige dialogen bij de werken te bedenken en in te spreken. Ik herinner mij nog een conversatie tussen twee figuren die oorspronkelijk op hetzelfde werk te zien waren. Ergens in de loop van de geschiedenis zijn ze gescheiden geraakt toen het werk werd opgekapt in drie delen. Voor het eerst in decennia werden ze opnieuw verenigd in Leuven. Met de vraag "Ik ken u precies van ergens. Hangde gij hier al lang?" bracht de toen al onsterfelijke Lucas van den Eynde meer dan 500 jaar oude kunst tot leven.

Ook in Beaune krijgen de kinderen een audiogids in handen. Rune, plichtbewust, maar ook oprecht geïnteresseerd, duwt alle nummertjes ijverig in op het bakje om de Nederlandstalige uitleg bij elk kleinood te krijgen. Ik moet het de kerel aangeven: geduld heeft hij wel en na elke toespraak weet hij er het belangrijkste wel uit te halen. Ik haak af op veel te lange teksten in brochures en audiogidsen. Finn duidelijk ook, want nog voor hij aan nummer 2 toe is, geeft hij de audiogids al aan Els. De meeste musea hebben nood aan een nieuwe wind en mogen gerust een keer langs Leuven passeren om inspiratie op te doen.

Als musea zichzelf zouden heruitvinden zou de stroom aan nutteloze info opdrogen, en terecht. De zondvloed aan data, namen en highbrow-typeringen ontgaan de meeste bezoekers. Hou deze dan ook achter de hand voor de happy few en stel je als inrichter vooral de vraag: wat wil ik nu (al is het zelfs maar een indruk) dat de bezoeker overhoudt aan een bepaald werk, of in dit geval aan een bepaalde ruimte. Creëer hier rond een sfeer en de kracht van de verbeelding wordt sterker dan elke dure 3D-animatie.

Omdat Beaune meer een dorp is dan een stad, staan we een uur na het museumbezoek terug bij 'start'.

Toch nog een bericht voor de mannelijke lezers van mijn reisblog: Beaune is the place to be voor mannen die eindelijk eens wraak willen nemen op hun vrouw voor de vele wachturen aan de pashokjes tijdens de koopjes of de vele, lange, eenzame momenten wachtend op hun vrouw op een bankje in een of ander shopping center. Hier kun je je hart ophalen: zowat elke zaak ademt wijn uit, staat propvol nuttige en geestige wijnattributen en kan het decor zijn van een fijne proeverij. Het is eens iets anders: koopwaar inwendig keuren in plaats van voor de spiegel.

Na een korte lunch bij Koki beginnen we aan het interessantste deel van de dag: de wijnproeverij bij twee domeinen: Camille Giroud in Beaune en Domaine Thierry Pinquier in Meursault.

Wijn proeven in de Bourgogne gebeurt anders dan in de rest van Frankrijk. Dat blijkt al als je de Guide Hachette erop naslaat. Zowat bij elk domein lees je 'r.v.', wat staat voor 'hier moet je reserveren om te komen degusteren', terwijl je elders bij onze zuiderburen zowat op elk moment terecht kunt en met open armen wordt ontvangen, ook al staat het wijnboertje etiketten te plakken of wijnkuipen te reinigen.

'R.v.' is de 'op afspraak' bij de Belgische coiffeurs. En aangezien ik in België ook pertinent weiger om een afspraak te maken voor de kapper, vallen we onaangekondigd binnen.

Bij Camille Giroud worden we ontvangen in een degustatieruimte waar maar weinig te proeven valt. Ik zeg het: ze zijn het er niet gewoon. De dame neemt ons mee naar het rustcentrum ('zenuwcentrum' zou in dit geval misplaatst zijn) van het domein: de kelder waar de godendrank op fles of op vat ligt te rijpen.

De ronde langs de flessen is vooral bedoeld om de rijkdom van de kelder te etaleren. Dure wijnen uit excellente jaren, onder andere het gezegende jaar 78, een fijn jaar aangezien de twee dames waarmee ik op schok ben in hetzelfde jaar hun eerste kreten de wereld hebben ingestuurd.

Het tweede deel van het bezoek vindt plaats in een eikenhouten wereld. Honderden vaten met wijn uit 2012 liggen klaar om uiteindelijk duizenden wijnflessen van excellente kwaliteit te baren.

Met een grote pipet zuigt onze gezelschapsdame godendrank uit de eikenhouten vaten. Ze geniet duidelijk van elke teug die ze zelf voorproeft. Ook wij genieten, alleen spuwen we nadien niet alles weg. Daarvoor is de bordeauxkleurige grondstof net iets te puur van smaak. Wat ze niet opdrinkt, giet ze terug in de navel van het wijnvat en ze nodigt ons uit om hetzelfde te doen. "Een oud gebruik bij proeverijen van het vat", glimlacht ze. Toch laat ik me niet verleiden, om dezelfde reden waarom ik spuwen zonde vind.

Met drie kartons vloeibare diamant zetten we koers naar Domaine Thierry Pinquier in Meursault. We zijn nog maar net ingestapt en het begint te regenen. Not again!

In gevallen van ongewenste regenbuien is er maar een remedie die ondertussen op mijn aanraden door menig sterveling werd uitgeprobeerd en al verschillende keren zijn effect heeft gehad: 'Mooi weer vandaag' van Bart Kaell.

Als we de oprit van het wijndomein op rijden, klinken de laatste noten van ons vierkoppig koor (de dorpelingen zullen wat denken) en plots ... plots is daar de zon. I rest my case.

De man die ons ontvangt, is de duivel-doet-al van het wijndomein. Hij staat effectief zijn wijnkuipen te reinigen en de etiketteermachine staat ook nog warm. Daarenboven verhuurt hij ook nog twee gites.

De prijzen van het domein eindigen waar die van Camille Giroud beginnen. Je proeft een kwaliteitsverschil, maar dat neemt niet weg dat de man excellente wijnen in zijn gamma heeft die hij à la tête du client aan de man brengt. Hij bezoekt geregeld wijnbeurzen in België en is bereid om buiten de lijntjes te kleuren om de wijn te verpakken op maat van de klant. Zo bestellen sommige klanten 30 literflessen. Alleen al het 'leeggoed' kost 3200 euro per fles en dan moet alles nog gevuld worden.

Uiteindelijk nemen we twee kartons ruwe diamant mee die nog enkele jaren moet rijpen in de kelder.

De avond zetten we in met een barbecue, terwijl we de eerste foto's binnenkrijgen van onze nieuwe voorgevel. We klinken met volle teugen op ons 'nieuwe huis' met een gepaste wijn uit de stal van Camille Giroud.

20:56 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

12-08-13

Zo 28 juli 2013 - Kletsnat King Kong-weer

reisverslagen

Het marktbezoek aan Chalon valt vanmorgen in het water, net als alles wat we voor de rest vandaag buiten willen doen.

Bij het ontwaken gutst het hemelwater met grote slokken naar beneden. Uiteindelijk zal het gespetter in het zwembad onafgebroken meer dan 12 uur duren. Van de temperatuur van gisteren blijft nog een dikke helft over.

In Vlaanderen is het momenteel blijkbaar niet veel beter. Sting heeft zijn optreden op Suikerrock een half uur vroeger afgebroken omdat een deel van het podium was gaan vliegen en ook op Tomorrowland zijn verschillende podia vroeger afgesloten.

De klimaatverandering begint zich hoe langer hoe meer te manifesteren in korte, maar krachtige uithalen van moeder natuur.

Laat dat echter geen reden zijn om de weerorakels verschoning te geven voor hun schabouwelijke voorspellingen. 14 dagen zou er geen drup vallen. We zijn 1 dag verder en het regent een halve dag een oud nonnenklooster.

Om de ochtendstemming helemaal compleet te maken zitten Rune en Finn voortdurend in elkaars haar omdat Finn altijd mee wil spelen met Rune, ook al wil die af en toe ook wel eens alleen en in rust spelen.

Een doorweekt geweeklaag is niet onmiddellijk mijn idee van een ontspannen zondagochtend.

De boodschap dat ze de rest van de vakantie niet meer met elkaar mogen spelen, maakt enorm veel indruk, getuige de vragen van Rune, maar ook van Finn, die erop volgen. Mogen we dan ook niet samen in het zwembad? Kunnen we dat niet afspreken vanaf we nog eens ruzie maken, we zullen er echt op letten? Please?

Als toegift spreken we af dat de teller elke dag terug op nul komt.

De rest van de dag is het peis en vree in de gite en dat is best een dikke chapeau voor de gasten want heel de dag binnen zitten, terwijl er veel meer te doen is, is geen pretje.

In de namiddag kijken we met z'n vieren naar King Kong van Peter Jackson op het grote bed van pa en ma. Hoe ongemakkelijk de lighouding is als je met 4 man in eenzelfde bed ligt gedurende bijna drie uur, wil je niet weten. Toch is het samenzijn fantastisch, ook al vliegen de diplodocussen ons bij momenten rond de oren en splijt King Kong de kop van een T-Rex hoogsteigenhandig in twee stukken om zijn liefje te redden.

Bij de aftiteling is het 4 uur in de namiddag en het gutsen in het zwembad gaat onverminderd voort.

We besluiten naar een bowlingcomplex in Chalon te gaan. De Franse en Engelse beats klinken lekker hard bij de twee spelletjes in de drukke kegelzaal.

Ik noteer alvast een actiepuntje voor mezelf wanneer ik een volgende keer ga bowlen: geef jezelf op als kind zodat er net als bij Rune en Finn kindvriendelijke geleiders bovenkomen telkens je moet spelen. Het gaat me echt niet af dat gekegel. De ene keer gooi ik alles om, de andere keer eindig ik Ciske de Rat-gewijs drie keer in de goot. Er zit gewoon geen systeem in.

Mijn medespelers zijn wel begaan in hun spel en laten me ver achter in het eindklassement.

Op de terugweg naar de gite spotten we de eerste strepen blauwe lucht in het wolkendek. Meer hebben de kinderen niet nodig als signaal dat het weer beter wordt; ze duiken onmiddellijk in het diep (hond weer op stal) en duiken in recordtijden naar ringen op de bodem van het zwembad.

Met de Guide Hachette hou ik me de rest van de avond bezig om mijn queeste naar unieke, maar betaalbare Bourgognewijnen voor te bereiden. Het beloven nog fijne dagen te worden hier in Moroges: fijn gezelschap, lekker eten en drinken en weer dat opnieuw naar vakantie ruikt.

12:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

11-08-13

Za 27 juli 2013 - Straffe jongens, die Dijonezen

dion.jpg

Het ontbijtbuffet staat klaar in een andere torenkamer van het kasteel. Voor het ontbijt zijn we niet alleen: een Russische familie en een ouder Duits koppel zetten er de boel naar hun hand en trekken zich weinig aan van de andere aanwezigen. Waar is de Berlijnse Muur als je hem nodig hebt?

Ook vandaag doen we een doorrijdorp aan, en wat voor een! Dijon, een oord van grandeur in Bourgondische tijden, nu vooral bekend van de straffe mosterd en de Autoroute du Soleil.

Het is 32 graden als we net na de middag de auto parkeren onder de Place Darcy. De terrasjes zitten gezellig vol, er klinkt muziek en de ijsventers doen gouden zaken.

Net zoals in andere Franse steden met iet of wat uitgebouwde toeristische dienst is in Dijon een wandelparcours uitgestippeld langs de mooiste gebouwen en pleinen. Geen gezeul echter met plannetjes of toeristische gidsen. Nee, je volgt gewoon de pijlen die in de weg verankerd zijn en je de route wijzen van de ene trekpleister na de andere. Bij elke bezienswaardigheid hangt een korte uitleg met de essentie, Dijon voor dummies.

Rune en Finn worden als GPS voor de namiddag ingesteld met slechts 1 eenvoudige instructie: volg de pijlen met de uil.

Gelukzalig struinen is het. Geen verfrommelde stadsplannetjes, maar gewoon je ogen de kost geven. Geen kinderen die voortdurend vragen hoe ver het nog wandelen is (excuseer 'geen kind', want alleen 'sportman' Finn ziet doorgaans bij elke-stap-te-veel zijn benen enkele millimeters korter worden), maar enthousiaste avonturiers die de stad doorploegen.

Dijon is prachtig en kunstzinnig. Verschillende musea, open tentoonstellingen in kerken en paleizen die zo toch nog hun nut bewijzen, pleintjes die direct op een postkaart kunnen, straatkunstenaars en nog zo veel meer.

Op de Place de la Liberte raken Rune en Finn zowat in extase. Het grote plein, omgeven door overvolle terrassen, heeft twee lange fonteinenrijen op straatniveau die met dit verschroeiende weer moeilijk te weerstaan zijn. Eerst voorzichtig proberen met een voet, daarna over alle fonteinen heen lopen als ze op hun laagste punt staan of slalommen tussen de waterstralen door als ze hoger komen om vervolgens volledig loss te gaan. De fonteinen komen op hun hoogst ter hoogte van Runes zonnepet. Hoe weten we dat? Omdat alles tussen de zonnepet en zijn blote voeten na twee minuten kleddernat is. Copycat Finn is zo mogelijk nog euforischer. Iedereen nat spetsen, heen en weer over de fonteinen lopen en telkens nog straffere stoten uithalen dan zijn oudere broer. Dit moet de fijnste dag van het jaar zijn, zie ik hem denken.

Tot hij even later zijn evenwicht verliest en op zijn knieën in de fontein valt. Finn zou Finn niet zijn, mocht hij daarbij niet de pech hebben om net de rand van de stenen te raken en er een serieuze vil aan over te houden. In no time wordt het stil op de omliggende terrassen. Niet dat iedereen de val gezien heeft en bezorgd is over de kleine kerel, wel omdat er van verder keuvelen niets meer in huis komt als Finn heel Dijon en omstreken bijeen gilt. Niet van de pijn, wel van het schrikken. Compleet hysterisch wordt hij.

Omdat hij kletsnat is en water naar beneden parelt ziet de vil er inderdaad een stuk erger uit dan ze in feite is. Kleine bloedbeekjes zoeken hun weg over zijn voetbalbenen.

De goede zorgen van mama en de waterdichte pleisters die papa in de dichtstbijzijnde apotheek bemachtigt, doen de decibels echter al betrekkelijk snel naar een aanvaardbaar niveau dalen. Vijf minuutjes later trekt hij opnieuw spurtjes door de straten van Dijon op zoek naar de volgende uil.

Na een ijsje cruisen we langs ronkende namen als Gevrey-Chambertin en Nuits-Saint-Georges over de Autoroute du Soleil naar onze eerste gite in Moroges, nabij Chalon-sur-Saône.

Op de radio klinkt 'Heard it through the grapevine' wanneer we door Moroges rijden. En aan het aantal wegwijzertjes richting wijndomeinen zou Marvin Gaye er wel eens bovenop kunnen zitten.

De gite wordt uitgebaat door Régine en Christophe, een koppel op rust. De vrouw des huizes geeft ons een rondleiding op het immense domein achter het huis met een prachtig vergezicht op Chalon-sur-Saône. De gite zelf oogt nieuw qua inrichting en zoals op zovele vakantieadressen heeft Ikea ook aan deze gite aardig verdiend.

Rond onze gite staan hekken. Om de privacy te garanderen denk ik dan, wij mogen blijkbaar overal komen, maar zij gunnen ons ons eigen stekje. Régine vraagt wel om de poortjes gesloten te houden, want ze hebben een hond die 'graag wil spelen'.

Na het uitpakken kom ik de buurman tegen naast het zwembad met de hond des huizes. Een pitbull, zo'n beest met een platgeklopte vechterskop die geregeld de media haalt omwille van net iets te ijverig speelgedrag. Plots begin ik de privacyluxe van het hekwerk als een nadeel te zien, liever een tuin waar ik mijn kinderen vrij kan zien rondlopen zonder achterna gezeten te worden door een bloedhond. Finns kapotte knie moet zowat hetzelfde effect hebben op zo'n beest als een bloedend dier in een school piranha's.

Of overdrijf ik nu echt?

In het gastenboek lezen we diezelfde avond wat voor een leuk beest Baxter is. Of de speelvogel genoemd is naar het infuus dat zijn slachtoffers nodig hebben na een namiddag 'vrij spel' is me niet duidelijk.

Hoe heet dat eigenlijk, racisme tegenover welbepaalde hondensoorten?

Enfin, niet dat ik andere hondensoorten een warm hart toedraag. Ergens in de geschiedenis moet het houden van een hond een gevoel van veiligheid gegeven hebben, maar tegenwoordig zijn daar alarminstallaties voor. Het domesticeren van honden is dan ook compleet voorbij gestreefd. Honden stinken (nat of droog, maakt niet uit), kwijlen, schijten de boel onder en kosten handenvol geld. Iedereen gaat er ook maar van uit dat iedereen graag honden heeft. Niet dus, alle Lassies en Rin Tin Tins ten spijt. Ik vertrouw de beesten gewoon niet.

We vragen Christophe dan ook beleefd om de hond binnen te houden als de kinderen in het zwembad zitten of in de grote tuin spelen. De man toont begrip. We zijn blijkbaar niet de enigen die deze vraag al hebben gesteld.

Na het zwempartijtje schuiven de kids, die zoals steeds in all inclusive op reis gaan, hun benen onder tafel. De spaghetti gaat er vlotjes is. Voor de geplande barbecue is het immers al te laat geworden.

De avond sluiten we af op het terras waar de wind steeds krachtiger en zenuwachtiger begint te waaien. Er hangt veel vocht in de lucht dat er na een tijdje ook uit druppelt. Er zit een weersverandering aan te komen. Ook de boeren in de omgeving voelen het aan hun oksels en halen hun maaisel binnen voor het ontij begint.

13:52 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

10-08-13

Vr 26 juli 2013 - Over kunst in Metz en kunstmest

reisverslagen

De beste manier om te ontsnappen aan de mêlee van elke dag is vakantie nemen. Correctie: is vakantie nemen in het buitenland. De afwezigheidsassistent op, de vaste intentie om alleen te reageren op sms-berichten. Letterlijk onbereikbaar zijn, heerlijk.

Lezers van mijn reisblog weten dat ik geen hoge hoed op heb van weervoorspellers. Ze slagen er meestal zelfs niet in het weer voor de komende uren te bepalen, laat staan dat ze verder dan een week kunnen kijken. Op de website van De Standaard pretenderen ze nochtans een geloofwaardige gooi te kunnen doen naar de eerstvolgende 14 dagen en dat voor zowat elk dorpje dat bestaat.

Voor de aardigheid tik in Moroges in de Bourgogne in, onze eerste gite. Geen druppel regen voorspellen ze de eerste week, maar wel flinke temperaturen die nooit onder de 25 graden duiken. Ook Goudargues, onze tweede gite in de Ardèche, piekt in optimisme: geen drup regen en temperaturen die zelfs nooit onder de 30 graden vallen. Voor een keer hoop ik er op dat de weerorakels het bij het rechte eind hebben.

Ondertussen, nog steeds in het koninkrijk België, vult een korte, stevige regenbui het zwembad in no time. Al het noeste splash-werk van de kinderen van de voorbije warme weken wordt in een uur ongedaan gemaakt.

Gelukkig is het meeste inpakwerk gisteravond al gebeurd. De dakkoffer zit vol met 4 plooiboxen en 3 koffers, een voetbal, een minibarbecue (just in case) en een wasrekje. De koffer van de auto blijft hierdoor quasi leeg. Met een trip naar twee interessante wijnregio's is dat geen overbodige luxe.

De buienradar toont bij vertrek een actief regenfront dat binnen enkele uren onze noorderburen natte voeten zal bezorgen. Het komt van Noord-Frankrijk en kruipt langzaam over ons land. Het duurt tot we de Luxemburgse grens bereiken tot het regenen ophoudt en de wegen er beter berijdbaar bij liggen.

Zoals steeds vertrekken we een dag voor een zwart weekend op reis. Zo zit je niet je stuur op te vreten van de stress en leren je kinderen niet op een middag je volledige vocabularium aan scheldwoorden bij. Dat laatste kan later altijd nog bij een eerste piercing of tattoo.

De wegen liggen er redelijk desolaat bij, op enkele obligate Nederlanders na die schijnbaar net te horen hebben gekregen dat een knoert van een meteoriet zal neerploffen in de Groningse polder en dat alles tot net over de Belgisch-Franse grens het tijdelijke voor het eeuwige zal inwisselen. Het is eigenlijk aandoenlijk om zien hoe Nederlanders elk jaar weer hun volledige hebben en houden in hun auto proppen en erboven en erachter vastsjorren. We zien twee kinderen op de achterbank samengedrukt naast een pak pampers en een koffiezettoestel, in de koffer fleurt een seventies-deken de boel op met ernaast de grote kookpot van tante Truus met bloemenmotief en een opgerolde tuinslang. Op het dak staat een loeier van een dakkoffer, een fiets en een step en op de trekhaak zijn nog twee extra fietsen gemonteerd. Zo kun je altijd blijven trappen, ook al rij je eens lek. En elke auto, echt elke auto met een geelzwarte nummerplaat, al dan niet gespannen voor een sleurhut, is een kleine verhuisfirma op zich.

Na drie uur rijden we een ondergrondse parking in Metz binnen. Metz is zo'n doorrijdorp dat iedereen kent van de wegsignalisatie langs de Autoroute du Soleil, maar weinig stervelingen zijn er al effectief gestopt om eens te kijken wat die Metzers in huis hebben.

En die Metzezen hebben zelfs een nieuw huis: een kunsthuis, hun eigen Centre Pompidou. Het veelkleurige moederhuis in Parijs heeft ondertussen dermate veel kunst vergaard dat het er niet meer in slaagt om het in één laag tegen de muren te hangen in de lichtstad. Als filiaal werd Metz uitgekozen waar een groot stuk van de collectie naartoe is gegaan. Het Metziaanse Centre Pompidou is nog maar drie jaar open. Het was een van de laatste wapenfeiten van Sarkozy om het lintje van deze betonnen tempel met de zwierige houten balkenkoepel door te knippen.

Het mooiste kunstwerk van het Centre Pompidou in Metz is het Centre Pompidou zelf. Het is architecturaal zeer doordacht en extravagant. Toch is het ook sober en multifunctioneel. 

Op de eerste twee etages wordt het thema 'vanuit de lucht' in al zijn mogelijkheden belicht, van de luchtbeelden van Yann Arthus Bertrand tot het vlijtige gespetter van Jackson Pollock. Toch zijn het vooral de luchtfoto's en -video's die, achteraf gezien, het pre-Google-Earth-tijdperk uitdagender maken dan de tijd waarin we nu leven. Vanuit een of andere satelliet of met drones is het immers kinderspel om veilig weg van alle ellende beelden te maken. De eerste kiekjes genomen vanuit een luchtballon die boven een al dan niet verwoeste stad vliegt, hangen naast een opgezette duif met op haar buik een camera. Even verder hangen tv-schermen waarop fragmenten uit de docufilms van Leni Riefenthal getoond worden met fluks marcherende Duitse troepen op brede avenues.

Rune is vooral onder de indruk van de filmprojectie 'Powers of 10', een filmpje uit 1977, lang voor Google Earth dus, waarin telkens wordt uitgezoomd en daarna wordt ingezoomd met een factor 10. Een kleine stap voor de mens blijkt een grote stap voor de mensheid.

Op de andere twee verdiepingen is een tijdelijke tentoonstelling van Daniel Buren gehuisvest. Op videobeelden van een van de 'works in progress' zien we de grootmeester instructies geven aan collega-potloodventers om allerlei designs op de muren te tekenen of te stempelen. Best een leuke bezigheid moet de man gedacht hebben om een saaie winter in een kunstgalerij mee door te komen, maar val er alsjeblief geen onschuldige bezoekers mee lastig. Het is zo verschrikkelijk aandoenlijk om zien, zo'n gemiste kans om met deze twee ruimtes iets beters te doen en ook die vele krabbelaars hadden zich waarschijnlijk gedurende maanden nuttiger bezig kunnen houden.

Wanneer we na een kort terrasje de koele parkeergarage opzoeken, is het half 5 geworden. Te laat om na het museum nog een stadswandeling te maken. Die doen we later nog wel eens, op een van onze trektochten richting een zonniger zuiden.

Na een uur zien we bovenop een heuvelrug in Vigneulles-lès-Hattonchâtel een 9de-eeuws kasteel opduiken, onze gite voor vanavond. Het kasteel heeft er een bewogen geschiedenis op zitten en is in al die eeuwen voorwerp geweest van verschillende verwoestingen, om daarna weer opgebouwd en uitgebreid te worden. De laatste grote verbouwing vindt plaats in de vorige eeuw. Een ingeweken Amerikaan zet er nog een extra verdieping op en voorziet enkele decoraties die niet echt authentiek Frans zijn. Toch mag het geheel gezien worden. Vanop het domein heb je een eindeloos vergezicht over de omgeving die ondertussen niet meer door ridders, maar door herkauwers wordt ingenomen.

We bellen aan. Een klok boven de inkompoort begint luid te luiden. Etymologisch begint me een en ander te dagen bij het schrijven van de vorige zin.

De eigenares van het kasteel ontgrendelt de deur en leidt ons rond in hun museum dat vol staat met oude spullen: harnassen, oude boeken, kandelaars, kortom alles wat je van een kasteelmuseum mag verwachten. Overdag worden er ook geleide rondleidingen gegeven.

Vannacht logeren we in een van de torenkamers, maar voor we onze ophaalbruggen laten dichtvallen, schuiven we onze benen nog onder tafel.

In het unieke kader van de ridderzaal staat onze tafel al ingedekt voor de grote open haard. We zijn de enige gasten vanavond die blijven eten.

Aline, onze chef van vanavond, steekt de kaarsen aan en plopt alvast een lokaal aperitiefbubbeltje open. Een beetje aan de zoete kant, maar in deze regio is dat niet echt uitzonderlijk. We krijgen er warme en koude amuses bij.

Of we er graag een streepje muziek bij willen, vraagt Aline.

Onze hoop dat deze aangepast is aan het idyllische kader, zoals de wijnen (een vlotte Elzas, een Bordeaux met potentie en een knapperige champagne) de 4 gangen begeleiden, is tevergeefs. In plaats van een fijn stukje oude muziek of een meer actueel streepje gitaarmuziek, krijgen we een soortement Ingeborg-muzak die de voormalige Vlaamse ADHD-zangeres opzet wanneer ze nog eens een meter hoog boven haar meditatiemat zweeft. Het is zo van die muziek die op een veel te laag toerental wordt gespeeld en doorgaans doorkruist wordt met walvisgeluiden en 'Sounds of the Amazone'. Je zou er oprecht naar uit kijken om nog eens 'Door de wind' van de ex-Tien om te zienster door de speakers van de kleine cd-speler te horen schallen met de obligate 'doepdoewiedoedoewiedoeda' van backing vocal Stef Bos erbij.

Toch laten we ons dit minpuntje niet aan het hart komen. De avond drijft verder in een gezapig tempo, terwijl Aline het ene na het andere gerecht inzet: een terrine met Sint-Jacobsnootjes, eend met rösti en warme groenten, kaas met sla en een perfecte moelleux met crème anglaise.

Rond middernacht gaan de lichten in de torenkamer uit en vallen onze ophaalbruggen dicht.

21:25 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

26-05-13

Zo 19 mei 2013 - Gastvrij bubbelen

reisverslagen

De ontbijtzaal is gedateerd en lijkt ingericht met het meubilair van 5 verschillende openbare boedelverkopen na een of ander faillissement. De stijlen en kleuren vloeken compleet. De tafels staan in sommige hoeken bijeen gepropt, maar soms nemen ze ook enorm veel plaats in zoals de grote ronde zwarte glanzende (!) tafel die waarschijnlijk van een foute bar werd gerecupereerd. Geen van onze vier borden is gelijk. Ook die komen van een veiling, vermoed ik. De glazen vertonen vaatwasmachinevlekken die er nooit meer uitgaan, ‘melkglas’ noemen ze dat bij ons zonder hierbij naar de inhoud te verwijzen.

Hotelgangers die een ontbijtje willen samenstellen, moeten slalommen naar het buffet dat uit twee stukken bestaat, gescheiden door een groepje tafels en de doorgang van het personeel naar de keuken. Er breken vanmorgen net geen rellen uit bij het koken van een zachtgekookt eitje.

Het personeel doet wat het kan, maar kan niet opboksen tegen het verval.

Het druilt al de hele ochtend. Vier paraplu's navigeren tussen de plassen en de lekkende dakgoten door richting kathedraal. Een klein kwart van de stoeltjes is er ingenomen door kerkgangers tijdens de zondagochtenddienst. Met uitzondering van het begin van het schip is rest van de kerk afgesloten. We besluiten dan maar een bezoek te brengen aan het Palais du Tau, vlak naast de kathedraal. Het paleis herbergt kostbare wandtapijten uit de royale Franse geschiedenis, maar ook heel wat beelden en andere voorwerpen uit de ernaast gelegen Notre-Dame.

Het zijn echter vooral de foto’s van de zwaar verminkte kathedraal na het bombardement in de Eerste Wereldoorlog die indruk op me maken. Het volledige dak en heel wat beeldhouwwerken waren compleet verwoest. Ondanks de kracht van de Duitse bommen bleef evenwel hel volledige dakgeraamte intact. Toen ik destijds geschiedenis en kunstgeschiedenis gaf, typeerde ik gotische kerken steeds als uit de kluiten gewassen serres. Je mag het glas eruit slaan, de constructie blijft overeind.

Het bezoek aan de toren valt letterlijk in het water. Bij regenweer nemen ze geen risico met de toeristen.

Na de lunch starten we dan maar sneller dan voorzien aan onze wijndegustaties. En maar goed ook want Champagne proeven, gaat er zo mogelijk nog gezapiger en trager aan toe dan in andere Franse caves. We gaan bewust naar de kleinere Champagneboeren (‘Champagnehuizen’ zou erover zijn). Het zijn de meest gastvrije régisseurs die er zijn.

Het eerste wat je moet doen, is gaan zitten. Bij Dominique Boulard et filles is dat aan een tafel tussen de etiketteermachine en de machines die een groot aantal champagneflessen in een keer kunnen draaien. Het is zondag, dus het is niet evident om bij een wijnboer binnen te vallen. Wijn maken is immers meer dan plukken en bottelen. Het is heel het jaar hard werken. Eén vrije dag in de week, dat is het minste wat ook een wijnboer mag verwachten.

Het is de schoonzoon van een van de filles van de wijnboer die ons wegwijs maakt in de pareltjes van het domein. Hij is genereus in zijn geuten en in zijn uitleg. De man kijkt na elke eerste slok van een van zijn champagnes benieuwd naar onze reacties. In de week werkt hij in de Holiday Inn van Reims aan de balie. Twee jaar geleden is hij met een champagnecursus begonnen om met zijn vrouw mee te kunnen praten aan de keukentafel. Zij heeft immers de stiel overgenomen van haar vader, samen met haar twee zussen, telkens op een ander domein weliswaar. Op het etiket prijken 3 sterren, verwijzend naar de 3 zussen.

Het is duidelijk dat de schoonzoon ook de Champagne in wil, in plaats van zijn tijd te verdoen aan het troosteloze loket van een goedkoop reishotelletje.

In tijden dat hij nog niet met de cursus begonnen was, heeft zijn schoonfamilie hem de ‘marketing’ toevertrouwd van de Champagnes. Met succes overigens: de etiketten hebben een eigentijdse en stijlvolle branding gekregen en er zijn allerhande champagnecuriosa te koop met het moderne logo van het domein, van cracheurs tot Champagneglazen en -stoppen die aangestoken flessen Champagne nog enkele dagen bubbels garanderen.

Na anderhalf uur slaan we een voorraad in en krijgen we elk een Champagnestop cadeau. Ik koop zelf nog enkele Champagneglazen om deze voortreffelijke bubbels binnenkort ook thuis te kunnen genieten.

Het is ondertussen al vier uur gepasseerd. We schrappen alvast twee champagneboeren, want tegen dit tempo gaan we er niet geraken. Nog één adresje, nemen we ons voor.

Net als bij Boulard neemt ook bij Bouquin Dupont in Avize iemand anders dan de Champagneboer de honneurs waar op deze druilerige zondagmiddag. Het zijn de ouders en dan vooral de vader van de producent die ons gedurende een uur entertaint in de huiskamer. De man is op leeftijd maar de glinstering in zijn ogen is er nog steeds.  Met lichtjes bevende hand schenkt hij de glaasjes in. Hij knikt goedkeurend wanneer wij enthousiast onze blikken wisselen na de eerste dronk. Superbubbels tegen een aanvaardbare prijs. De duurste fles die ik meeneem is een uniek exemplaar: een Millésime van 2004 voor 20 euro. Het worden nog fijne winteravonden de komende weken.

De man geeft ons nog een adresje mee in Epernay waar het lekker tafelen is. Het is er iets duurder dan we ondertussen gewoon zijn geraakt, maar dat mag wel want het is onze laatste avondmaal samen.

We sluiten de avond af in de verlaten eetzaal van het hotel waar de dag begon. De wijnglazen krijgen we van de vriendelijke dame aan de receptie van het hotel. Een magnum van Domaine D’Homs en de laatste resten kaas worden met muziek op verzoek genuttigd.

Voor morgenochtend reserveren we alvast 4 wijnglazen om te klinken op Jefs 60ste verjaardag. Hij heeft een Millésime 2004 koud gelegd in de minibar van zijn hotelkamer. Een feestelijke manier om een geweldige wijntrip af te sluiten.

 

22:55 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

Za 18 mei 2013 - Reims licht kleurrijk op

reisverslagen

Meer dan 700 km bollen door de regen. Dat vat zowat het programma van de dag samen.

Het is dus super genieten van de laatste, zij het, druilerige momenten in Thézac. Na het ontbijtje wil ik een klein afwasje doen, zodat ik met propere glazen en een cleane snijplank de tocht naar het koude noorden kan aanvatten. Dat blijkt niet nodig want toen wij ons ontbijtklaar aan het maken waren, heeft Elsbeth alles al in een sopje gestoken.

Het doet pijn te moeten vertrekken, maar de gedachte hier nog terug te komen, maakt de pil minder bitter. Iedereen die me de voorbije jaren euforisch heeft horen vertellen over Frankrijk heeft me ongetwijfeld ook enkele keren 'vierkantshoeve' horen zeggen in mijn woordenwaterval. 'Een vierkantshoeve in de Lot-et-Garonne' is ook thuis ondertussen synoniem geworden voor 'het ultieme plan B' voor als we echt iets anders willen doen met ons leven.

Mochten Elsbeth en Chris ooit aan een plan C beginnen, dan mogen ze ons gerust bellen.

Rond half 7 's avonds arriveer ik in Reims. We hebben een hotelletje pal in het centrum. Bij het binnenrijden van de parkeergarage valt het me op dat de voorruit spic en span is. Het kunstlicht van de garage laat geen oneffenheid meer zien. De insectenkadavers zijn immers 700 km onderworpen aan stevige regenbuien en daar kan zo'n leger zuiderse beestjes niet tegen op.

Reims bruist 's avonds, zeker wanneer zoals nu de temperatuur op punt blijft en de zon overuren draait. De centrale straten worden ingenomen door jonge feestvierders die hun heil zoeken op veel te dure terrassen. Om kosten te sparen worden 'tafeltaps' aangerukt voor de goegemeente met flets Hollands bier. De jeugd (hoor mij) vegeteert op het terras, terwijl de kelners, die duidelijk onderbemand zijn, overuren draaien.

Eten doen we in Les 3 Brasseurs, een keten waar op elke locatie bier gebrouwen wordt, terwijl de betere snelle hap aan je tafel wordt gebracht binnen Olympische recordtijden, een concept dat eigenlijk door een Belg uitgevonden had moeten worden.

Vanavond is het museumnacht in Reims. Alle musea openen de deuren voor het grote publiek en ook toevallige toeristen zoals wij pikken dus gratis een museumpje mee. In het Musée des Beaux-arts is het over de koppen lopen. De vestiaire is gesloten omwille van de te grote toeloop en met honderden kijklustigen wordt het binnen al snel broeierig warm. Op een thermometer in een van de rustige zalen staat dat het er 25,6 graden warm is, een schromelijke onderschatting volgens mij. De krijttekeningen lopen net niet uit door de overdreven luchtvochtigheid.

Er loopt een thematentoonstelling over champagne in het museum. De gidsen zijn allen uitgedost in vroeg twintigste-eeuwse zwarte stijlvolle kledij die een beetje Toulouse-Lautrec aandoet. In hun haar dragen ze gekrulde creaties gemaakt uit de metalen draad die anders rond champagnekurken zit. Hoeveel tijd er ook besteed moge zijn aan de inrichting van de tentoonstelling en ondanks het enthousiasme dat de dames in hun vurige discours leggen, kiezen we voor de frisse buitenlucht.

We willen nog even de kathedraal by night zien. Wanneer we de straat bereiken die uitkomt op de Notre-Dame van Reims weerklinkt er moderne muziek en maakt de belichting van het huis van God bokkensprongen. Beelden worden uiteen getrokken of gekopieerd op maat van de muziek. Het hele bouwwerk schijnt plots een zware muzikale dreun te krijgen waardoor het op zijn grondvesten davert.

Een 25 minuten durende lichtshow doet de voorgevel van de kathedraal tot leven komen. De verschillende scènes wisselen elkaar in hoog tempo af. De ene keer zijn de beelden, nissen, bogen en torens van de kathedraal volledig ingekleurd, even later lijkt de volledige voorgevel op een modern kleurrijk glasraam. Op een verduisterde gevel zien we krijtlijnen en -bogen verschijnen en even later staat het volledige bouwplan van de voorzijde uitgelicht. Geprojecteerde figuren construeren stap voor stap de gotische kerk om even later afgelost te worden door acrobatische projecties op de uitsteeksels van de bogen, randen en beelden. Banieren dalen neder, engelen verschijnen tientallen meters groot op de kerk, Monet schijnt ook een eigen versie te hebben van de kathedraal wanneer die ineens helemaal in impressionistische vorm verschijnt. Het is gewoon te veel om op te noemen.

Elke scène wordt daarenboven begeleid door aangepaste muziek. Oude eenstemmige en polyfone muziek wordt afgewisseld met de nodige beats en bevreemdende geluiden. Een totaalspektakel dus dat je moet gezien hebben als je deze zomer de regio Reims verkiest als tussenstop naar het zuiden.

11:18 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

25-05-13

Vr 17 mei 2013 - The Fonz woont in de Lot-et-Garonne

reisverslagen

Krekels, mussen en koeien. Dat is het enige wat je hoort als je 's ochtends wakker wordt op het landgoed van Canel. Rustiger kan het niet worden.

Wanneer ik de binnenluikjes van het raam openklap, begrijp ik waarom de lokale fauna zo uitmuntend goed gezind is: voor het eerst sinds lang is er nog eens een stralend blauwe lucht bij het ochtendgloren. Het raam laat ik een hele dag open staan, neem ik me voor. Regenen of waaien gaat het vandaag toch niet doen. Dat is duidelijk.

De geur van vers gezette koffie lokt ons naar de gelagzaal. De tafel waar we gisteren nog een kleine kaas- en wijnavond hadden, staat nu gedekt met een rijkelijk ontbijt. Dit smaakt naar meer en we gaan dan ook graag in op het aanbod om ook vanavond in Canel te eten.

Op ongeveer een half uur rijden van Thézac ligt Chateau de Bonaguil, een kasteel dat in zijn eerste vorm reeds bestond in de 13de eeuw. Daarna zijn er verschillende uitbreidingen en aanpassingen geweest, tot zelfs in de 18de eeuw. Met de Franse Revolutie werd een stuk van het kasteel verwoest en werd alles wat iet of wat draagbaar is gestolen. Toch blijft Bonaguil de moeite waard om te bezoeken. Het kasteel torent hoog uit boven het dorpje Bonaguil omdat het gebouwd werd op een hoge rots die trouwens functioneel werd ingeschakeld in de architectuur. Zo deed een grote scheur in de rots dienst als waterput. Vanop de toren heb je een weids vergezicht op de honderden hectaren bos rondom het kasteel. Het groen van de bossen en het blauw van de zomerlucht passen wonderwel samen. Rond de middag mag het weer zelfs zonder overdrijven warm genoemd worden.

Op het terras van het Salon du Thé, aan de voet van het dorpje, moeten we zelfs de parasols openzetten om onze nog lichtjes bevroren winterhuid niet te bruuskeren. Het Salon du Thé wordt uitgebaat door een bio-versie van de Fonz uit de serie Happy Days. Twee druppels water. Echt professioneel kun je de brave man niet noemen. Hij heeft letterlijk maar één kaart, die met de suggesties. Meer is er niet en zelfs van de suggestiekaart moet hij geregeld binnen gaan vragen of er nog genoeg ingrediënten zijn om een bepaald gerecht samen te stellen. Cooking on the edge dus.

De zomerzon die de biotuin doet opleven, vraagt om een rosé of toch zeker een wit wijntje bij de gerechten. "Désolé",  zegt de Franse Henry Winkler. "Ik heb alleen een rode Cahors." We stemmen in. Een tiental minuten later, na nog enkele ingrediëntenchecks in de keuken, staat een lekkere Cahors op tafel. Eentje uit 1999. Hij kost welgeteld 15 euro. In Vlaanderen heb je deze wijn onmogelijk voor zelfs nog maar het drievoud van de prijs.

Na de siësta is het werken geblazen, er moet nu eenmaal wijn geproefd worden.

Domaine de Cause is de eerste voltreffer. De in het begin ietwat terughoudende wijnboer bloeit al snel open en laat zijn kurkentrekker overuren maken om ons zijn volledige gamma te laten proeven. Excellente wijn, maar toch aan de dure kant. Ik weet mijn aankoopgedrag dan ook te beperken. Niettemin blijft de man genereus en geeft hij twee flessen cadeau die werden aanbevolen in de Guide Hachette die ik meehad op de proeverij, flessen waarvan hij er nog maar een 50-tal heeft voor eigen gebruik en dus niet meer verkoopt of laat proeven. Dat is natuurlijk het voordeel van wijnproeven met geestrijke geestesgenoten. Zowel Jef als Swa kopen ook enkele dozen en hierdoor is de proeverij voor de wijnboer meer dan geslaagd.

Onze tweede stop is Domaine D'Homs in Saux, een dorpje dat langs de drukke weg twee huizen telt en daarmee de kortste bebouwde kom heeft die ik ken. De dame die ons door de verschillende jaargangen praat van de Prestige Noir en de Chevalier D'Homs is nog steeds even spitant als twee jaar geleden. Omdat de Prestige Noir geen eiken vaten heeft gezien bij de rijping is de smaak elk jaar anders. Dat maakt wijnproeven natuurlijk een stuk interessanter dan het proeven van pakweg Coca Cola of chemische brol als Leffe.
De dame wordt lyrisch wanneer ze het over de 2009 heeft van beide wijnen. Volkomen terecht. Hoewel de Prestige Noir eigenlijk nog een drietal jaar moet liggen, proef je na enig walsen zelfs als wijnleek de kracht van de wijn en ruik je het potentieel ervan. Ik noteer op de doos alvast dat hij nog gerust tot 2024 kan blijven liggen en dit alles voor 7,5 euro. Er zijn slechter investeringen.

Blijkbaar is mijn reukorgaan en mijn smaak niet uniek, want ook mijn 3 collega-amateuroenologen laten zich gaan wanneer de bestelling wordt geplaatst. De koffer van de Volvo zit in een keer vol.

We parkeren de wijnwagen aan de vierkantshoeve en gaan te voet naar het laatste domein van de dag, Domaine du Lancement. Het ligt op wandelafstand van Canel.
Het niveau ligt een stuk lager dan dat van Domein D'Homs, maar de prijzen zijn er dan ook veel toegankelijker dan in de Cahors. Domein du Lancement ligt op de rand van de Cahors en mag ondanks het feit dat dezelfde druiven en dezelfde techniek gebruikt wordt niet als Cahors verkocht worden.

Voor 7,5 euro koop je er 5 liter rosé in bag-in-box voor bij de eerstkomende barbecue. De rode wijn op fles is zeer correct gemaakt en kan ons duidelijk bekoren. Even later gaan we immers elk met een doos ervan op onze schouder terug naar de gite. Het domein heeft ook een witte wijn die voor het eerste jaar gebotteld wordt. Hij heeft duidelijk potentieel, maar is nog onvoldoende verfijnd. Met een stevige 9 euro scoort hij qua prijs-kwaliteitverhouding ondermaats.

In Canel is Elsbeth ondertussen druk bezig in twee keukens om voor ons een driegangenmenu te bereiden. 20 euro kost het per persoon, wijn inbegrepen van de buurvrouw van Domein Lancement. We krijgen lekkere, zuivere streekproducten die mager werden bereid. Dat mag wel na de vele restaurantbezoeken de voorbije dagen.

De avond sluiten we af met een streepje fijne achtergrondmuziek. Elsbeth heeft een iPhone-luidspreker opgesteld die Elvis, de Stones en een pak Franse chansonniers van onder het stof haalt. Weer een onvergetelijke avond in het exclusieve 17de eeuwse decor.

19:44 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Tags: reisverslagen |  Facebook

24-05-13

Do 16 mei 2013 - Terug naar het paradijs

reisverslagen

De ochtend start Belgisch: regen, wind en lage temperaturen zetten de toon. Isabelle, de gastvrouw loopt voortdurend met de armen gekruist en wrijft zich warm, ze heeft ook de verwarming opgezet, iets wat ze anders zelden doet in de helft van mei.

Ook de komende dagen zal de wind de wolken niet weg kunnen stofzuigen als we de Franse weerman mogen geloven die met eenzelfde diabolische lach als Frank Deboosere op zijn gezicht de kijker met zijn neus op de feiten drukt. Onder de noemer "Wil je beter weer? Emigreer!" pakken we onze spullen.

De GPS stuurt ons naar Chateau de L'Ille in Peyriac De Mer, een suggestie van de restaurantuitbater gisteravond. De eigenaar zou een Vlaming zijn die voortreffelijke wijnen voortbrengt. We glijden door een landschap met meren en deels besloten stukken zee waar de getijden op de rotsige oevers werken. In het logo van het wijndomein staat een flamingo. In betere klimatologische omstandigheden kan ik me inbeelden dat het hier bij tijden stikt van die beesten om net als in de Camargue te zorgen voor postkaartbeelden.

De aardige vrouw die ons ontvangt, is geen Vlaamse en ook haar man die druk bezig is met een bestelling te verwerken, klinkt authentiek Frans. In het verleden blijkt de eigenaar inderdaad uit onze regionen gekomen te zijn, maar enkele jaren geleden heeft hij het domein verkocht. De man die instaat voor de wijn, de régisseur, is echter wel gebleven. En dat is een Vlaming. Reeds 30 jaar perfectioneert hij de wijn tot een niveau dat we ten zeerste kunnen smaken.

De prijs van de rode wijnen gaat redelijk snel crescendo naarmate het niveau stijgt en zorgt ervoor dat de prijs-kwaliteitbalans begint te rammelen. De witte en de rosé-wijnen zijn echter wel fair geprijsd en voldoen uitstekend aan wat we van dit soort wijnen verwachten. Ik pak ook een eenvoudige, zeer fruitige rode wijn mee die me doet denken aan een kruising tussen een betere kriek en een zomerwijn.

Wat me echter vooral zal bijblijven van het domein is de humor van de gastheer. En die zit 'm in kleine dingen.

Boven de kisten wijn in de cave hangt de slogan "Le vin ne résoudra pas vos problèmes. L'eau non plus."

In plaats van openingsuren uit te hangen, krijgt de wijnliefhebber de volgende tekst te lezen:

Horaires d'été:
Au matin: de pas trop tôt à pas trop chaud
Après-midi: après la sieste et avant l'apéro

In de cave is er ook een deur waarop 'ICI' staat. De reden wordt al snel duidelijk zodra er gevraagd wordt naar het toilet.

Met een kleine karrenvracht wijndozen en 4 flessen die we cadeau krijgen van de gastvrouw duiken we de auto in richting Lagrasse, een middeleeuws stadje gelegen aan een bijna droog ogende rivier wat zorgt voor idyllische beelden, zeker als je een effectje op de foto's zet om de donkere hemel meer reliëf te geven.

Omdat het middag is en Jefs biologische eierkoker stipt afloopt op BMLT (Beerse Mean Lunch Time) kiezen we voor het eerste het beste restaurantje aan de enige hoofdweg van het dorpje: La Cocotte Fêlée. Het is druk en het is er zeer klein, zo klein dat we door een in sportschoenen getooide garçeuze richting kelder worden begeleid. Aangezien Belgen sinds 1996 vreemde connotaties maken met kelders en het geheel redelijk à l'improviste oogt bij het afdalen, vermoeden we het ergste.

Een onhebbelijk gevoel dat ongegrond blijkt, en hoe. Beneden klinkt Miles Davis, zit het gezellig vol en worden de wanden opgefrist met moderne kleurrijke schilderijen. De tafels zijn verzorgd en een blik op de suggesties leert ons dat we zeer goedkoop zullen eten. Ik bestel een zeeschoteltje voor 16 euro en krijg een bord dat tot ver over de tafelhelft reikt, gelukkig heeft m'n overbuur een kleinere plateau besteld. Oesters, scampi en sprotjes zijn mooi gedresseerd op een bord vol groenten. De toastjes met verse tapenades maken het geheel af. Een fijn adresje om terug te komen.

Na de lunch staat de abdij van Lagrasse op het programma. Een fraaie, sobere abdij die een aantal zalen heeft waar we als notoire liefhebbers van het betere feest aardig wat potentieel in zien voor een editie van "Halle zingt" of de "18 uur van het bierpatrimonium", op verplaatsing weliswaar.

Na een dik uur slalommen we opnieuw tussen de beboste heuvels en regenbuien door naar de autostrade om vervolgens de cruise control gedurende 2 en half uur zijn ding te laten doen.

Zodra de afrit 'Cahors' in beeld komt, word ik nostalgisch. De plek waar we twee jaar geleden onze meest authentieke vakantie-ervaring hebben beleefd, komt bij elke chicane dichterbij. Ik kan me geen reisbestemming indenken waar ik al meer reclame voor gemaakt heb dan de Lot-et-Garonne, een grote groene long in een nog niet door toeristen geannexeerd stukje Frankrijk.

De hartelijkheid van de mensen in deze regio op de vele culinaire avonden op de talrijke dorspspleintjes zorgt ervoor dat je je onmiddellijk een van hen voelt in plaats van de zoveelste toerist die na een weekje terug naar het koude noorden trekt.  Het eten en de wijnen zijn er voortreffelijk en betaalbaar, ook al zit je op de grens van de Cahors, een wijnregio die stevig op weg is om bij het clubje duurdere, meer exclusieve Franse wijnen te behoren. In de Lot vind je alles in de buurt, alles behalve drukte.

Na de afrit is het nog een 40-tal kilometer slalommen tot plots Tournon d'Agenais opduikt, een bastidedorpje dat uittorent boven de wijngaarden, de bossen en de velden. Alsof het zo moet zijn, breekt op dat ogenblik de zon door de wolken, de voorbode van beter weer.

Een grote wijnfles van 'Vin du Tsar' naast de weg wijst de route naar Thézac. De weg voelt vertrouwd aan. In mijn dromen heb ik hem al honderden keren opnieuw gereden. Telkens weer naar de plek waar ik twee jaar geleden mijn hart verloren heb, een oude vierkantshoeve bovenop een heuvel met zicht op oneindig. De omgeving hoort bij de hoeve, zo ver je kunt kijken: de bossen, de weiden, de zonnebloemvelden en de wijngaarden. Niet dat Elsbeth en Chris dit allemaal zelf onderhouden, de lokale boeren moeten immers ook nog iets te doen hebben, terwijl het koppel de vierkantshoeve verbouwt en met grote zorg inricht met gites en chambres d'hôtes.

De vorige keer verbleven we in een van de gites en kregen we op de laatste dag een rondleiding in de chambres d'hôtes in de hoofdvleugel van het gebouw. Ondertussen hebben de twee niet stilgezeten en werd een grote ruimte onder de chambres d'hôtes ingericht als gelagzaal met als centrale blikvanger een authentieke 17de eeuwse schoorsteenmantel. De natuurstenen muren doen denken aan de abdij van Lagrasse, alleen is deze gelagzaal al ineens compleet ingericht, zelfs de kachel brandt wanneer we aankomen. De ruimte komt uit op een eigen buitenterras, een aparte boeken- en tv-kamer en zelfs een eigen keuken met alles erop en eraan. Ik wil hier nooit meer weg.

's Avonds eten we in restaurant Le Beffroi in Tournon d'Agenais. Het eten is zeer verfijnd, lekker en spotgoedkoop. We eten er met zijn vieren een driegangenmenu (een slaatje met tomaat en mozzarella, lamskoteletjes met gegrilde groenten en een café gourmand) en drinken er een voortreffelijke fles Cahors bij. Als de rekening komt, kijken we even naar elkaar. Dit kan niet kloppen: 84 euro. Need I say more?

Toch jeukt het om ook de gelagkamer eens grondig uit te proberen. Enkele flessen wijn die we cadeau kregen van de wijnboeren gaan eraan, net als de topkazen van de markt van Narbonne. De staande lamp werpt haar licht op de oude muren en creëert een decor dat niemand zich vanmorgen had kunnen indenken. De kachel knettert en op de iPhone weerklinkt muziek op verzoek. Elsbeth komt nog even een kijkje nemen en ziet dat het goed zit: "Zo, dat is hier gezellig!" Gelijk heeft ze.

20:08 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

23-05-13

Wo 15 mei 2013 - Eten bij Jean de Florette na hemelse visitaties en degustaties

reisverslagen

Unisono valt het oordeel om binnen te ontbijten. Niet dat er veel wind staat, maar de vochtigheid hangt onder het afdak en de temperaturen zijn nog niet goed wakker. Op zich niet erg, want de dag zal grotendeels overdekt verlopen.

In het heenrijden naar de abdij van Fontfroide miezert het net voldoende om het insectenkerkhof op de voorruit van Piets Citroën Picasso weg te wissen.

Fontfroide is een Cisterciënzerklooster dat zijn hoogdagen vierde in de 12de en 13de eeuw. Het raakte na de Franse Revolutie geleidelijk in verval en buiten enkele korte opflakkeringen van goedbedoelde bewoning door enkele geestelijken van de abdij van Senanque kwam het complex leeg te staan. Het werd dan ook te koop gesteld in het begin van de 20ste eeuw. Even dreigde Fontfroide zelfs in handen te vallen van een Amerikaan die zijn oog had laten vallen op het pand en stukken ervan wilde verschepen naar de States. Tot ene Gustave Fayet en zijn vrouw een hoger bod uitbrachten. Voor iets minder van 50.000 francs kwam de abdij met alle omliggende gronden in hun bezit.

Er was aardig wat werk aan het monumentale gebouwencomplex en bij gebrek aan een renovatiepremie van de overheid moest Fayet enkele tientallen schilderijen verkopen die hij enkele decennia eerder voor een spotprijs had gekocht van ene Paul Gauguin. Hij had ook nog enkele werkjes staan van vrienden van Gauguin die bij verkoop evengoed een stuk meer opbrachten dan hij op dat ogenblik had durven dromen. Dankzij Gauguin, Degas, Van Gogh en enkele andere in het begin verguisde kunstenaars die danig keet schopten in het indommelende artistieke milieu van die tijd is een architecturale parel van meer dan 800 jaar oud bewaard gebleven. Fayet heeft er wel een aantal eigen accenten in gelegd die niet volledig in lijn waren met de oorspronkelijke opvattingen van Benedictus, maar met enkele weesgegroetjes is hij er ongetwijfeld vanaf gekomen in die dagen.

De gids die ons dit alles konde maakt, is zo gepassioneerd in haar uitleg dat de troep bejaarden die samen met ons de rondleiding volgt haar vierde leeftijd opnieuw beleeft. De meesten moeten Fayet waarschijnlijk nog zijn tegengekomen in de kroeg destijds bij het uitgaan.

Om het letterlijk niet te ver te zoeken, lunchen we vlakbij de cave van Fontfroide. De bediening gebeurt in een net pak, een niveau dat zich verder zet in het eten zelf. Mooi gepresenteerde bordjes met aardig wat smaken die in elkaar overvloeien, begeleid door een wijntje van het wijndomein van de abdij. Een aanrader voor wanneer je eens in de buurt bent.

Na de middag zetten we koers richting Portel-des-Corbières voor een bezoek aan Terra Vinea, een uitgestrekt gangencomplex uitgehouwen in de kalkrotsen. Sinds 1994 doet het dienst als opslagruimte voor de wijnvaten van de coöperatieven uit de buurt omdat er een constante temperatuur en vochtigheid heerst die perfect is om wijnen optimaal te laten groeien.

We zijn echter te vroeg voor de rondleiding en besluiten daarom in afwachting een domeintje uit de buurt aan te doen dat gisteren door gebrek aan kofferruimte van ons todo-lijstje was gevallen: Chateau de Mattes in Portel-des-Corbières.

Ik zeg het niet gemakkelijk, maar de wijnen die hier geproduceerd worden zijn te goedkoop voor wat ze werkelijk waard zijn. We worden ontvangen door de wijnboer zelf, in werkkleren, zonder verkooppraatje. De man is authentiek en geeft net zoveel uitleg als hij nodig acht om zijn wijnen te typeren. Om de godendrank in prima omstandigheden te nuttigen, giet hij telkens eerst een beetje wijn in het glas. Vervolgens walst hij ongestoord met het glas alsof hij ondertussen naar het nieuwjaarsconcert aan het luisteren is, om vervolgens de wijn te cracheren in de emmer. Nu heeft het glas de geur van de wijn en wordt het glas opnieuw gevuld met dezelfde wijn om hem te kunnen degusteren. Het ritueel herhaalt zich 5 keer, bij elke wijn opnieuw. Van de twee rode wijnen die hij voor het laatst houdt, is iedereen overtuigd, zeker wanneer we de prijs ervan zien. Top, gewoon top.

Met een tiental dozen keren we terug naar Terra Vinea, waar we opnieuw in groep gegidst zullen worden. Het publiek is deze keer zeer divers, van baby's in een draagtas tot purperpaars geverfde dametjes.

Na een promofilmpje over de streek moeten we met z'n allen plaatsnemen in een treintje zodat we samen aan de grot arriveren. Onze gids is een dertiger die redelijk ongeïnteresseerd haar verhaal doet. Als kantieke schoolmeesteres probeert ze in het begin van de toer haar troepen bij elkaar te houden. Geen sinecure op zich met zo'n grote groep en onder een dergelijke tijdsdruk. Want dat is wat iedereen reeds van in het begin opmerkt: het moet vooruitgaan voor deze meid. Na een tijdje wacht ze zelfs niet meer op de laatste verloren schapen. Als slechts de helft van de groep haar is bijgebeend, is dat voor haar voldoende en start ze met een korte voorgeprogrammeerde uitleg die elke bezieling mist. De laatste letters zijn nog maar net uitgezongen - in dit stukje Frankrijk zingen ze de eind-e steeds consequent en plaatsen ze een vreemdsoortige ng-klank achter de meeste andere woorden - of ze zet er opnieuw stevig de pas in, op weg naar een volgende praatplaats.

Wanneer ze de degustatie aankondigt bij haar laatste woordje in de grot, klinkt er een 'aha!' bij een kwart van de aanwezigen, de rest zit immers nog in een andere gang. Wij zijn eerst aan de degustatietoog, ook al slagen we er niet in om de zingende Kim Gevaert bij te houden. Snel zet ze een dertigtal glazen op de toog en legt ze de prijslijsten klaar. De wijn wordt niet in de glazen geschonken, maar gegooid. Het moet immers vooruit gaan. Zo meteen moet ze immers voor de -tigste keer vandaag de grot in met een nieuwe groep.

We moeten uitkijken voor de laatste dorstige bezoekers die eindelijk ook de grot uit zijn geraakt en hun weg naar de toog hebben gevonden. Ze vliegen op de drank als kooplustige vrouwen op afgeprijsde jurkjes bij de start van de zomersolden.

Piet stelt alvast het adres van onze chambres d'hôtes in op de gps. Nog voor we goed en wel het straatje uit zijn, mijmer ik luidop over de wijn die we eerder op de middag hebben gekocht. We besluiten collectief om terug te rijden en enkele extra kartons in te slaan.

Omdat het weer nog steeds eerder op oktober staat dan op mei, is buiten eten ook vanavond geen optie. We verkennen daarom de streek op zoek naar een eetgelegenheid. Geen sinecure, want woensdag blijkt de sluitingsdag voor zowat elk restaurant in deze regio.

Uiteindelijk vinden we in Sigean een hotel-restaurant waar we op goed geluk binnenstappen. In Le Sainte-Anne kun je uitsluitend terecht voor menuformules, maar niet getreurd: de menu's zijn goedkoop, bereid met kraakverse producten (elke morgen gaat de eigenaar naar de hallen van Narbonne) en de bediening is persoonlijk en supervriendelijk. De eigenaar was tot een dik jaar geleden 'technisch directeur' van grote concertprogrammatoren in Parijs. Hij moest ervoor zorgen dat Aznavour bij een optreden 12 flessen van een vooraf bepaalde exclusieve wijn in zijn loge vond, moest volledige suites laten herbouwen om te voldoen aan de eisen van nog maffere artiesten, enz. Kriekelzot werd hij na een tijd van deze Olympische discipline 'onredelijk zijn' dat hij alles verkocht heeft in Parijs en met zijn gezin een hotel gekocht heeft in Sigean.

Sinds hij er hotel houdt en elke dag betaalbare menu's aanbiedt, wordt hij genegeerd, zelfs gesaboteerd door de lokale bevolking. Wegwijzers naar zijn restaurant blijken opeens gestolen of vernield en lokale vaklui blijken gesloten wanneer hij beroep op hen wil doen. De Parijzenaar is een indringer voor de lokale bevolking van Sigean die zo op zichzelf is ingesteld dat ze zelfs amper in Narbonne komt voor inkopen of cultuur, laat staan dat ze 'exotische' bestemmingen als Perpignan aandoet. Jean de Florette anno 2013.

Het verhaal is aandoenlijk, maar toch gaat het de man voor de wind omdat hij zijn klanten wil verwennen, zonder daarbij te moeten ingaan op onredelijke eisen.
Eerlijk, correct en oprecht. En goedkoop. Voor een volledige avond, inclusief dranken en digestief betalen we iets meer dan 100 euro.

20:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

22-05-13

Di 14 mei 2013 - La mer, oesters en excellente wijn

reisverslagen

Aan het ontbijt herken je een cultuur. Vlamingen vullen 's ochtends voor dag en dauw vlug een kom met ontbijtvlokken of yoghurt omdat ze Sonja Kimpengewijs de overdaad van de andere maaltijden willen compenseren net voor ze voor enkele uren de ochtendfile induiken. Amerikanen en Britten gooien de grootste vetzakkerij op een bord, overgieten het met sausjes allerhande en laten doorgaans de helft ervan staan. Bij de Fransen is het ontbijt sober: een stokbrood, verschillende soorten confituur en een kop koffie of thee. Dat is voldoende om de eerste helft van de dag door te komen.

We laten ons deze levenswijsheid welgevallen en schuiven omstreeks 9 uur onze benen onder de ontbijttafel op het overdekte terras. Ons antwoord op de vraag of we buiten willen eten, is immers eenstemmig affirmatief, wat tot een zekere rilling leidt bij de gastvrouw die 18 graden 's ochtends als Siberisch beschouwt.

Een vers bakje koffie, knapperige broodjes en croissantjes, belegd met vijgen-, abrikozen- en aardbeienconfituur. Meer is er niet nodig om weer een geweldige dag af te trappen.

De eerste bestemming is de overdekte markthal van Narbonne, de plek waar elke zichzelf respecterende Narbonesiër in de voormiddag zijn inkopen doet en rond de middag al shoppend het nuttige aan het aangename koppelt door alvast een glas rosé te drinken met enkele tapas in het verschiet.

We struinen langs de diverse kraampjes waar superverse vis ons met levende blik in de ogen kijkt, oesters in kuipen liggen te wachten om geopend te worden en stevige stukken vlees met een scherp mes en de nodige gesticulaties verdeeld worden.

In een van de kraampjes ontmoeten we Benoit, de man van Isabelle, die ons een uurtje eerder nog een extra kannetje koffie heeft gebracht op ons terras. Hij is gespecialiseerd in tapas met vis en zeevruchten, een heerlijke vaststelling wetende dat we op het domein ook over een buitenkeuken met bakplaat beschikken.

Omdat het nog redelijk vroeg in de ochtend is, besluiten we eerst Narbonne te verkennen. De inkopen doen we later wel.

Onze wandeling in de oude Romeinse stad is echter een opeenvolging van teleurstellingen die we mits enige voorbereiding hadden kunnen vermijden. Op dinsdag is zowat alles gesloten in Narbonne dat ruikt naar cultuur. Geen beklimming dus van de toren naast de kathedraal, geen bezoek aan de tentoonstelling met tekeningen in het aanpalende museum, geen wandeling door de oude Romeinse winkelgaanderij.

Toch heeft Narbonne veel te bieden: terrasjes bijvoorbeeld, met uitzicht op de kathedraal, overgoten met langverwachte zonnestralen, voorzien van een espresso of een rosé.

Na de lunch keren we terug naar de overdekte markthallen waar we Benoit opnieuw ontmoeten. We bestellen bij hem enkele maritieme tapas, slaan elders 15 oesters in en doen ons te goed aan kaas en verse groenten.

Nu de culinaire avond voorbereid is, komen we toe aan de essentie van de namiddag: het degusteren en gericht inslaan van de betere wijnen uit de regio. Vanmiddag staat La Clape op het programma, een mooi en uitgestrekt natuurgebied waarin en waarlangs enkele wijntoppers te vinden zijn. Onze eerste halte is Chateau L'Hospitalet, een domein dat ik reeds 5 jaar geleden bezocht. De wijn schijnt duidelijk ook de andere reisgenoten te bevallen, getuige de vele kartons waarmee we een uur later richting Narbonne Plage rijden.

Narbonne Plage is toerisme all over the place, in het hoogseizoen weliswaar. Nu, bij deze voor de Narbonesianen eerder IJslandse temperaturen, is het strand bevolkt door enkele die hard zonnekloppers die de kracht van de zon overschatten om hun meer dan obese lichamen van een basiskleur te voorzien. Enkele avonturiers pootjebaden in de mediterranee, terwijl 4 Kempenzonen langs de vloedlijn een wandeling maken.

Het tweede wijndomein van de 4 die deze middag op het programma staan, is Chateau Mire L'Etang. De man die ons hartelijk ontvangt, wijst onmiddellijk naar mijn Guide Hachette waar het domein niet alleen een coup de coeur in gekregen heeft, maar ook drie sterren en een vermelding voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 'Ah, de bijbel', zegt hij. 'En wat is dit hier dan?' vraag ik. 'Een klooster?'

De sfeer is gezet. De man trekt meer dan een uur voor ons uit en geeft een overtuigde en bezielde voorstelling van zijn gamma dat door vriend en vijand de hemel in wordt geprezen, en terecht trouwens. Om een lang verhaal kort te maken: Chateau Mire L'Etang is het tweede en tegelijk ook laatste domein van de dag omdat de Citroën Picasso van
Piet geen extra doos meer kan herbergen.

Twee oestermessen gaan omstreeks 7 uur de oesters te lijf. Het zijn heerlijke zeedieren die vlakbij uit het zeewater van Gruissan zijn opgehaald. Zeer lang geleden dat ik zo'n voortreffelijke oesters heb gegeten.
Daarna gaan de tapas van Benoit voor de bijl, gevolgd door een visbrochette gebakken door meesterbakker Jef.
We eindigen ons zoveel-gangenmenu met een stukje vlees van de bakplaat.
Overgiet dit alles met drie flessen voortreffelijke rosé die we cadeau kregen van de wijnboer van Mire L'Etang en het paradijs is niet langer een ingebeelde plek vol gouden lepels met rijstpap, maar een oord dat tastbaar dichtbij is.

Toen ik 5 jaar geleden deze regio met het gezin bezocht, ben ik in de stad van Charles Trenet op zoek gegaan naar een cd'tje met de 'best of' van deze Franse Sinatra om als aangepaste soundtrack te dienen wanneer we naast de kusten van Gruissan cruiseten. Vanavond op het terras speelt ook La mer van Trenet, niet van een cd'tje maar op de iPhone die via wifi de miljoenendiscotheek van Spotify aanspreekt. Geen gedoe meer met schijfjes. Gewoon de muziek intypen die je wilt horen en gewoon genieten. Sinds vanavond ben ik er vast van overtuigd dat het Spotify-concept bedacht moet zijn door een Fransman bij een goed glas rosé.

20:52 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

21-05-13

Ma 13 mei 2013 - Millau en co

reisverslagen

De flauwe schijn door de foute gordijnen geeft aan dat het buiten niet echt stralend meiweer is. Een grauwe lucht met hoge vochtigheidsgraad plakt tegen het raam van de hotelkamer. De thermometer in de wagen zet 12 graden vast als koude basis voor deze dag waarop we nog enkele honderden kilometers zuidwaarts zullen ploegen. Het kan alleen maar beter worden, en of.

We rijden via centraal Frankrijk naar de Middellandse Zee, niet via Limoges en Toulouse dus of via Lyon en Valence, maar via Clermont-Ferrand, de Puy de Dome en andere zeer fotogenieke stukken Frankrijk die me tot vandaag onbekend waren. Fijne bijkomstigheid (hoewel, bijkomstig?) is dat met de kilometers ook de temperatuur de hoogte in gaat. Wanneer we het viaduct van Millau naderen, halen we met gemak 22 graden.

In het eindeloze landschap kronkelt de Tarn tussen de hoge wanden van een diep uitgesneden plateau. Bewonderenswaardig dat zo'n klein stroompje erin geslaagd is het uitzicht van deze streek zo te bepalen en de mens ertoe heeft aangezet om er de hoogste brug van Europa boven te poten zodat passanten gemakkelijk van de ene oever naar de andere kunnen. Het hoogste punt van de brug torent een grote Eiffeltoren boven het dal uit. De weg over de Tarnvallei is bijna 2,5 kilometer lang en ligt op 7 enorme pijlers.

Om te vermijden dat op straffe foto's beluste toeristen zich naast de weg zetten en de drievaksbaan oversteken om een mooi instagrammetje te schieten (met alle gevolgen vandien) werd er een 'aire' vlakbij de brug ingericht, compleet met sanitaire blok, toeristenwinkeltje en een kronkelend paadje tot aan een fotoplek vlakbij de brug. Een aanrader voor de niet-kamikazefotografen.

Eens we de brug voorbij zijn en we stilaan afdalen tot op zeeniveau, schiet de temperatuur vlot omhoog tot 27 graden, een dikke 15 graden warmer dan in België op dit moment.

We arriveren in Le Petit Colombier in La Palme, onze eerste chambre d'hôtes van de wijntrip. Omdat Swa en Piet, de vierde wijntripper, nog niet ter plaatse zijn, trekken Jef en ik alvast het dorpje in om een kleine voorraad in te slaan, zodat we de avond door kunnen komen. We belanden bij Domaine Louis waar een in fleece geduffelde vrouw ons wegwijs maakt in de wijnen van het domein. Tot onze verbazing lopen de Languedoccers met een fleece en andere, eerder polaire kledingstukken rond, terwijl ik net mijn korte broek en polo heb aangetrokken om een duidelijk statement te maken dat ik klaar ben voor mooi weer. Met 6 flessen eenvoudige Fitou en twee Rivesaltes (die veel weg hebben van een rode porto) is de basis gelegd.

Wanneer Swa en Piet de oprit van ons verblijf opdraaien, nippen Jef en ik gezapig van een wijntje en prikken we een stukje kaas. De sfeer is onmiddellijk relaxed.

Een stralende zon tegen een azuurblauwe hemel zorgt voor de nodige doses vitamine C. We volgen de raad van de eigenares van de chambres d'hôtes en rijden na de eerste Fitou naar restaurant Le Moulin de Fitou, een restaurantje waar het lekker eten is tegen een schappelijke prijs. Reserveren is niet echt nodig, want naast een zwijgzaam koppel dat een hele avond niets tegen elkaar gezegd heeft, zijn we de enigen die de keukenkunsten proeven vanavond.

De dag eindigt op het terras met verhalen over het foute subsidiebeleid van Joke Schauvliege, competenties, de armoede in Bangladesh, bezetters en de sleutel van een gelukkig leven. Om maar te zeggen dat Fitou de tongen los maakt.

17:34 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

20-05-13

Zo 12 mei 2013 - Op zoek naar een nieuwe terrasverwarmer

reisverslagen

Sinds het korte all-inclusive-uitje begin april hebben we welgeteld twee echte lentedagen gehad ... twee. De lente geraakt maar niet in gang geschoten. Veel te koude maxima overdag, soms nog vrieskou 's nachts, extreme wisselvalligheid, kortom somberheid troef.

Het is alsof je na een lange winterslaap je terrasverwarmer opnieuw aan de praat wil krijgen. Je volgt naadloos de instructies op het verweerde etiketje, maar het ding doet het niet. Er komt geen genster die het gas in volle kracht laat ontbranden. Hoeveel je ook probeert. Met een lange aansteker probeer je de genster te ontwijken, wat soms lukt en je even een tevreden gevoel geeft, maar wanneer je daarna opnieuw de genster-weg kiest, blijft de terraspaddestoel koud staan. Uiteindelijk lukt het je wel en krijg je slechts een flauw vlammetje als beloning. De gasfles blijkt zo goed als leeg. De enige optie die je rest is een andere fles te halen, of misschien zelfs een compleet nieuwe terrasverwarmer.

De plek waar we beter weer denken te vinden, ligt zo'n 1100 kilometer zuidwaarts. Dat moet lukken dus, medio mei.

Het is het tweede jaar dat op semi-professionele wijze de lege vakken in de wijnkelder zullen worden opgevuld. Vorig jaar in mei keerde ik met 45 kartons wijn huiswaarts van de wijntrip, Swa, mijn compagnon de route met een 40-tal. Dit jaar zijn we met z'n vieren en zijn er drie auto's die volgeladen kunnen worden. Het wordt een trip die start aan de Middellandse Zee in de regio Narbonne waar er excellente Languedoc te vinden is. Daarna is de Cahors en de Lot-et-Garonne aan de beurt om finaal via de champagne terug te komen.

De ochtend komt in slow motion op gang na het lentefeest van Finn. De uitgeregende restanten van wat enkele uren voordien het decor was van een amicaal feest liggen er troosteloos bij. De wind waait door de tent, net niet hard genoeg om het ding de hoogte in te jagen. De lege bakjes van het frietkraam liggen als paaseieren verspreid in de tuin. De 24 lege flessen vullen vlotjes een glasbak en de nood aan compensatie wordt me met de minuut duidelijker terwijl ik sta te poetsen.

Met enige jaloezie kijk ik op m'n telefoon. 10 uur, Swa vertrekt op dit moment naar hopelijk zonniger oorden.

Anderzijds ben ik ook blij. Blij dat het deels uitgeregende lentefeest gisteren was en niet vandaag, want het weer is zo mogelijk nog slechter dan op Finns hoogdag. Maar ook blij dat ik de boel kan opkuisen. Noem het op het randje van 'nood aan professionele hulp' maar ik hou ervan mensen te zien genieten op een feest maar evengoed het feest voor te bereiden en ook op te ruimen. Er is een tante Kaat aan mij verloren gegaan op dat vlak. Vroeger maakte ik er zelfs een sport van om de avond zelf de feestruine in ere te herstellen, maar met een feestje voor 50 man is dat nu net iets te hoog gegrepen.

De stal en het terras zien er ondertussen terug spic en span uit, de kinderen hebben elk een halve kilo muntjes in de schuifkast van het lunapark op de Halse kermis gedropt en met veel genoegen is de jongste telg van de familie Vermeulen ingeklonken op de babyborrel. Tijd om zelf ook zonniger oorden op te zoeken na een op zich goed gevulde 'day after'.

Om klokslag 17 uur sta ik aan de Lotto Arena om mijn reisgenoot op te pikken. Jef, de schoonvader van de volledige kroost van Swa, heeft net de Antwerp Giants het dak van de Arena zien spelen en is in opperstebeste mood.
We cruisen gezapig door de bovenste helft van het mooiste land ter wereld en stranden ergens in Vierzon om deel 1 van de heenreis af te ronden.

Het Hotel Continental is een hotel waar de tijd stil is blijven staan: reliëfbehang, aquarelletjes aan de muur en diagonaal geplaatste tegeltjes in de badkamer die lekker veel stof pakken omdat ze niet tot aan het plafond raken. Voor de rest voldoet het waaraan een hotel moet doen: een lekker hard bed om de voorbije dagen in te compenseren. Mijn rolluiken vallen snel dicht, net als de foute gordijnen van de hotelkamer.

22:17 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

09-04-13

Do 4 april 2013 - Het water droogt op

reisverslagen

De laatste ochtend in het hotel. Het weer is opnieuw in vakantiestemming. De zon komt erdoor waardoor we ons ontbijt kunnen afsluiten op het terras.

Toch heeft de nattigheid van gisteren een zompige indruk nagelaten. Elke stap zuigt je de onverharde grond in, het zwembad lijkt in oppervlakte vergroot nu ook de oevers onder water staan en sommige minigolfbanen lijken meer geschikt voor waterpolo dan voor minigolf.

De zon perst er alle zonnestralen uit die ze gisteren heeft ingehouden. De bovenwaterwereld droogt zienderogen op. Tijd voor minigolf, denken de kids.

Even later staan we balletjes te slaan. Drie minigolfbanen liggen er nog verzopen bij omdat het water nergens naartoe kan en de zon nu eenmaal ook haar grenzen heeft. De tientallen Turkse meiden die het buitenerf proper proberen te houden, weten hier echter wel raad mee: ze borstelen het regenwater met het grootste gemak van de baan af. Nooit gedacht dat je overstroomde gebieden te lijf kan gaan met een borstel. Een tip die ik zeker eens aan mijn Nederlandse collega's ga bezorgen.

Een kleine tornado is er nodig om de kamer te ontdoen van al onze spullen en we checken dan ook vroeger dan nodig uit. De kinderen duiken nog wel even het binnenzwembad in en pa en ma parkeren zich ernaast met een boek.

Het all-inclusive-bandje, de toegang tot al het lekkers en de luxe die we mochten genieten de voorbije midweek houden we wel nog even om zodat we voor de transfer naar de luchthaven nog een laatste keer het buffet onveilig kunnen maken.

We nemen ons voor zeker nog eens terug te komen. Op een ogenblik dat het aanliggende Aqua Park open is en er zo mogelijk nog meer waterpret te beleven is voor onze waterkiekens. Toch zal het niet volgende jaar zijn en mogelijk ook nog niet het jaar daarna, en we zullen zeker niet langer dan een week boeken, want draai het of keer het hoe je wil: een all-inclusive is decadent en zo fake als Sinterklaas en de paashaas samen.

20:58 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

08-04-13

Wo 3 april 2013 - Lekker weertje ... in het binnenzwembad

zwembad.jpg

Een stevige rukwind wekt ons uit een slaap die gerust nog langer had mogen duren. Het wasrekje op het terras vliegt met een klap omver. De badhanddoeken zijn in elk geval droog.

Het weer heeft duidelijk een dipje vandaag. Geen ontbijt op het terras, zelfs geen voormiddagwandeling of andere buitenactiviteit waartoe we ons laten verleiden.

De kinderen duiken samen met Els in het binnenzwembad na een bescheiden ontbijtje. Het valt op dat we hoe langer hoe minder eten. Na een tijd laat je maag je immers af en toe met een klop op de deur weten dat het stilaan welletjes is geweest. De magen zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. We zitten hier nog geen twee dagen en ze beginnen nog net niet aan een betoging.

Ik parkeer me op een strandzetel aan het binnenzwembad met een boek, nadat ik voor de namiddag een bezoekje aan het Turks bad heb gereserveerd. Els vergrijpt zich aan aquagym terwijl de kinderen de lange waterglijbaan uittesten. Ze doen dit op zijn Ikea's, lees: zeer grondig. Als Rune 100 keer op en neer is gegaan, is dat een ruime onderschatting van zijn ijver.

Het Turks bad is wat je van een Turks bad mag verwachten: warm, hete stenen, veel water en nog meer schuim. Geen dikke Turk echter die je onder handen neemt, maar een Thaise masseuse. Attent van het hotelmanagement om de mindere buitentemperaturen op deze manier te compenseren. Na een grondige scrubbeurt, een kubieke meter schuim en een stevige massage voel je je herboren, inclusief babyvelletje. Zo goed zelfs dat je je supergezond waant en wilt overdrijven door ook nog eens de sauna en het stoombad aan te doen.

Toch moet het ook niet te gek worden. Het blijft natuurlijk een all-inclusive. Even passeren langs de snackbar voor een pizzapunt en daarna bowlen met de kids en een glas witte wijn. Els troont zich als absolute bowlingqueen wat veel respect verdient van haar minder fortuinlijke mannelijke onderdanen.

's Avonds eten we niet volgens de buffetformule, maar gaan we Chinezen in het hotel, want ook dat kan. Er is trouwens ook nog een steakhouse, een visrestaurant en een Italiaans restaurant. Over de Turkse Chinezen niets dan goed. Ze brengen de vier gangen gezwind aan tafel terwijl het buiten een hondenweer blijft.

Afsluiten doen we opnieuw in de bar met een goddelijk monster met een schitterend gebrek (Lanoye/Japin).

08:45 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

07-04-13

Di 2 april 2013 - Over Turkse kappers, fotorolletjes en het Benidorm van Turkije

kapper.jpg

Vanmorgen staat de eerste en enige activiteit op het programma van onze short trip: een bezoekje aan Efese.

Voor we de huurauto instappen doen we ons te goed aan een zonovergoten ontbijtje. Op de kop af 20 graden is het. Geen overdreven luxe. Van een all-inclusive zou je toch iets ambitieuzere temperaturen verwachten. Het live gebakken omeletje maakt echter veel goed. Zoals steeds vergrijpen we ons aan iets te veel gangen. We besluiten alvast de weegschaal bij thuiskomst voor enkele weken op non-actief te zetten zodat het beestje ons nog herkent wanneer we er voor de eerste keer terug op gaan staan.

Het is de derde keer dat ik Efese bezoek. Een eerste keer tijdens een solo roadtrip doorheen Turkije, keurig verpakt in een door een touroperator aangeboden formule. De tweede keer was samen met Els, toen we Kusadasi aandeden als een van de stopplaatsen tijdens een cruise op de Middellandse Zee, zonder Nicole en Hugo weliswaar.

Beide bezoeken waren in het analoge tijdperk, toch wat fotografie betreft. Het was een tijd waarin je zeer zorgvuldig omsprong met de veel te dure fotorolletjes en dito ontwikkeling van die dingen. Het was een tijd waarin de gemiddelde toerist met een 60-tal foto's terugkeerde naar huis, alle 60 zorgvuldig geposeerd en gekadreerd en toch bleken er achteraf maar 10 echt toonbaar wegens onder- of overbelicht, wazig of rode ogen. In die tijd kon je immers nog niets digitaal retoucheren.

Met Finn als model voor een fotosessie in een uniek Efesiaans kader is digitale fotografie geen overdreven luxe. We hadden ons anders blauw betaald aan de twee foto's die we kunnen recupereren van de fotosessie tussen de oude overblijfselen. Finn, volledig uitgedost in lentefeest-outfit, is zeer fotogeniek met zonnebril, maar zonder is hij de frustratie van elk amateurfotograaf.

We waren overigens niet alleen in Efese. Druk fotograferende Japanners en MSC-Amerikanen bezoeken de oude site via de display op hun digitale camera. Dat ze hierbij elkaar voortdurend voor de voeten en de lens lopen, schijnt niet te hinderen.

Uitgaande van hun ongetwijfeld grote expertise op fotografisch vlak geven we voor de oude bibliotheek van Efese onze camera aan een groepje Japanners om ons gezinnetje te vereeuwigen. Dat de al niet op lengte geselecteerde Japanse op een bepaald moment door haar knieën gaat om de foto te maken, had ons al moeten doen vermoeden dat de foto niet zou worden wat we ervan verwachten. En inderdaad: het fraaie familieportret is een perfect voorbeeld van kikkerperspectief,  maar van de oude bibliotheek op de achtergrond is er geen steen meer te zien.

Met de Fiat keren we terug naar het hotel om een overdosis cultuur te vermijden. Gelukkig staat het buffet ons op te wachten. Met uitzondering van enkele dagsuggesties is het exact hetzelfde als de dag ervoor. Geen nood want een mens krijgt toch nooit alles geproefd, toch niet tijdens zo'n kort verblijf.

Na enkele gangen is het tijd voor een afsluitend ijsje. Mama en papa zitten reeds in siësta-modus dus is het aan de kids om hun beste Duits of Engels boven te halen. Rune is bijzonder leergierig en wil weten hoe je precies iets bestelt, terwijl Finn ondertussen in zijn hoofd naar een nummer uit een of andere Disneyfilm aan het luisteren is. Aandacht nihil, dus. Geen woord hoort hij van wat er gezegd wordt. Toch is het Finn die met ijsjes terugkomt en nog wel in de juiste hoeveelheden en smaken. Rune kan uiteindelijk zijn moed niet bijeen rapen om effectief naar de ijsjesventer te gaan al zou hij perfect een bestelling kunnen plaatsen.

Dit ijsjesfeitje doet me mijn idee over vaardigheden herzien. Vroeger ging ik ervan uit dat het goed beheersen van receptieve vaardigheden ook een voorwaarde was om ook productieve vaardigheden te beheersen. Finn reset met enkele ijsjes deze gedachte. Finn heeft een hekel aan instructies, uitleg of hulp. Hij wil het allemaal zelf doen. Rune is hypersensitief en hoort en ziet dus alles, ook wat niet voor hem bedoeld is. Hij is zeer clever, maar heeft nood aan regels bij wijze van houvast. Beiden bereiken ze doorgaans hun doel, maar elk op hun eigen manier.

Ook bij het minigolfen is het duidelijk dat elk van hen het anders aanpakt. Rune kijkt hoe wij het doen en wil het inschatten van de situatie een kans geven. Ook het rustig tegen een balletje slaan, wil bij hem meestal wel lukken. Finn is al begonnen nog voor we goed en wel aan een nieuw speelterrein staan, is oostindisch doof voor tips en slaat loeihard op het arme golfballetje. Wanneer het niet lukt, loopt hij even gefrustreerd rond om daarna op zijn Finns verder te meppen op het witte balletje.

In de vooravond trekken we met de huurauto richting Kusadasi, het Mekka voor de liefhebbers van kitsch en namaak. Alles kun je er krijgen onder de noemer 'real fake'. Als volwaardige prostituees proberen de DDT's van het stadje je hun winkel binnen te loodsen om er hun beste waren te tonen.

Toch is het niet onze drang naar rommel die ons naar Kusadasi lokt. Wie in Turkije op reis gaat, moet zeker eens langs een herenkapper passeren. Voor geen geld laat je je eens goed verwennen met een perfecte snit en dito scheerbeurt. Ook de kinderen vinden het fascinerend om zien hoe de kapper met een brandende wattenprop de laatste kleine donshaartjes wegschroeit.

Met een frisse snit parkeer ik me na het avondbuffet in de bar met een local vodka. Al snel komt een bevallige jongedame uit Zoersel naast me zitten. Ik bestel haar een witte wijn. De kinderen liggen uitgeteld in hun bed. De ouders nemen de tijd om bij te lezen.

12:14 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

06-04-13

Ma 1 april 2013 - Het is all-inclusive wat de klok slaat

reisverslagen

Het is 10.45 uur wanneer we voor het eerst opnieuw aanspreekbaar zijn voor onze Turkse medebroeders.

We zijn net te laat voor het ontbijt en nog iets te vroeg voor de brunch. We trekken dan maar op expeditie in het park rond het hotel. Verschillende zwembaden, waterglijbanen,  eet- en drankplekken, een minigolfterrein, tennisbanen, een eigen strand, ja Aqua Fantasy heeft alles wat een all-inclusivehotel nodig heeft en dan is het aanliggende Aqua Park nog niet eens open, naar verluidt "het grootste waterpretpark van Europa". Gek, ik wist niet eens dat Turkije tot Europa behoort.

Akkoord, het is uitkijken op beton nadat je je bord selectief hebt volgeladen aan het veel te uitgebreide buffet, maar de temperatuur is vroegzomers en de zon die onze brunch inkleurt zorgt voor de nodige vitamine C. Meer is er niet nodig momenteel.

Na de brunch is het luilekkertijd aan het zwembad met all-inclusive-ijsjes, all-inclusive-wijn en all-inclusive-fris.

Omdat decadent luieren zijn grenzen heeft, besluiten we ons sportieve kunnen te demonstreren op de minigolfbanen. Toch vermogen we onszelf niet te veel te belasten. Gelukkig is er vlakbij een bar waar rond die tijd allerhande zoete lokale lekkernijen worden aangerukt. Met een glas wijn en een ruisende zee op de achtergrond hoeft zo'n zonovergoten terras niet eens topless bediening te hebben om het adjectief uitmuntend te krijgen.

Vlak voor etenstijd (want ja, je moet wat natuurlijk in zo'n all-inclusive) trekken we naar de vloedlijn. Finn zit volledig in lente-outfit zodat we mooie foto's kunnen trekken voor de uitnodiging van zijn lentefeest. Dat is echter buiten de zon gerekend. Niet dat hij pal in de zon moet kijken van de fotograaf van dienst, maar zelfs gewoon nog maar de ogen open houden is blijkbaar al een onoverkomelijke opdracht bij de vele weerkaatsingen van de Turkse zon die de laatste zonnestralen op het strand smijt.

Onverricht ter zake blazen we de aftocht en zoeken we het laatste zonneterras van de dag op voor we ons te goed doen aan het dinerbuffet.

Het slaaptekort van de voorbije dagen vreet duidelijk aan de mannen van het gezin. Iets na achten duiken ze hun bed in voor bijna 12 uur. Het is dan ook uitputtend, niets doen.

17:04 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

05-04-13

Zo 31 maart 2013 - Lost in translation op Schiphol

schiphol.jpg

De paashaas moet vanmorgen kunst-en-vliegwerk uithalen om de paaseieren te verstoppen zonder dat twee grote 44'ers sporen nalaten in het bevroren gras. 31 maart is het en vannacht heeft het voor de zoveelste nacht op rij de kasseien uit de grond gevroren.

Aan enthousiasme echter geen gebrek bij de kids. Kan het hen wat schelen dat ze net geen moonboots nodig hebben om hun mand te vullen.

Hun ouders hebben hun mindset al lang op zon staan. Voor hen kan het niet snel genoeg gaan.

Keurig op tijd arriveren we in Schiphol. De parking staat tjokvol. Het is duidelijk dat we niet de enigen zijn met een brandend verlangen naar zon.

Ons geduld wordt echter danig op de proef gesteld, want onze vlucht blijkt meer dan 2 uur vertraging te hebben. Heel Schiphol lijkt trouwens bevolkt door lui die zich Tom Hanksgewijs moeten bezig houden op de terminal.

Vrolijk word je niet van het ongeïnspireerde shopping center dat onder het mom van tax free zijn waar in felle neon etaleert. Alleen de banken net buiten de winkels met wachtende mannen ontbreekt om je in Wijnegem te wanen tijdens de januarisolden.

Een kleine rekensom leert me ondertussen dat het waarschijnlijk 4 of zelfs 5 uur 's nachts zal zijn wanneer we ons bed zullen kunnen vervoegen: meer dan 2 uur wachten, meer dan 3 uur vliegen, bagage ophalen, een klein uur bollen naar het hotel en dan nog inchecken. Tel er nog het verschil van een tijdzone bij en de reisduur komt een stuk boven de 12 uur uit. Op die tijd zit je te terrassen in Saint-Tropez nadat je op een rustig tempo door Frankrijk bent gegleden met de wagen.

Zoals gebruikelijk was moeke er weer van uit gegaan dat 5 keer meer
rapers zouden opdagen voor het jaarlijkse eierfestijn en even later zouden aanschuiven voor het paasmaal. Deze vergissing, die zich niet alleen met Pasen, maar op alle heiligendagen voordoet, zorgt ervoor dat er telkens een halve Spar aan eten onaangeroerd blijft. Op de terminal verorberen we dus nog enkele broodjes met kakelvers paasbeleg.

De rest van de tijd verdoen we aan een dessert in de Mc Donald's, het doornemen van enkele tonnen vakliteratuur (wist je trouwens dat Sergio Herman zijn vrouw wil volgen richting Antwerpen en niet meer zelf in Oud Sluis in de potten zal roeren?), het kijken naar kleurrijke vissen in een visbak, het aankruisen van woordzoekers, het voorspellen van het aantal zitjes in het vliegtuig, het lachen met de te vlijtige en soms handtastelijke douaniers die het reizen naar een moslimland net iets te ernstig blijken te nemen.

Uiteindelijk zitten we meer dan 3 uur na de oorspronkelijke vertrektijd op het vliegtuig.

Rune en Finn kirren wanneer ze voor het eerst boven de wolken uit torenen. Finn gaat al snel in slaapmodus, terwijl Rune blijft doortateren, tot groot jolijt van mama.

Met een nagelnieuw toeristenvisum, het eerste (zelfs legale) afzettingsoffensief voor toeristen wanneer zij hun voeten op Turkse tarmac zetten, scheuren we een kleine vier uur later over de Turkse kustwegen die er naar Hilde Crevits' normen goed onderhouden bij liggen.

We checken vlot in, vinden onze kamer en gaan iets voor 5 's nachts allemaal in vliegtuigmodus.

18:44 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

april 2013 - Proloog

allinclusive.jpg

Parijs zou het worden. Even er tussenuit met het hele gezin. Een beetje cultuur opsnuiven, genieten van de Franse lekkernijen, gecombineerd met een obligaat bezoek aan Eurodisney.

De wetenschap dat ik dit jaar bijna een maand lang in mijn favoriete land zou vertoeven, maakte me lyrisch. Kriskras door Frankrijk: eerst een citytrip Parijs, dan een wijntrip die start met een aantal dagen Languedoc, even langs de Lot en de Cahors passeren, en terugkomen via de champagnestreek om uiteindelijk in de zomer nog een week Provence en een week Bourgogne eraan vast te plakken. De voorbode van een definitieve setteling in het land waar God zelf een buitenverblijf heeft.

Het hondenweer dat Europa reeds maandenlang in zijn greep heeft, besliste echter anders over de invulling van onze vakantiedrang. Zon moest het worden, eender waar. Gedaan met sneeuw tijdens Pasen, een middelvinger naar de 4 seizoenen in een dag, no more gluhwein in april.

Een ticket naar de zon, dat is wat we nodig hadden. Voor een schamele 3.740 euro konden we nog een week Sharm-El-Sheikh hebben, verklaarde de lieve meid van De Reisspecialist. Zelfs geen begin van een schaamtegevoel was merkbaar op haar gezicht toen ze de offerte toelichtte. Blijkbaar wordt er doorgaans niet moeilijk over gedaan om in oud Belgisch geld 150.000 frank neer te tellen voor een weekje in een meer zuidelijker variant op center parks: een stad opgetrokken in beton in een totaal fake kader.

Nee, zot zijn heeft zijn grenzen. Het internet bood gelukkig soelaas. Voor minder dan de helft een all inclusive in Kusadasi, het Benidorm van Turkije waar Duits de voertaal is en de gemiddelde leeftijd toch zo'n 40 jaar lager ligt dan in de Spaanse tegenhanger.

01:21 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

02-08-12

Vr 20 juli 2012 - Je moe nie huil nie, je moe nie treur nie

dag 15.jpg

De zwembadavonturen hebben de kinderen bekaf gemaakt. Finn slaapt tot kwart voor 9 en Rune zelfs tot half 10.

We nuttigen een eenvoudig en licht ontbijtje, enerzijds om de ijskast stilaan leeg te krijgen, anderzijds omdat we vanmiddag gaan tafelen in La Falaise in Cahuzac-sur-Vère. De zaak heeft een Michelinster en een goede beoordeling in de Gault Millau.

Om onze vakantie feestelijk af te sluiten gaan we er met de kids naartoe. De iPad gaat mee voor tijdens de dode momenten tussen de gangen door. Er wordt duchtig gedamd door Rune en Finn. Beiden spelen ondertussen op Olympisch niveau én met plezier.

De gerechtjes, zoals ene S. Herman uit Sluis ze weet te noemen, zijn verzorgd. De wijn is passend. Niets op aan te merken. We hebben ook het geluk om op deze iets mindere dag in de Gaillac buiten te kunnen zitten op het terras onder een grote treurwilg. Het enige wat stoort, is de compleet apatische houding van de gerante: ze geeft de kaarten zonder ook maar iets te zeggen, ze vraagt niet of het gesmaakt heeft, een bord wordt ingezet met een verplicht nummertje ingrediënten opsommen, maar verder niets. Misschien een idee: gooi die treurwilg eruit en zet er een paar dakplatanen. Misschien is ze iets te veel op de flora van het terras gaan gelijken de voorbije jaren.

De namiddag vult zich met lezen, liggen aan het zwembad en opruimen. Het is weer zover: de corbillard wordt in gereedheid gebracht voor de terugrit. Een terugrit met meer dan 20 kartons excellente wijn, dankzij de Thule waarin de andere, lichtere dingen gestockeerd kunnen worden.

Morgenvroeg om 5 uur vertrekken we huiswaarts. Het einde van een fantastische vakantie in la douce France. De zesde editie, daar dromen we nu al van.    

21:47 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook