23-09-08

18 januari - De vallei van de Apen

Weer vroeg op om in zo comfortabel mogelijke omstandigheden de verschillende rotsgraven aan de overzijde van de Nijl te bezoeken. Vanop de motorboot die ons door de ochtendlijke kou vaart, is de zonsopgang prachtig te zien. In acht uur tijd bezoeken we meer dan tien rotsgraven.

We beginnen in de Vallei van de Koninginnen met twee bescheiden rotsgraven. De meeste schilderingen, beeldhouw- en reliëfwerken die we vandaag zien zijn gemaakt door kunstenaars die samenleefrden in de Vallei van de Kunstenaars. Ze werkten meestal in opdracht, maar af en toe slaagden ze er ook in hun eigen kunstzinnige kijk op het leven van toen en de mythologie vrij te uiten in enkele rotskamers.

Om de Vallei van de Nobelen te bereiken, moeten we ons een weg banen tussen de tientallen verkopertjes die ons blootvoets stalken. Alles is goed: prullen kopen, aalmoezen geven, balpennen of aanstekers in hun handen stoppen. Alleen ... als je een keer iets geeft, raak je er niet meer vanaf. Dat ervaren enkele dames uit ons gezelschap.

De kamer van Ramose, de vizier van Amenhotep III is uniek om velerlei redenen. Eerst is er de unieke rijkdom en de uitzonderlijke grootte van de kamer van de nobele. De gedetailleerde uitwerking in hoogreliëf van de kleding en het gezicht van de mensen- en godenfiguren zijn op z'n minst opvallend. In Ramoses kamer vinden we ook schetslijnen voor de beeldhouwer die in opdracht van een kunstenaar de bezette muur uitkapten. Alleen de kunstenaar zelf tekende in dikke zwarte lijnen. Andere schetsers gebruikten rode lijnen.

Te voet beklimmen we de rotsachtige helling om een panoramisch zicht te hebben over de tempel van Hatsjepsoet. In de terugkeer vinden we tussen de bazalt- en kwartsstenen een fragment van een reliëf uit een rotskamer dat waarschijnlijk was losgekomen op het ogenblik dat men het steenpuin uit de kamer had verwijderd.

Ons tussendoortje verorberen we in het gastenverblijf van een handelaar in natuursteen. In ruil voor gratis cola en een beetje friste bezoeken we daarna zijn toonzaal.

De ontdekking van de dag is de Vallei van de Apen. Totaal onontgonnen gebied. Escape is de enige touroperator die een bezoek aan deze natuurpracht in zijn programma heeft verwerkt. We dalen een dertigtal meter onder de grond om de grafkamer van Ay te bezoeken. De bewaker van de grafkamer moeten we met de bus oppikken omdat de site afgelegen ligt van de toeristische trekpleisters. De canyonomgeving is overdonderend. Binnen enkele jaren zal het toerisme ook hier genadeloos toeslaan. Blij dat we het nog maagdelijk mooi hebben gezien.

In schril contrast met het pure van de Vallei van de Apen staat de Vallei van de Koningen. Je rijdt er met afgedankte Meli-treintjes naar de site en wordt er belaagd door kaartjesverkopers.

De grafkamers zijn indrukwekkend. Het aantal Japanse toeristen ook, ondanks het moeilijke middaguur. We doen drie grafkamers aan van de 64 graven waarvan er 17 bezocht kunnen worden. Omwille van de nadelige invloed van toeristische bezoeken zijn de 17 graven afwisselend open, zodat ze de nodige recuperatietijd krijgen om de volgende lading hijgende, puffende en kuchende reizigers te ontvangen.

Na een korte fotostop bij de Memnon-kolossen worden we verscheept naar de andere Nijloever, zodat we om 14.30 uur aan de lunch kunnen beginnen. We luieren wat aan tot een uur of zes. Na zonsondergang trekken we te voet naar de tempel van Luxor die prachtig verlicht is.

Een uurtje heeft Mohammed nodig om ons rond te leiden en die dingen te vertellen die je nergens anders hoort. Mohammed is een zelfstandige met een eigen bureau dat ingehuurd wordt door Escape om een onvergetelijk programma samen te stellen. Hij is een van de meest gerenomeerde gidsen van Klassiek Egypte. Met hem kom je op plaatsen waar anderen niet komen, zelfs op de klassieke sites.

Na deze rondreis keert hij niet met ons terug naar België. Hij zal nog vijf dagen de Sinaï-woestijn doortrekken om een volgend programma voor te bereiden. Door zijn jarenlange ervaring ter plaatse zorgt hij voor een perfecte organisatie van de reis: nooit moeten we wachten op bussen of koetsen of aan loketten. De reis was niet zo goedkoop, maar het reiscomfort, de inhoud van het programma, de entourage en de ongelofelijke gids maakten van deze reis een onvergetelijke ervaring.

's Avonds candlelight diner. Op iets meer dan een uur wordt ons een zevengangenmenu voorgeschoteld. Voor een keer geen buffet dus. 'Candlelight diner' is zeer letterlijk te nemen. Op elke tafel twee kaarsen, that's it.  Je ziet amper wat je aan het eten bent, maar de intentie was zeker ok.

Wanneer we op de slaapkamer binnenkomen, is er bezoek. Een spierwitte man zit relaxed in ons salon. Net zoals de voorbije dagen hebben de kamerjongens zich geamuseerd met het in elkaar knutselen van Egyptische taferelen met handdoeken, kamerjassen en kussens die ze voor handen hebben. Onze laatste ponden krijgen ze als fooi.

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

17 januari - Ons kent ons in Luxor

De minister van Cultuur moet er weer aan geloven vandaag. Ondanks de dreigende onherstelbare waterellende wordt de tempel van Esna aan zijn lot overgelaten. Al ongeveer anderhalve meter van de voet van de tempel is zo goed als onherroepelijk verloren. Prachtige zuilen met kleurrijke kapitelen zijn niettemin toch zo vriendelijk om even te poseren voor een mooie panoramafoto.

Het ontbijt dat op dit vroege ontbijt volgt, is een welkome basis voor een uitgerekte zomerzonnige voormiddag die gevuld wordt met luieren op het dek, pappen met zonnecreme, praten over reizen en andere koetjes en kalfjes. Het is de laatste keer dat we al zonnebadend door de prachtige Nijlvallei varen.

Mooi roodbruin, met een stijlvol wit zonnebrilletje, stappen we in de vroege namiddag de rammenlaan van de reusachtige tempel van Karnak op. 'Tempel' is eigenlijk geen correcte typering van het geheel. 'Metropolis' is een beter woord. In zijn hoogdagen huisvestte de Karnak-site 72.000 priesters. Ook nu weer is de minister van Cultuur schijnbaar ongemerkt aanwezig. Om de toeristen te plezieren en het flaneercomfort te vergroten, heeft hij kiezel en albast besteld bij een goede vriend om de open binnenruimten stofvrij te houden. Omdat albast zeer geliefd is bij de toeristen en de steentjes daarom als sneeuw voor de zon verdwijnen, is zijn vriend zeker van werk.

Vergeet de trappen van vergelijking van 'groot'. De kunt de grandeur van de zuilengalerij en de obelisken niet beschrijven. De kleuren van de zuilen en architraven zijn er nog een beetje en geven het geheel net dat ietsje meer. Hoe moet dit er vroeger niet hebben uitgezien! De obelisk is er een van 30 meter, gemaakt en rechtop geplaatst in zeven maanden tijd in opdracht van sterke vrouw Hatjepsoet.

Met de zonsondergang in onze rug stappen we vervolgens het museum van Luxor binnen, in vergelijking met dat van Cairo, een voorbeeld van hoe Egyptische kunstwerken tentoongesteld moeten worden. Prachtige beelden, mooi verlicht in een moderne architectuur. Op iets meer dan een half uur zijn we het museum rond.

Het bezoek aan de juwelier is 'van moeten'. Niettemin laat een groot aantal resigezellen zich gewillig verleiden om de nodige harde ponden, dollars of euro's neer te tellen voor goudkleurige cartouches, kettinkjes en andere prullen.

20:48 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

16 januari - Laat de tafellakens maar komen!

Huh? 2.45 uur? De telefoon doet zijn uiterste best om ons uit een korte nachtrust op te schrikken. We springen fluks uit ons bed, want we weten wat er aan zit te komen.

Vandaag, vanmorgen dus, staat Aboe Simbel ons op te wachten. Om half vijf een binnenlandse vlucht. In de klerekou wachten tot die trage Egyptische zon uit haar bed wil komen.

Het eindresultaat mag er echter wezen: een prachtig verlichte tempel, groots van zichzelf. Grootser door de verhuis die hij heeft ondergaan.

Om 9 uur zijn we gelukkig en tevree terug op de Love Boat voor een verkwikkend ontbijt. Een half uur later zitten we op een andere boot, een kleinere dan, voor een korte cursus vogelen. Met de directeur van een natuurreservaat gaan we beestjes kijken, vliegende beestjes dan. Je kunt je niet inbeelden hoeveel blauwe en zwarte reigers er op de Nijl zitten.

Van op de Nijl hebben we een schitterend panoramisch zicht op het begin van de Saharawoestijn. Ook de graftempels met optrekbaan voor sarcofagen (in een volgende ijstijd bruikbaar als oefenpiste voor beginnende skiërs) komen netjes voor de fotolens liggen.

De siësta loopt uit die dag, tot een uur of 8, het moment waarop iedereen gedrappeerd in Oosterse tapijten en gordijnen, kleurrijke hoedjes en rinkelende nepgouden siermuntjes het restaurant binnentreedt voor wat een groots opgezette Oosterse avond zou worden.

De pauwen en parelhoenen van de groep hebben rijkelijk geïnvesteerd in deze once-in-a-lifetime outfit en lopen, zoals het pluimdieren betaamt ronkend en pronkend door het schip. We proberen niet helemaal uit de toon te vallen en knopen een tafellaken op ons hoofd.

19:52 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

03-09-08

15 januari - Het duiventilprincipe in de praktijk

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

Vroeg uit de veren om de Philae-tempel per motorboot te bereiken. Deze tempel werd vroeger vaak tot de helft overspoeld bij hoogwaterstanden. Om hem te beschermen heeft men de tempel naar een hoger gelegen eiland gebracht. De sporen van het uitslijpen van de zuilen, beelden en muren zijn nog perfect zichtbaar. Het resultaat van deze grote LEGO-operatie is verbluffend.

De Philae-tempel werd na de Egyptische periode omgedoopt tot Koptische kerk. Een groot aantal hiërogliefen moest er daarom aan geloven. Overal werden Koptische kruisen aangebracht en er werd ook, naar analogie met de Egyptische traditie, een nis uitgehouwen voor de god en men plaatste er ook een offertafel voor.

Wanneer we opnieuw aanmeren worden we nog maar eens bezwermd door opdringerige verkoopjochies en hun (groot)vaders. De grootste prullen proberen ze aan de man te brengen en meestal lukt dat nog ook. Voor waanzinnige prijzen (zowel positief als negatief) worden lokale 'handmade' beeldjes, kettinkjes, snaarinstrumentjes van de hand gedaan. Het zijn zo van die prullaria die je als toerist meebrengt voor vrienden, kennissen of familie om hen er een pleziertje mee te doen, maar dat pakt meestal anders uit. De souvenirs belanden in een doos in een kast achter een deurtje dat al jaren hardnekkig klemt en de mensen voor wie je de kleinoden hebt meegebracht, nodigen je niet meer uit voor je verjaardag, komen nooit meer op bezoek of onterven je.

Sommige medereizigers wagen zich ook aan zuiderse kledij. Een aantal dames lijken net weggelopen van de set van een foute Egyptische B-film. De helft van de bus ziet eruit als Cleopatra of Ramses wanneer we richting Assoeandam tuffen. De dam is 3,8 kilometer lang, 111 meter hoog en bevat 17 keer meer steen dan de piramides van Gizeh samen. Dat wil al iets zeggen. Het Nassermeer dat ontstond bij de bouw van de dam is 500 kilometer lang en zorgt met haar waterkracht voor 35% van de stroom in Egypte.

Prachtig! Uniek gewoon! Zeker als je deze perfectie in het bouwkundig denken vergelijkt met wat de doordeweekse Egyptische aannemer heden ten dage durft op te trekken. De idee vandaag de dag is heel eenvoudig: bouw volgens het duiventilprincipe. Verwerk heel veel beton, raap her en der steenpuin, bakstenen en andere bruikbare materialen op en zet ze op elkaar met iets dat op mortel lijkt. Als het goedje droog is, smeer je er een dik pak plamuur over om de schamele constructie te camoufleren. Klaar!
Dit principe zorgt ervoor dat in zes jaar tijd het inwonersaantal van Assoean met een derde kan toenemen.

Na de dam bezoeken we een authentieke papyrushandelaar. Op zijn eigen didactische manier bespreekt Mohammed kort hoe papyrus gemaakt wordt en wat het verschil is tussen echt papyrus en de rommel die ze op elke straathoek slijten. Om het nageslacht te dienen brengen we een leeg papyrusvel en een beschilderd exemplaar met het oog van Horus mee naar ons Vlaanderenland.

Vlak voor de lunch kijken we nog even of de onafgewerkte obelisk er nog ligt. Het gevaarte meet 42 meter en zou ongeveer 1200 ton gewogen hebben als ze hem helemaal hadden afgewerkt. De oude Egyptenaren merkten echter al snel dat er barsten zaten in de steen. Daarom lieten ze hun ovalen diorieten hamers liggen en gingen ze een theetje drinken.

Na de lunch bezoeken we het Kitchenereiland. De tropische plantentuin is een oase van rust op de grens van de Sahara en de Nijl. Vooral de terugtocht wordt 's avonds bij het diner besproken. Een 12-jarig jongetje had immers de hele boot op stelten gezet met zijn opzwepende muziek en had de dames zover gekregen dat ze de boot ronddansten, ook al stelde die niet veel voor en was de stabiliteit vaak ver te zoeken. We hadden gezongen en gedanst, er was gebedeld om kauwgom en euro's én, hoe kan het ook anders, er was een drietal zaken met prullaria openbaar verkocht.

's Avonds bij het binnenkomen in het restaurant merken we dat er ongeveer een glas wijn uit onze fles van de vorige dag verdwenen is. Bij twee andere koppels is er nog meer verdwenen. De brave keukenmoslims zijn zich van geen kwaad bewust en doen of hun neus bloedt. De gids zou het probleem oplossen. De restaurantverantwoordelijke is de rest van de avond nerveus en da's nog zacht uitgedrukt.

22:51 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

14 januari - Straal negeren is de boodschap

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

De draaitelefoon wekt ons te vroeg.

Een bezoek aan de tempel van Edfoe staat ons te wachten. Uit schrik voor een allergieaanval neemt Els de nodige doses Zyrtec en Telfast en rijden we met een minibusje naar de tempel in plaats van met de koets.

De Horus-freaks komen aan hun trekken met de fraaie reliëfs en grootse beelden van de valkengod. De tempel is vooral bekend van zijn enorme pylonen en de perfect bewaarde naos, de nis in het 'heilige der heiligen' waarin het godenbeeld staat. Verborgen tunnels leiden rechtstreeks tot de sacrale kamer.

De chauffeur van het minibusje pruttelt tegen wanneer we hem 20 Egyptische ponden geven voor de heen- en terugtocht, maar Mohammed ziet dat het goed is.

Na de lunch genieten we van een platte rust tot we in Kom Ombo aanmeren. Het is er een drukte van jewelste zo tegen valavond aan. We worden het hof gemaakt door opdringerige verkoper(tje)s, maar passen consequent onze ondertussen aan de perfectie grenzende vaardigheid van het negeren toe (met de klemtoon op de tweede 'e').

Gauw een 200 ASA-filmpje in de camera, want er staan weer een aantal verrassingen op het programma. De Kom Ombo-tempel is gewijd aan twee goden, vandaar dat de tempel een dubbele opbouw heeft in een extreem doorgetrokken symmetrie.

Andere blijde verrassingen zijn de gekleurde architraven, de Nijlmeter buiten de tempel, afbeeldingen van barende vrouwen en de ondertussen ook al gekende verborgen gangen en tunnels. Via deze tunnels konden de priesters de farao in het oog houden als die kwam offeren. Af en toe antwoordden ze ook rechtstreeks aan de farao op vragen die hij aan de goden stelde. Een orakel dus.

We wurmen ons terug naar de boot voor de afvaart naar Assoean. Te laat komen mag niet omdat het schip nog een trip door het donker voor de boeg heeft. De Nijl staat op zijn laagste punt in jaren en daarom moet er zelfs naar de bevaarbare diepte gepeild worden. 

22:01 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

13 januari - Eerst vleermuizen, dan rust

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

In konvooi vertrekken we naar Dendera voor ons eerste bezoek aan een Egyptische tempel. Er zouden er nog vele volgen.

Het is de tempel van Hathor, gesymboliseerd als koe - en in een slechte bui als leeuw. Om de andere toeristen van het konvooi voor te zijn trekken we onmiddellijk naar de crypte waar Mohammed in groepjes van tien zijn gevolg leert kijken. De vleermuizen krijgen we er gratis bij.

Daarna komt de rest van het interieur aan bod en doen we ook een wandeling rondom de tempel. Cleopatra is er, samen met haren Ptolemaeus VII, de tempelmuur en het tempelmeer zijn nadrukkelijk aanwezig. De grootsheid beneemt ons, ook al weten we dat er nog veel meer zal komen.

De volledige namiddag vertoeven we op het bovendek, vlakbij het zwembad. Alles wat een mens van stress in zijn lijf heeft, verdwijnt diep in de woestijn bij het zien van al dat fraais op de oever van de Nijl. Een zacht briesje onderstreept de rust. De koffie en het gebak om half vijf wijzen erop dat je je geen zorgen hoeft te maken en de wondermooie zonsondergang is het orgelpunt van een rustgevende dag.

20:01 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

07-08-08

12 januari - Oergondië aan de Nijl

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

De mooiste ervaring die elk oergondisch mens kan hebben is dat je bij het ontbijtbuffet maar te wijzen hebt naar een aantal ingrediënten en dat een brave Egyptenaar deze samengooit in een pannetje samen met twee eieren. Als je die daarna in goed gezelschap, bij een aangename temperatuur en een zacht windje, in een stralendgroene hoteltuin op een terrasje kunt verorberen met de piramide van Cheops op de achtergrond, dan moet dit, als er al een hemel zou bestaan, aardig in de buurt komen van het ultieme.

De hele voormiddag valt dan ook in het niets bij deze ervaring. De wandeling in de volkswijken van Caïro, het bezoek aan de citadel en de moskee van Mohammed Ali (nee, niet de bokser) en het binnenduikelen in het Koptische verleden van de hoofdstad zijn elk op zich zeer interessant, maar kunnen niet tippen aan het gelukzalige ochtendgevoel.

Het Egyptisch museum in Caïro is ongetwijfeld het hoogtepunt van elke cultuurminnende levensgenieter die als levensmotto 'de strijd der seksen' heeft. Dat is toch wat Mohammed ons wil laten geloven. Hij neemt het thema 'vrouw vs. man' als uitgangspunt van een ervaringsgerichte rondleiding.

De sterke vrouwen van Egypte passeren de revue: van Nefertiti tot alle Egyptische godinnen met naam en faam. De gids sakkert bij elk kunstwerk over de gebrekkige verlichting, de armetierige omkadering en het totale gebrek aan bewaking. De minister van Cultuur moet het geregeld ontgelden. Die desinvesteert duidelijk in het Egyptische verleden. Het meest frappante bewijs is het totaal gebrek aan beveiliging in de schatkamer van Toetanchamon (Toetje).

Met stijgende verbazing merken we dat we na een tijdje zowat alleen rondlopen in het museum. De weinige tot officieel bewaker opgetuigde Egyptenaren die moeten instaan voor de bewaking van al dat fraais, vallen stuk per stuk in slaap. De schoonmaakster maakt met twee sponsbewegingen een grote vitrine schoon. Ze heeft er geen zin meer in.

Daartegenover staat een groep Belgische toeristen die van de ene verbazing in de andere vallen
, hun bewondering niet kunnen verdrukken en volledig vrij, dus onbewaakt, de schatkamer van Toetje kunnen bezoeken. We worden als laatste bezoekers van de dag het museum uitgezet met een dubbel gevoel.

Na een korte stop aan het graf van de onbekende soldaat, waar ook Sadat ligt (recht tegenover de tribune waar hij werd vermoord), komen we aan in de luchthaven van Caïro voor een binnenlandse vlucht naar Luxor. Cake en koffie included.

's Avonds om half 12 schuiven we voor het eerst aan bij het uitgebreide buffet van de Ramses III.

21:42 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

11 januari - Toeterend geraak je overal

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

Om 8 uur eruit om van de ene verbazing in de andere te vallen. Vandaag staan de piramiden op het programma: van de grafkelder van Ti, de kapper van de farao, over de trappenpiramide van Djoser tot de piramiden van Cheops, Chefren en Mykerinos.

De deskundigheid van Mohammed wordt onmiddellijk duidelijk wanneer hij met een steentje in de hand de oorsprong en de groei van de mastaba's en piramiden op de vloer van de grafkelder van Ti tekent.

De ochtendnevel is ondertussen weggetrokken en we belanden na het bezoek aan Djosers piramide, een van de bekendste bouwwerken van duivel-doet-al Imhotep, in een restaurantje aan de voet van de piramiden van Gizeh. Na de voorgerechtjes zitten we al meer dan overvol, maar om de Egyptische vrienden een plezier te doen duiken we nog in een overheerlijke mixed grill. Dit alles met uitzicht op de piramide van Cheops.

En dan te denken dat de eigenlijke oorsprong van al dat fraais ligt in een zeer praktische oplossing van een fundamenteel probleem. De Egyptenaren waren bang dat jakhalzen aan hun doden zouden zitten, een galgenmaal dus. Daarom namen ze de jakhals als symbool voor de god van de doden (Anubis) en zetten ze bouwwerken op hun graven.

Na een overvloedig middagmaal trotseren we opnieuw het Egyptische verkeer dat qua concept kortweg hierop neerkomt: men neme een teveel aan auto's, men plaatse daar een ongezien aantal karren tussen en een massa onoplettende voetgangers en straatvegers en schudde dit samen met een eindeloze stroom getoeter en geroep tot een extreem veilige verkeerssituatie waar je als toerist nooit gemotoriseerd aan zou willen deelnemen. Eigenlijk kent men in Egypte maar één verkeersregel: je toetert om aan te geven dat je eraan komt, je toetert als je voorbij wil, je toetert als je op het punt staat de palmen keerborstel van een straatveger omver te rijden, enz.

Gizeh zelf is overdonderend, kolossaal, nooit gezien.

21:19 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

10 januari - Johan, de expert ter plaatse

In 2003 trok ik samen met Els naar Egypte. Dit resiverslag werd bijeengekribbeld tijdens de reis.

Om 12.45 uur komt een reisspecialist ons oppikken bij vader en moeder Sleeuwaert. Aan de bagage te zien lijkt het of we emigreren naar Oost-Oeganda met heel ons hebben en houwen.

We worden in goede staat gedropt in het ex-Sabenagebouw, proper gewassen en ontdaan van alle thuiszorgen. Aan de Escape-balie maken we kennis met een koppel waarvan de vrouw iets of wat weg heeft van Andrea Croonenberghs op leeftijd en de
 man, Johan genaamd, die duidelijk bovenmenselijke krachten heeft.

Hij geeft onmiddellijk en vooral ongevraagd tekst en uitleg bij de crash van een klein vliegtuigje op de startbaan. We kennen onmiddellijk het type, het aantal motoren, het merk deurklinken dat men doorgaans gebruikt bij dit soort tuigjes die bezwaarlijk vergeleken konden worden met hun Nederlandse broertjes omwille van deze en gene reden...

Na een kleine eeuwigheid zetten zijn lippen zich tot stilstand. Iemand die zijn kennis ongevraagd etaleert, noemen we sindsdien, naar analogie met Johnny en Marina, een Johan.

Na de mededeling dat we eerst nog een honderdtal Hollanders moeten ophalen op Schiphol zakt de moed ons in de schoenen. Twee uur later dan gepland zouden we aankomen in een pikdonker Caïro.

Onze Egyptoloog, Mohammed, die ons doorheen het prachtige Egypte zal leiden, spreekt tijdens de busrit naar het hotel voor het eerst over de eindbestemming van die dag: het Oberoi Hotel vlakbij de piramides. "We zullen daar aankomen binnen 32 minuten en 23 seconden." Hij waarschuwt voor de strenge veiligheidsmaatregelen van de Egyptische overheid: "Laat al je revolvers, automatische machinegeweren en langeafstandsraketten best in je slaapkamer in het hotel."

We arriveren uitgeput maar met een goed gevoel in het hotel in Caïro, een stad van 16 miljoen mensen met twee miljoen toeristen en twee miljoen mensen die volledig afhangen van het toerisme.

20:58 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

06-08-08

Over komkommers, stinkende planten en Wendy

komkommer

Verschillende kranten maakten in juni reclame voor hun 'uit-huis-service': ga je naar het buitenland, dan volgt onze krant je gewoon zodat je op de hoogte blijft van wat er gebeurt in ons Belgenland. Wat er gebeurt?

Face it: in juli en augustus gebeurt er geen barst in dit land. Alle politieke journalisten zijn met vakantie en daardoor zijn ook alle politici uit gebrek aan media exposure het land ontvlucht. Leterme probeert ondertussen campagne te voeren in Tour Journaals en in Zomer 2008. Voor de rest zijn zelfs de drie koninklijke bemiddelaars van armoede vertrokken omdat er geen politieke figuren zijn die hun verhaal kwijt willen.

De zoveelste komkommertijd is weer op zijn hoogtepunt. Een of andere aronskelk in de plantentuin in Meise staat in bloei en stinkt dat het een lieve lust is, De Kampioenen zijn aan hun 547ste herhaling toe en Wendy van Wanten rollebolt met Dag Allemaal. Tof!

Misschien moet ik ook maar even een rustperiode inbouwen. Na de positieve reacties op de vakantieverhalen over de Provence, is het misschien tijd om alle eerder uitgeschreven reisverslagen een keer op het web te zwieren.

Pin me echter niet vast op een datum, dat heb ik niet graag. Ik ga ook geen forse beloften doen, maar het komt er ooit wel eens van, als ik zin heb, en tijd, en dus niks anders te doen, en...

22:26 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

16-07-08

Le jour de gloire est arrivé

reynders

Leterme heeft voor de derde keer op een dik jaar tijd de stekker eruit getrokken. De man die nooit in een regering zou stappen zonder grote staatshervorming en een splitsing van BHV, heeft er ondertussen zijn tweede termijn als minister opzitten, zonder enig resultaat op communautair vlak. De man die voor ‘goed bestuur’ ging, laat het land in crisis achter. Zelfs de begroting en het nu door de meerderheid zo bejubelde sociaal-economische programma hangt met haken en ogen aaneen omdat beiden uitgaan van een serieuze financiële injectie door de Vlaamse overheid die er zonder het communautaire luik nooit zal komen.

Leterme is er 13 maanden lang niet in geslaagd om bruggen te bouwen, om te overtuigen, om visie en leiderschap te tonen.

Op 14 juli, de feestdag van de Fransen (en ruimer de Franstaligen), hield Leterme de eer aan zichzelf. In Franstalig België klonk dan ook "Allons enfants de la Patrie. Le jour de gloire est arrivé!"

09:41 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

10-07-08

Samenvallende verkiezingen: een warm pleidooi

dehaene
 

Een verregaande staatshervorming, daar ging Leterme voor. Meer dan een jaar later staat hij nog nergens en het ziet er hoe langer hoe slechter uit. De politici aan beide kanten van de taalgrens zien de bui hangen in 2009 en willen geen millimeter toegeven aan de ander uit schrik gezichtsverlies te lijden en een verpletterende verkiezingsnederlaag te moeten ondergaan.

De schrik om afgerekend te worden in een volgende verkiezingsronde, kort nadat een regering werd gevormd, verlamt ons land. Dat is nu het geval, dat is de voorbije jaren zo geweest en als we niet uitkijken blijft het zo en rijden politici binnenkort alleen nog maar voor zichzelf: politique politicienne in de meest enge zin van het woord.

Daarom een warm pleidooi om de verkiezingen voor de verschillende niveaus (gemeentelijk, provinciaal, regionaal, federaal en Europees) te laten samenvallen.

Omdat de partijen bij samenvallende verkiezingen in hun verkiezingsprogramma een totaalantwoord moeten bieden op de uitdagingen op de verschillende bestuursniveaus tegelijk, vervalt de neiging tot populisme en sloganeske oplossingen. Het gaat immers niet langer op de zwarte piet door te schuiven van het ene niveau naar het andere.

Het laten samenvallen van verkiezingen neemt ook de druk een tijd van de ketel eens een regering is gevormd. Een regering kan een visie uittekenen, kan maatregelen nemen - ook minder populaire - zonder onmiddellijk afgerekend te worden en kan resultaten boeken.

Samenvallende verkiezingen zorgen niet alleen voor meer evenwichtige verkiezingsprogramma’s en rust in het politieke landschap, ze creëren ook diversiteit op de verschillende bestuursniveaus.
Nu ruilen toppolitici kort voor een verkiezingsronde het niveau waarvoor ze door de kiezer werden gemandateerd voor een nieuwe uitdaging in het belang van de partij. Neem Patrick Dewael en Yves Leterme als schrijnende voorbeelden die beiden het minister-presidentschap van de Vlaamse regering vaarwel zegden voor hogere ambities op federaal niveau. Toppolitici zijn goud waard voor hun partij en trekken tienduizenden kiezers aan. Niet moeilijk dat bij elke verkiezing heel wat politici schijnzwanger rondlopen: ze trekken een lijst (voor de stemmen), maar zeggen er in één ruk bij dat ze niet de overstap zullen maken ook al raken ze verkozen.
Bij samenvallende verkiezingen op één dag moeten politici kleur bekennen op welk niveau ze zich het best zien functioneren gedurende de volledige legislatuur. Zich kandidaat stellen op twee lijsten kan immers niet.
Tegelijk vervalt het probleem van de politieke cumul: burgemeesters die zetelen in een of ander parlement zonder er een bijdrage te leveren, noch voor hun gemeente (die ze in de steek laten) noch voor het niveau waar ze een parlementair mandaat uitoefenen, of heb je Patrick Janssens recent nog een tussenkomst weten doen in het Vlaams parlement, over de Oosterweel bijvoorbeeld?

Partijen moeten bij samenvallende verkiezingen op zoek naar degelijke politieke kandidaten en deze evenwichtig verdelen over de verschillende lijsten. Omdat de spoeling redelijk dun is, dat zeggen althans de tegenstanders van samenvallende verkiezingen, zullen partijen meer dan vandaag het geval is moeten investeren in een breed netwerk van mensen uit verschillende maatschappelijke geledingen en zullen ze moeten investeren in hun politieke groei.

En last but not least mogen we ook de kiezer niet vergeten. Om de kiezer ter wille te zijn, duikt net als de idee om verkiezingen te laten samenvallen het pleidooi voor de afschaffing van de stemplicht geregeld op. Op zich geen kwaad idee in een land waar naast de politici ook de kiezer ‘kiespijn’ heeft van het jaarlijkse electorale opbod.
Als verkiezingen maar eens in de vijf jaar zouden plaatsvinden, b.v. op het ogenblik van de Europese verkiezingen, zal een kiezer sneller geneigd zijn een stem uit te brengen, mét of zonder stemplicht. Eén zondag op vijf laten schieten is immers iets anders dan vijf zondagen in evenveel jaren.

Ongetwijfeld moet Jean-Luc Dehaene ondertussen ook al tot de conclusie gekomen zijn dat de goede bedoelingen die in de Sint-Michielsakkoorden in 1993 geleid hebben tot de gescheiden verkiezingen de staat weinig hebben opgebracht, integendeel. Naar goede gewoonte zou hij wel zien wat het zou worden en het probleem aanpakken als het zich zou stellen.
 

Jean-Luc, het probleem stelt zich. Het land heeft een loodgieter nodig anders barsten de buizen. Ken jij toevallig nog iemand?

22:52 Gepost in Algemeen | Commentaren (3) | Tags: actueel |  Facebook

06-07-08

De landing is ingezet

landing

«Hou rekening met een mislukking.»

Met die woorden gaf Leterme zijn achterban een stand van zaken van de onderhandelingen.

De voorbije maanden heeft de premier geen gelegenheid onbenut gelaten om zijn eigen werkkracht en geloof in een goede afloop te benadrukken. Tegelijk wees hij steeds de collega’s met de vinger en gooide hij via forse uitspraken door de CD&V-voorzitster extra olie op het vuur. Uiteraard met een dubbel doel voor ogen: opnieuw de verkiezingen winnen als het fout zou aflopen (plan A) en de pluimen op de hoed steken als het om onverklaarbare redenen toch zou lukken (plan B).

In de peilingen heeft het kartel CD&V/N-VA een serieuze pandoering gekregen. Leterme weet dat hij deze spreidstand niet lang meer kan volhouden en zet met zijn uitspraken op het partijbestuur de landing in.

Het reeds lang voorbereide plan A kan nu eindelijk uitgevoerd worden: Leterme trekt (opnieuw!) naar de kiezer met de boodschap dat hij ging/gaat voor goed bestuur, dat hij niet heeft toegegeven en dat ook niet zal doen in de toekomst en dat hij is blijven proberen maar dat de rest niet mee wilde.

Benieuwd of 800 000 mensen de West-Vlaming opnieuw zullen geloven als ze in het najaar opnieuw naar de stembus moeten.

22:31 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

15-06-08

The end is near (part 2)

stookDe stuiptrekkingen van de laatste vakantiedagen zijn ondertussen alweer een ver verleden. Het België zoals we het kenden was nog steeds krak hetzelfde toen we de grens overstaken.

De deadline ligt nog steeds op 15 juli om cruciale akkoorden te bereiken in het 'belang van de mensen'. Leterme heeft iedereen nog maar eens opgeroepen om verantwoordelijk te zijn, om straffe uitspraken te mijden en nu te gaan voor datgene wat een jaar geleden had moeten gebeuren. Alleen ... is het net zijn partij die een week geleden voor de zoveelste keer olie op het vuur smeet.

De kersverse CD&V-voorzitster fungeerde net als haar voorganger, de pompbak, als buikpreekpop van Leterme toen ze fors verklaarde dat de solidariteit met de Walen aan diggelen zal liggen als ze zich niet wat soepeler zouden opstellen.

Op het voorzittersdebat anno 2008 dat onder de noemer 'één jaar later' werd georganiseerd in de studio's van de VRT zag Vande Lanotte in de uitspraak van "Marianne-stoker-de-stoker-de-stook" de aftrap voor de vervroegde verkiezingen die dit najaar zouden vallen. Ik denk dat hij er niet ver naast zit. Dit najaar trekken we waarschijnlijk opnieuw naar de stembus (wat me zes flessen wijn oplevert - weer zo één van die stomme weddenschappen).

Kijk vanuit dit uitgangspunt een keer naar uitspraken van meerderheidspolitici. Elk van hen praat alleen nog maar uit eigen naam (voorkeurstemmen!) of uit naam van zijn partij (lijststemmen!). Minister Q vanmorgen nog in De Zevende Dag. Niet één keer sprak hij uit naam van de regering, telkens kwamen de donkerblauwe stokpaardjes ten berde.

The end is near ... zoveel is duidelijk. De komende maand zal voor Leterme dan ook, tegen ieders verwachtingen in, niet gaan over het zoeken van een oplossing voor BHV, de staatshervorming (de nootjes én de visvijver), de begroting, Electrabel en al die andere dingen die sinds maanden vooruitgeschoven zijn, maar wel over het zoeken van een zo stijlvol mogelijke exit. Leterme blijft hameren op de waanidee dat hij woord heeft gehouden. De zwarte piet moet bij de ander komen te liggen, liefst bij de Franstaligen. Dat betekent weer winst in oktober of november.

Eén ding krijgen de politici hopelijk nog wel afgerond voor de boel definitief ontploft: het laten samenvallen van de Vlaamse en de federale verkiezingen. Anders blijft de kieskoorts duren en raken we nooit uit dit salpetermoeras.

20:14 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

26-05-08

23 mei - The end is near ...

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Nog één dag Provençaalse rust en dan zou een lange terugrit naar ons thuisparadijs abrupt een einde maken aan een fijne vakantie.

Initieel was een tocht naar de Mont Ventoux gepland, maar gezien het mooie weer hadden we die geschrapt. We moesten er nog van profiteren: vanaf morgen zou het slecht(er) worden in Frankrijk en ook via verschillende sms'jes vernamen we dat er ook in België een regenweek was voorspeld door Frank en Sabine.
rune badjas
Luilekkeren in de tuin

Zalig nietsdoen
De laatste bladzijden omslaan van de reislectuur
Foto's bekijken op het kleine schermpje van de digitale camera

De kinderen speelden weer (mee) verstoppertje, liepen achter grote vlinders aan en Rune dook voor een laatste keer het water in.

Ik ging een drietal kilometer van ons domein bij een wijnhuis binnen om nog enkele klassebakken te proeven. Waar ik gisteren mijn aankoopgedrag nog een beetje onder controle wist te houden, leken vandaag alle remmen los, zeker toen ik ook bij Saint-Maurice zelf nog enkele dozen ging inbunkeren.

Zondag bij het uitpakken zou blijken dat mijn wijnkelder veel te klein is voor mijn ogen en mijn dorst.

Rune maakte 's avonds nog een tekening voor peter Nick. Hij werd de dag later 19 en er was een feestje gepland waar we onverwacht op zouden binnenvallen.

15:28 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

22 mei - Van domein naar domein

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.
babydruifjesPlatterustdag

Deux gros pains gehaald bij de boulanger en de kaartjes gepost.
Samen met Rune even gestopt bij enkele wijnstokken om te kijken naar de babydruifjes.

Tot zover de buitenhuizige activiteiten van de voormiddag, ten minste als je het verstoppertje spelen in de eindeloze tuin en het lezen van respectievelijk 'Vreemdgaan voor beginners' en 'Een jaar in de Provence' niet meetelt voor Els en mezelf.

's Middags bereidde ik alvast een aantal zaken voor de barbecue van 's avonds, want na de middag had ik snode plannen. Ik trok er in mijn eentje op uit op zoek naar enkele lekkere wijnen in Gigondas. Met een tiental flessen kwam ik drie uur later opnieuw de binnenplaats van onze chateau opgereden. Ik had me kunnen inhouden.

15:18 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

21 mei - De toetoes van de Provence

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Om negen uur waren we zoals ondertussen traditie was geworden op pad naar een nieuwe parel tussen de wijngaarden.

We wisten dat het woensdag marktdag was in Saint-Remy. Naast de honderden Kodak-toeristen waren er gelukkig ook heel wat lokale mensen die hun voorraad kwamen inkopen om er diezelfde avond nog een half leger mee te voeden.

Ook al waren we nog nooit in Saint-Remy geweest, we zagen dat bijna de helft van de markt slachtoffer was geworden van toetoes (toeristische toegevingen). Of wat dacht je van keramieken krekels die ook effectief tsjirpen als je er voorbij komt, niet één krekel, nee, een kraam met wel honderd van die enerverende krekels. Of de industriële nepbrocant met een Provençaals sausje. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in Saint-Remy.

Ondanks dit soms kunstmatig geënsceneerde Provence-gevoel kun je er niet om heen dat Saint-Remy een ware aanval inzet op je zintuigen met authentieke producten. Bijna overal kun je proeven van lokale lekkernijen, de fotomomenten stapelen zich op bij het zien van de kleurenpracht van de uitgestalde producten en de zuiderse geuren worden huizenver gedragen door de wind die zich een weg zoekt tussen de marktbezoekers.

flessen

Nog geen kwartier nadat we de markt achter ons hadden gelaten, parkeerden we de auto op een van de schaarse parkeerplekken van Les Baux de Provence. Ook Les Baux had de Amerikaanse dollars en de Duitse en Nederlandse euro's de voorbije jaren graag zien komen en had ten behoeve van al dat uitheemse volk heel wat toetoes gedaan. Toch is geen enkel dorpje dat we bezochten er zo in geslaagd de toetoes zo te integreren in het authentieke karakter. Geen felle lichtreclames of lelijke veelkleurige reclamepanelen die het straatbeeld ontsieren; alle rommel werd in een aangepast, niet te opdringerig decor aangeprezen.

Na aardig wat klimwerk bereikten we de citadel waar net een demonstratie begon van middeleeuws wapentuig. We waren onder de indruk, enfin Els, Rune en ik dan. Finn was meer geïnteresseerd in de fijne steentjes waar wij even later ons een eind over zouden duwen met de buggy. De onderkoning van de 'cajoux' wilde zich laten gelden.

's Middags zochten we zoals vertrouwd een plekje voor een lichte maaltijd. Op zich geen probleem met alle toetoes zul je denken. Ware het niet dat de toetoe van dienst ook nog eens kindvriendelijk moet zijn, wat echt wel een noodzaak is, wil je vermijden dat de twee koters de tent op zijn kop zetten.
eten
Er moest dus én een (microgolf)oven zijn om het eten van Finn op te warmen én er moest een (kinder)menu zijn dat Rune niet te veel afschrikte. De brave toetoes hadden allemaal wel een kindermenu, maar overal waar we al waren geweest, was dat hetzelfde: steak haché met pommes frites en een glace om mee te eindigen. Je kunt een kind toch geen week lang laten overleven op frieten! Een vraag om te variëren op het kindermenu door bijvoorbeeld de frieten te vervangen door (warme) groenten, lag zeker niet in elke toetoe voor de hand. Rune koos dus meestal voor een gerecht voor volwassenen: een salade, hartige pannenkoeken ...

Van het pittoreske Les Baux tuften we verder naar Arles. Drie highlights wilden we zeker bezoeken: de Saint-Trophime, het amfitheater en Les Alyscamps.

De stilte van de Saint-Trophime (de achtergrondgezangen niet meegeteld) stak serieus af tegen het skateboardgekletter van een tiental jongeren die zich voor het nabij gelegen Hôtel de Ville amuseerden.
saint
Even later wandelden we in de kloostergang en ook daar leken we compleet onttrokken uit het stadsgewoel. Rune probeerde zoveel mogelijk dieren en andere figuren te herkennen in de kapitelen van de zuilen in de kloostergang. Finn ging op en neer telkens hij een niveauverschil tegenkwam. Was het een trede, een bankje of een lage muur: overal moest hij op geweest zijn anders leek de vakantie niet geslaagd. Tijdens de autorit terug naar het domein bleek ook telkens dat hij echt 'op' was van de geleverde klimprestaties.

Nog snel enkele kaartjes gekocht voor het thuisfront voor we naar het amfitheater trokken. 5,5 euro inkom was wel even slikken, zeker toen we na tien minuten ontgoocheld terug buiten stapten. Van het authentieke interieur was er nog maar weinig te zien; ook hier had men toetoes gedaan om concerten, maar vooral ook stierengevechten te kunnen organiseren. Het gevolg: geen enkele stenen zitplaats was nog zichtbaar. Bovenop wat vroeger de publieksruimte was, stond nu een stalen megaconstructie die 20 000 mensen plek moest geven tijdens een of ander schouwspel.

Onze derde stop was dan weer een welkom rustpunt: Les Alyscamps. Bejubeld door Van Gogh, bezongen door menig chansonnier en beklommen door Finn. We waren weer zo goed als alleen in deze oase van rust. Van rust was even geen sprake toen Rune (en later ook Finn) de galm in een van de kapelletjes achteraan de dodenavenue wilde testen. We denken dat de mevrouw aan de kassa Ik ben kabouter Plop en Piet Piraat ook wel gehoord zal hebben.

's Avonds was het 'kaartschrijftijd' toen Finn en later ook Rune de dag voor de nacht hadden ingeruild. Het moment om enkele minder fortuinlijken te herinneren aan je bestaan. Ongetwijfeld had de rode Saint-Maurice er iets mee te maken die op een glas na in een ander vat was verdwenen, maar de inspiratie kwam vlotjes.

Op een kaartje met vier oude dametjes die in een eindeloze discussie leken te zitten terwijl één van hen er bij zat met haar hand voor de mond in een existentiële overpeinzing kwam de volgende tekst:
leterme
Geachte heer Leterme
Teneinde een oplossing te vinden voor de splitsing van BHV hebben we zoals door u gevraagd enkele internationale waarnemers gecontacteerd.
Tot mijn spijt moeten we u meedelen dat noch in de Bourgogne, noch in de Provence men tot een oplossing is gekomen waarachter iedereen zich kon scharen.
De foto op de ommezijde toont aan dat de discussie bij tijden heftig was.
Met vriendelijke groeten
Tom, Els, Rune en Finn

Op een kaartje met een close-up van drie stieren in de Camargue:
Drie stieren wachtend op een trein,
het kunnen niet altijd koeien zijn.

15:06 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

20 mei - De verdwaalde Mistral

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Omdat er veel wind was 's ochtends (zodat zonnebaden in de tuin niet tot de mogelijkheden behoorde) en om het programma van de komende dagen iets of wat te ontlasten, werd een deel van onze rustdag toch ingevuld met enkele uitstappen.

Na ongeveer een uur bollen, zagen we de abdij van Senanque liggen in een zonovergoten vallei. De zo typerende lavendel die in de zomermaanden de abdij in een paarse zee opslorpt, stond nog niet in bloei.

sananque

Aan de kassa haalde ik mijn beste Frans boven: "Deux adultes en deux enfants, s'il vous plait". Ongeïnteresseerd keek de mevrouw aan de balie me aan, ik had haar gestoord in haar gesprek met twee andere balietrezen. Ze wees op een bordje dat er voortaan alleen geleide bezoeken mogelijk waren om de rust van de paters te garanderen. Uit de uren met de geleide wandelingen kon ik opmaken dat we de laatste wandeling van de voormiddag gemist hadden en, rekening houdend met de in de wet ingeschreven Provençaalse tegenhanger van de siësta, pas na 14.00 uur het interieur zouden kunnen bezichtigen.

Drie en half uur wachten tot er iemand de tijd zou vinden om nog eens met de vele ontgoochelde bezoekers rond te gaan, was er toch wel serieus over, zeker met twee kleine koters. De balietrees draaide het hoofd weg van de misnoegde toeristen en babbelde overstoord verder met haar twee assistenten die samen niets beters te doen hadden dan de spelbedervers, die af en toe aan de balie inkomtickets kwamen vragen; te wijzen op het bordje.
paardenmolen
Via Gordes (wat het mooiste dorpje van de Provence genoemd wordt) SPG'den we ons een weg richting Avignon. Uit een eerder bezoek aan de pausenstad wist ik dat er ook in Avignon buiten de 'highlights' (de Pont d'Avignon en het Palais des Papes) maar weinig te zien valt. Wat ik me niet herinnerde was de gezellige sfeer van het stadje. Een oude paardenmolen maakte de setting compleet.

De wind speelde enkele terrasjesboeren serieus parten. Het leek wel of een verdwaalde mistral sommige terrassen viseerde. Stoelen tafels, menuborden, plateaus met glazen ... alles moest eraan geloven en vloog om.

Uitgewaaid keerden we terug naar het rijk van Saint-Maurice waar Christophe persoonlijk een rondleiding gaf in het zenuwcentrum van zijn wijngaard: de productieafdeling. Christophe heeft zo'n 100 ha wijngaarden rondom zijn chateau wat elk jaar zo'n 1,6 mio liter wijn opbrengt, zowel wit, rood als rosé. Na het informatieve luik volgde het degustieve deel. Het moet gezegd worden: ze kunnen er wat van de Saint-Mauricianen. Benieuwd hoeveel plek er nog vrij is, zaterdag in de auto.

christophe

14:20 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

19 mei - Een kruising van Benidorm en Lourdes

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Christophe krabbelde voor ons vertrek nog een snelle en fotogenieke route naar Uzès op een blaadje. De wegen kronkelden en meanderden tussen de duizenden wijnstokken.
uzes
In Uzès sliep iedereen nog toen we eraan kwamen, behalve dan de parkeerwachters die als roofvogels fout- of overtijd-parkeerders op de bon zwierden.

Uzès is een rustgevend dorpje met gezellige smalle straatjes en een groot plein dat omringd is door boulangers, bouchers en vooral cafés.

Net voor de parkeerhavik wilde toeslaan, stapten we de wagen in op weg naar de Pont du Gard. Sinds de laatste keer dat ik er was, heeft men kosten noch moeite gespaard om zoveel mogelijk geld uit de zakken van de duizenden toeristen te kloppen. Er is zowaar een Pont du Gard-bezoekerscentrum verrezen uit de rotsen dat er echt wel over is. Alles wat je je kunt inbeelden waar je als toerist je vakantiegeld aan zou kunnen besteden vind je er. We zijn er gewoon snel doorgestapt.

Rune kon het nut van het aquaduct nog niet helemaal vatten, maar vond het wel fascinerend dat er helemaal bovenaan de brug water gestroomd had.
zee
De kinderen waren als snel in dromenland toen we onze tocht verder zetten richting kust. Meer dan een uur later kwamen we aan in Les Saintes Maries de la Mer, een combinatie van Benidorm en Lourdes aan de Middellandse Zee. Aan het dorpje is naast het toeristisch gekraam weinig te zien, maar zoals steeds: je stoort je er maar aan als je je er bewust middenin gaat zitten ergeren. We wisten wat voor soort badplaats het was, dus moesten we er ook niet lullig over doen. We gingen er eigenlijk naartoe om én het strand mee te pikken én een glimp op te vangen van de natuur in de Camargue.

We kozen eerst voor het strand, want Rune, 'le roi des cajoux' zoals Christophe hem ondertussen al had gekroond, heeft immers nog een tweede expertise, namelijk het zoeken van schelpen. Als een stofzuiger haalde hij het strand leeg. Wie na hem nog schelpen dacht te vinden die de moeite waard zijn, was eraan voor de moeite. Hij had alles mee.

cajoux

In de terugrit naar ons domein zagen we flamingo's, stieren en paarden. De kinderen zagen dat het goed was. In Finns beperkte woordenschat was alles met vier poten een 'paa' (van 'paard') en alles met twee poten een 'gaa' (geluid van een gans). Waarom zou je het moeilijker maken dan het is?

Moe maar voldaan kropen we allemaal vroeg in bed.

13:33 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

18 mei - Trapklimmen voor gevorderden

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Het contrast op weervlak met gisteren kon niet groter zijn. Geen drup regen meer, een stralend blauwe lucht met hier en daar een witte wolk om wat reliëf aan te brengen in de hemel.orange

Vandaag stond Orange op het programma. We doken onmiddellijk het theater binnen. Met Rune klom ik tot helemaal bovenaan de publieksruimte. Finn volgde even later op zijn dooie ukje toen Els onder leiding van gids Rune nog eens de klim ondernam. Finn geraakte dertien trappen hoog. Je zag aan zijn blik dat hij zichtbaar genoot van zijn stijgende trapklimvaardigheid, trots achteruit kijkend naar de steeds kleiner wordende mensjes op de scène.

Enkele acteurs brachten na een lange opwarming nog een enscenering van gladiatorenspelen ten berde. Rune was onder de indruk.

We kuierden daarna nog wat rond in het stadje, want naast het theater en de triomfpoort, die onze tweede halte zou worden, is er maar weinig te zien in Orange. Uiteraard de pittoreske pleinen niet meegerekend met hun sobere fonteinen, de platanen en de andere kiekjes die je ook in reisgidsen over de Provence terugvindt.

Een half uur later waren we terug in 'ons huisje', zeg maar 'onze chateau'. Els en Rune ijsbeerden een tijdje in het zwembad, wat zeer leuke foto's en videobeelden opleverde.

Daarna was het rust: de teakhouten ligstoelen werden onder een grote acacia gezet, af en toe meedraaiend met de kerende zon. Voor de rest niks, noppes, nothing, nada. Alleen kijken naar het volle groen van de prachtige tuin, luisteren naar het vrijblijvende gekwetter van de vele vogels en genieten van de geur van de eerste lavendel. Meer niet. Meer moet dat ook niet zijn.  

zwembad

11:12 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

17 mei - Relax, take it easy

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Toen we de gordijnen opentrokken van het B&B-hotel die zaterdagochtend zagen we de weersvoorspellingen voor Orange uitkomen: regen, en het zag er niet naar uit dat die snel zou wegtrekken. Onze dag in Orange viel in het water.

Christophe Valat, wijnboer van de Saint-Maurice en eigenaar van de twee gites op zijn wijndomein zag er geen problemen in dat we een pak vroeger dan voorzien zijn immense oprijlaan zouden oprijden. Orange konden we morgen ook nog doen.

Christophe, een veertiger met een relax-take-it-easy-houding in de meest positieve zin van het woord verwelkomende vier uitgeregende honden op zijn domein. 'Doe maar, wandel maar zover je wilt, zover je kunt; alles hoort bij het domein. Gebruik ook alles waar je zin in hebt: het grote zwembad, de verschillende tuinen en terrassen, de barbecueplek met eigen keukentoestellen. Doe maar. Als je ergens deze week zin hebt in een door mij geleid bezoek en een proeverij, laat het maar weten, dan maak ik tijd.'

Hij stelde ons ook gerust: de regen is maar voor even. En ja hoor, die namiddag was er geen spat meer te zien en konden we Laudun gaan verkennen. Op zich is er geen bal te zien in het dorpje, behalve dan de Provençaalse rust die ieder straatje, elke klimplant en alle bewoners uitstralen. De laatste druppen waren nog maar net verdwenen en ze waren alweer aan het jeu-de-boulen.

chateau1

10:56 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

16 mei - "Wie breekt er nu een kerk af?"

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Na een nacht met veel wakkere momenten en een basic ontbijt trokken we opnieuw het dorpscentrum in.

We bezochten de kerk en genoten van het binnenvallend licht. Rune verzamelde zoveel 'krijtstenen' in de kloostergang en voor de kerk dat zijn broek op half zeven hing. Finn was zijn spontane zelve en was traditiegetrouw niet een keer deftig vast te leggen op de digitale plaat.

Op naar Brancion, naar het kasteel en de rust van het middeleeuwse dorpje. Het uitzicht vanop de toren was fenomenaal. De wijnstokken lagen badend in de zon hun werk te doen. Binnenkort zou er weer prachtige wijn van deze hellingen komen.

Langs kronkelige baantjes GPS'ten we ons een weg naar Cluny. Al blijft er maar weinig over van deze ooit zo magistrale abdij, de restanten zijn indrukwekkend. Voor Finn was 'indrukwekkend' letterlijk te nemen. In zijn ambitie om zo snel en gezwind mogelijk trappen af te komen, miste hij een trede en rolde enkele trapjes naar beneden: twee rode indrukken hield hij eraan over, een links- en een rechtsachteraan op zijn hoofd.
cluny
Rune was meer onder de indruk van het verhaal achter Cluny, vooral dan van het feit dat mensen deze ooit zo prachtige site als steengroeve hebben gebruikt. 'Wie heeft die kerk dan afgebroken?' 'Waarvoor hebben ze die stenen gebruikt?' 'Waar wonen die mensen nu?' Vooral die laatste vraag deed me vermoeden dat Rune vergeldingsplannen koesterde.

Drie uur later reden we Orange binnen. Na wat zoeken vonden we ook daar een rustplek, zodat we met volle batterijen zaterdagochtend de stad konden inpalmen.

10:32 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

15 mei - Met snot op trot

In mei 2008 trok ik met Els en de kinderen naar de Provence, met een tussenstop in de Bourgogne.

Het was zoals steeds weer 'snottertijd' toen we de voordeur achter ons dicht trokken op onze eerste echte vakantiedag. Niet omdat men ons met bussen was komen uitwuiven, wel omdat iedereen in huis zo zijn portie lichamelijke kwalen te verwerken had gekregen of nog bezig was ze de kop in te drukken, van keelpijn over koorts tot eindeloze stromen snot, al dan niet in combinatie.

Het is een terugkerend fenomeen: elke keer wanneer een vakantieperiode aanbreekt, zijn we collectief ziek. De laatste werkdag (of schooldag) is nog maar goed en wel voorbij of de eerste krampen en temperatuurstijgingen dagen op.

Om het lot niet te tarten begonnen we niet onmiddellijk aan de lange rit richting Laudun, een klein dorpje in de Provence, maar hadden we een incubatieperiode van enkele dagen ingelast. 't Was ook nodig gezien de laatste zware loodjes van de werken aan de oprit, de zonnepanelen en de bekabeling.

Toch waren Els en Finn er nog niet volledig door toen we na de voordeur ook de koffer dichtsloegen. Een halve medicijnkast moest een extra plaats krijgen in de auto.

Vooraf had ik alleen de gite in Laudun vastgelegd, een deel van een groots complex op een actief wijndomein. In de weken voor het verlof had ik geen tijd gevonden om een detailplanning op te maken en 'tussenstap-hotels' te boeken. Al maar goed, want ons mannen deden het zo goed in de auto, dat we dubbel zoveel kilometers aflegden die eerste dag, dan initieel voorzien was. Niet het troosteloze Metz, wel het pittoreske Tournus werd onze eerste sleep in.

tournus

's Avonds omstreeks 18.00 uur arriveerden we in het dorpje. Het lag er nog steeds even idyllisch bij als tien jaar voordien, toen ik met Frans de Wever & co de boel had gekeurd en goedbevonden.

Uit Finns kreten konden we opmaken dat het rijden stilaan op de verveling begon te werken en ook Rune had honger, was moe en wilde naar 'ons huisje'. Allemaal goed en wel, maar we hadden niet eens een stek om de nacht door te komen.

Ons oog viel op een wegwijzer 'Hotel La Saône'. Na een eerste inspectie bleek de locatie wel ok, al had het veel weg van een Duits familiehotelletje waar een grootvader samen met zijn dochter en een aangetrouwde kok de boel overeind probeerden te houden.

De kamers waren groot, koel en voorzien van allerhande rommel die je bij ons in kringloopwinkels tegenkomt (al zou men ook bij ons twijfelen tussen houden of toch maar ineens weggooien en overhellen naar het tweede). De badkamer was klein, postzegelklein: als je de wc wilde gebruiken, moest je je voeten kwijt in de douchebak of ze acrobatisch achter je oren wringen.

Het eten was zeer lekker en gevarieerd. Zelden zo'n diverse keuze aan voorgerechten in een buffet gezien als daar. Alleen ... de presentatie. Alle voorgerechten waren uitgestald in een glazen koelinstallatie die een elektrisch storend geluid voortbracht als ware het een knalblauwe vliegenlokker/verbrander in een rokerige bedrijfskantine.

Toch hoor je mij niet klagen: een bed dient om in te slapen (de lelijke kaders verdwijnen zodra je het licht uitknipt), het eten moet degelijk zijn, maar betaalbaar (voor 15 euro per persoon een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, in mijn geval een gevarieerde kaastafel, kun je er geen slecht woord over kwijt) en de sfeer moet goed zitten (is het niet door een streepje achtergrondmuziek, tenzij dan het industriële geronk op de achtergrond, dan was de sfeer er wel door de ligging van het hotel en het zicht op de ondergaande zon aan de Saône.

10:19 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: reisverslagen |  Facebook

04-05-08

Weer niet goed

bhv1Nu de Franstaligen de weg van de dialoog verkiezen boven de uitputtingsslag van de vertragings-manoeuvres, ligt de hete aardappel van BHV weer bij Leterme. Met deze tactische zet zetten ze het mes op de keel van de premier die zal moeten kiezen tussen zijn kartel en de 16.

Dat de Franstaligen versneld willen praten, zou de CD&V als muziek in de oren moeten klinken.

Eindelijk zou kunnen lukken wat 'onverwijld' en in 'vijf minuten' niet kon.


Toch is het weer niet goed voor Leterme en de CD&V. Deze keer komt het initiatief van bezuiden de taalgrens te snel. Leterme dacht nog enkele maanden tijd te hebben. Die is er nu niet meer: 8 mei wordt genoemd als datum waarop BHV geagendeerd zal staan in het parlement.

'Op twee weken krijgen we geen onderhandelde oplossing rond voor BHV' hoor je in regeringskringen. Twee weken? De excellenties hebben al sinds 10 juni vorig jaar de tijd om tot een oplossing te komen. Met de installatie van Verhofstadt III en de verschuiving van de grote communautaire kwesties naar de tweede fase, is de volledige communautaire discussie echter volledig van de onderhandelingstafel verdwenen. Onder Leterme I is er nog geen enkel communautair initiatief genomen. Vreemd voor iemand die met een communautaire agenda de verkiezingen heeft gewonnen.

8 mei wordt dus de zoveelste deadline op rij. 8 mei, Bevrijdingsdag. Misschien raken we eindelijk bevrijd van het politiek gekrakeel dat onder het mom van 'goed bestuur' het land al 11 maanden in zijn greep houdt.

20:33 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

14-04-08

Zwarte plakband

censuurborgloon
 

Het was vader abt Ludo Helsen (CD&V) zelve die zich dit jaar als eerste begon te moeien met de programmatie van een tentoonstelling. "Het artistieke gehalte van de tentoonstelling over de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon is ondermaats", oordeelde de cultuurpaus (en 'paus' mag je letterlijk nemen).

Bakken kritiek kreeg de brave man te verwerken waardoor hij een ander argument moest bovenhalen toen hij zich ook politiek moest verdedigen. De ondertoon in de zondvloed aan reacties was immers dat de politiek zich niet te moeien had met de kunst. Hij babbelde zich een weg uit de polemiek door aan te halen dat er een aantal foto's van minderjarige meisjes in de collectie van 23.000 foto's zaten. Kinderpornografie kon niet geduld worden. Daarmee was de kous af.


In Gent had men gelukkig net iets meer realiteitszin en heeft men de uit de hand gelopen hobby van de Vlaamse volksschrijver wel tentoongesteld.

Ludo Helsen als de Don Quichot van normen en waarden kreeg echter al snel bijval.

In Temse verbood het bestuur de try-out van 'Mijn leven met Leterme', een satirisch programma van Vitalski, de nachtburgemeester van Antwerpen. De burgemeester (weer CD&V), een persoonlijke vriend van Yves Leterme, vond de voorstelling niet geschikt voor 'de jeugdigste jeugd'. Dat hij de voorstelling zelf nog niet gezien had, laat staan met Vitalski over de inhoud had gesproken, was geen hinderpaal om de voorstelling te verbieden. Ook het alternatief dat het plaatselijke jeugdhuis ter elfder ure uit zijn hoed toverde vond geen genade bij de burgervader. De film "Ex-drummer" naar de roman van Herman Brusselmans werd ook verboden omdat het bestuur het niet geschikt vond om zo'n film aan een jeugdig publiek te tonen.


In Borgloon is er opschudding ontstaan over Playboy-foto's die te zien zijn in een kunstwerk op de openbare weg. Het bestuur vond het een brug te ver en heeft zwarte plakband over de tepels laten kleven. Ik kan me de hilariteit bij de technische dienst van Borgloon al indenken wanneer ze vanmorgen de memo kregen dat ze de zwarte tape boven moesten halen.

Dit weekend was ik samen met mijn vrouw in Amsterdam. Een weekendje cultuur opsnuiven, terwijl de kids in goede handen waren bij de grootouders. Op het programma stond ook een bezoekje aan de Oude Kerk, zoals de naam al doet vermoeden de oudste kerk van de hoofdstad. Zoals wel meer voorkomt in Nederland was er ook in de Oude Kerk een tentoonstelling ingericht, een fototentoonstelling met amateurbeelden. Hier en daar was er een reepje bloot te zien, maar het was nooit confronterend, laat staan choquerend.

Als we het gastenboek bij de uitgang van de kerk mochten geloven hadden aardig wat bezoekers zich niettemin gestoord aan het beeldmateriaal. "Naakt hoort niet in een kerk" was de quote die me het meest is bijgebleven. Er was geen tepel te zien in de kerk en ook andere mogelijk aanstootgevende lichaamsdelen waren ver te zoeken, toch binnen de kerk. Wie Amsterdam een beetje kent, weet immers dat de Oude Kerk midden in de hoerenbuurt ligt. De dames van plezier staan letterlijk tussen hun rode lampen rondom de kerk. Toch schijnt het tonen van een ontblote schouder in een kerk genoeg te zijn om sommige mensen de gordijnen in te jagen.

Hoe erg ik het oprechte oordeel van deze ongetwijfeld kreukeloze gelovigen ook vind, ik ben blij dat ze op z'n minst de kans hebben gekregen om zich een oordeel te vormen over deze fototentoonstelling.

Types zoals Ludo Helsen ontnemen mensen de kans om een oordeel over iets te vellen wanneer dat buiten de lijntjes van hun eigen denken valt. Ik heb Ex-drummer op dvd gezien en los van de vele lovende kritieken vond ik er geen barst aan. Maar waarom zou een ander er geen plezier aan kunnen beleven? Ik heb Vitalski al enkele keren bezig gezien en hij heeft me nog geen enkele keer kunnen bekoren, behalve toen die keer met Joyce van Nimmen. Maar maakt dat de rekening?

Eén voordeel heeft het vooringenomen optreden van de nieuwe moraalridders wel: iedereen wil de blote vrouwen van Boon bewonderen, wil Vitalski zien afgaan en trekt naar Borgloon voor de zwarte plakband.


Meer reclame hadden de moraalridders niet kunnen maken.

20:13 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Tags: actueel |  Facebook

20-03-08

Leterme eindelijk premier

eed


Leterme I is een feit. Het heeft het land bijna een jaar lam gelegd, het geloof in de politiek een oplawaai van jewelste geven en het imago van ons land geschaad, maar Leterme is eindelijk premier.

Premier worden. Daar ging het over voor de verkiezingen. Premier worden bleek ook de enige drijfveer erna.

Hoe verklaar je anders dat alle dure eden en ferm uitgesproken principes zo eenvoudig verticaal geklasseerd werden tijdens de onderhandelingen?

Leterme krijgt applaus binnen zijn partij. Waarvoor?

Heeft hij 5 minuten politieke moed getoond? Nee.
Is B-H-V gesplitst? Nee.
Is er een serieuze bevoegdheidsoverdracht naar de regio’s gerealiseerd? Nee.
Gaat er effectief 2 miljard extra naar justitie? Nee.
Is er een begroting voorgelegd in evenwicht zonder eenmalige maatregelen? Nee.
Kunnen we nu effectief spreken van ‘goed bestuur’ zodat er echte oplossingen komen om b.v. de vergrijzing aan te pakken? Nee.
Is de nieuwe politieke klasse met figuren als een Vervotte, Vandeurzen, Devlies en godbetert Schouppe en De Crem dan het alternatief voor Verhofstadt en co? Nee.

We zitten met een regering waarin niemand een ander iets gunt, waar de littekens van 9 maanden loopgravenoorlog bij de antagonisten zo diep zitten dat zelfs Jef Hoeyberghs er niets meer aan kan doen. Er is een regeerverklaring die in de recente geschiedenis nog nooit zo dicht aanleunde bij het woord zelf: veel verklaren maar geen idee hebben wat er precies bedoeld wordt, laat staan dat de uitvoerders weten hoe ze het moeten realiseren en moeten betalen. Alles wat een beetje te concreet werd bij de besprekingen, botste op zoveel interne discussies binnen deze mikmak-regering dat er geen andere mogelijkheid overbleef dan vaag blijven in de teksten en de beslissingen over deze punten uit te stellen. Op die manier konden ze moeiteloos hun versie van de feiten verkopen aan hun achterban en kregen ze een enorme meerderheid van de aanwezigen achter zich op de verschillende congressen.

De premier is bekend, de ministers ook en ook het kleine leger staatssecretarissen. De pariteit is naar de prullenmand verwezen.

Meer Vlaanderen. Wat goed is voor Vlaanderen. Laat Vlaanderen niet verst(r)ikken. Goed bestuur.

Holle slogans. Zo is gebleken.

Paars heeft nooit bestaan zo blijkt. De draad wordt gewoon weer opgenomen waar Dehaene hem heeft laten vallen.

De excellenties beginnen alvast met twee weken vakantie.

17:56 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

02-03-08

Politieke draaikonterij

schouppeMet Etienne Schouppe heeft de CD&V er weer een eersteklas-kontendraaier bij.

Maandagochtend klonk hij nog enthousiast over het bereikte akkoord van de wijzen om een staatshervorming in twee fasen te realiseren. Woensdag jl. zat hij er bij in het Vlaams parlement om te kijken of zijn parlementsleden wel voldoende straffe uitspraken deden om N-VA te charmeren.

De pers was weer vernietigend geweest dinsdagochtend. N-VA werd niet volledig de afgrond ingeduwd door de commentatoren, wel werden ernstige vragen gesteld over de toekomst van het kartel. Opnieuw was die duivelse Verhofstadt er weer in geslaagd om op korte tijd te doen wat de bedlegerige Leterme in al die maanden niet had kunnen opstarten.

Maandagavond zaten Schouppe en De Wever nog in Ter Zake. Of die duale houding binnen het kartel niet voor een zeer pijnlijke spreidstand zorgde, wilden de interviewers weten. “Nee hoor”, repliceerden Schouppe en De Wever bijna naadloos in koor. “We weten dat het voor N-VA moeilijker ligt, dus we respecteren deze beslissing.” De Wever haalde het onvermogen van Reynders tot elementaire wiskunde voor het eerst aan door te zeggen dat er nog steeds een Vlaamse meerderheid was omdat de N-VA-stemmen niet meegeteld mogen worden.

Enfin, ja, dinsdagochtend dus: opnieuw krantencommentaren die opnieuw CD&V viseerden en Verhofstadt de wereld in prezen. N-VA werd door Carl Devos consequent genoemd in de radio-uitzendingen. Dus CD&V was dat niet. En het ging zo maar door.

Schouppe en de rest zagen de bui nog maar eens hangen en startten ter plekke een charmeoffensief tegenover N-VA. Die avond nog deed Schouppe voor de eerste keer een televisioneel aanzoek aan De Wever om toch deel te nemen aan de regering. Er was immers een ministerpost in gevaar na de interventie van Reynders en CD&V zou als bende slechte Vlamingen versleten worden als het akkoord van 21 juli er niet zou komen of te mager zou uitvallen. Nee, dat mocht echt niet gebeuren.

In het Vlaams parlement en de dag daarna nog eens in de Kamer probeerde CD&V zich nog maar eens te profileren als goede Vlamingen.

Tevergeefs: de maskers zijn voor de zoveelste keer gevallen. Het is een dooddoener, maar ‘Wie gelooft die mensen nog?’

17:27 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

07-02-08

Woord houden

leterme
 

Leterme gezien in Ter Zake? Hij kwam toelichting geven bij de brief die het Limburgs komisch duo Dewael en Vandeurzen hem had geschreven, een brief die naar aloude gewoonte gelekt was naar de pers.

‘Niet uitzonderlijk,’ betoogde Leterme, ‘wel integendeel: iedereen schrijft me brieven met verlanglijstjes. Dat heb ik trouwens ook meegemaakt toen ik in de Vlaamse regering zat.’ Prompt haalde hij een mapje boven met daarin nog wat brieven en hij offreerde ze zelfverzekerd aan de interviewers van dienst.

Leterme is weer terug de oude: blakend van zelfvertrouwen, constant bezig met campagne voeren. De slogans ‘woord houden’ en ‘goed bestuur’ worden opnieuw bovengehaald. Verse was is aangebracht: Icarus vliegt opnieuw omhoog en kijkt neer op zijn collega’s: ‘We werken nu dag en nacht aan de begroting, aan het nakomen van de beloftes die we gedaan hebben aan de mensen. Wanneer de collega’s terug zijn van vakantie kunnen we in de schoot van de regering met de besprekingen beginnen.’ Iedereen is weg: alleen Yves zit met enkele medewerkers tot in de vroege uurtjes voor een laptop om de excel te laten kloppen, de bureaulamp als sfeermaker, de lege pizzadoos ernaast omdat er geen tijd verloren kon worden om iets deftigs te eten.

En het ging vrolijk verder op Canvas: ‘Het belastinggeld van de mensen moet goed besteed worden.’ Een dooddoener van jewelste. Wie kan daar nu tegen zijn? Toch slaagde Leterme erin om hem drie keer te laten vallen in de uitzending en in één keer hierdoor de moeilijke vragen van het interviewduo te ontwijken.

Noch Cools noch Verstraeten gingen verder in op de vraag hoe het tekort van 3,5 miljard dichtgereden kon worden. Of de vraag of de vele beloftes van voor de verkiezingen effectief wel gerealiseerd konden worden: zware investeringen in justitie en politie, het verhogen van de steun, het verlagen van de belastingen, enz. Geen antwoord. Alleen dooddoeners als ‘Ik zal elke euro twee keer omdraaien’ of nog, op de vraag of het net goedgekeurde veiligheidsplan wel betaald zou kunnen worden, ‘Ik heb voor de verkiezingen gezegd dat politie en justitie belangrijk zijn, ik zeg zoals in andere dossiers na de verkiezingen niets anders.’ Opnieuw geen reactie van de indommelende journalisten.

Is dat zo? Zegt Leterme na de verkiezingen niets anders dan ervoor? Houdt Leterme woord?

VOOR: “We willen duidelijke garanties voor een verregaande bevoegdheidsoverdracht naar Vlaanderen op het vlak van werkgelegenheid, mobiliteit, gezondheidszorg, enz. Anders zal het zonder CD&V zijn.”
NA: Er is niets, maar dan ook niets afgesproken. De tegenstellingen zijn zo mogelijk nog groter dan voor de verkiezingen. De ministerportefeuilles zijn ondertussen wel al uitgedeeld.

VOOR: “Het Vlaams kartel stapt niet in een regering zonder oplossing voor B-H-V.”
NA: Het dossier dat onverwijld opgelost moest worden zit nog steeds muurvast. Zoals het er nu naar uitziet wordt B-H-V zelfs uit de Octopus-besprekingen gehouden.

VOOR: “Er moeten in 2 jaar tijd 1500 gevangeniscellen bijkomen en er moet minstens 1 miljard bovenop de gewone justitiebegroting komen.”
NA: “Justitie is belangrijk.”

Hoe meer je grasduint in de persoonlijke uitspraken van Leterme, hoe meer je bedrogen uitkomt. Toch komt hij er voortdurend mee weg bij ‘de mensen’ en jammer genoeg ook bij de journalistiek.

Leterme kan op die manier probleemloos nog een hele tijd doorgaan op zijn elan. Zelfs al mislukt hij op 23 maart, hij zal weer opstaan, groter dan ooit, want hij heeft ‘woord gehouden’.

Pas over enkele jaren zal duidelijk worden hoe groot de lege doos is die hij ‘de mensen’ heeft aangepraat.

Vorige week zat ‘Lijmen’ van Willem Elsschot gratis bij De Tijd.

22:03 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Tags: actueel |  Facebook

31-01-08

Uw correspondent live van op de gemeenteraad

raad

Vorige week maandag was het verzamelen geblazen op de Lierse gemeenteraad. Ter stemming lag een tegenvoorstel van Open VLD op het initiatief van het Blok over het hoofddoekenprobleem in Lier. Enfin, ja, een probleem? In heel Lier is er één mevrouw die een hoofddoek pleegt te dragen en zij zit niet eens aan het loket.

Toch was zowat heel de Vlaamse pers aanwezig om te filmen wat al eerder geweten was: Open VLD kreeg dankzij de stemmen van het Blok een meerderheid achter dit voorstel. SP.a/spirit kantte zich hier terecht tegen. Het zorgde even voor vuurwerk in Lier, maar voor het overige werden er geen rellen gemeld.

Op hetzelfde ogenblik kabbelde de Zoerselse gemeenteraad verder in het Koetshuis. ‘Kabbelen’, ja, dat is het woord. Ik volg nu sinds een jaar elke Zoerselse gemeenteraad van op de banken in de hoop voor u, beste lezer, markante nieuwsberichten te kunnen verslaan of opvallende uitspraken via deze blog wereldkundig te maken. Na een jaar is de return-on-investment van deze maandelijkse uurtjes in het Koetshuis zeer beperkt. Zelden valt er iets opmerkelijks te noteren dat al niet in de uitgebreide toelichting bij de agenda stond. Een volwassen debat meerderheid-oppositie over de kern van een beslissing heb ik nog niet een keer kunnen noteren. Het is een makke boel. 

Veel heeft te maken met het gebrek aan debat tijdens een gemeenteraad. In al die tijd heb ik nog niet meegemaakt dat een voorstel van de meerderheid inhoudelijk ten gronde werd bediscussieerd. Ik heb ook nog geen onderbouwde tegenvoorstellen van de oppositie mogen noteren, ook al was dat een van de ambities van de Open VLD met zijn ‘schaduwschepencollege’. Het is gerommel in de marge wat op te tekenen valt. Sympathiek vitten over letterlijk punten en komma’s, vooral dan door taalraadsman Jos van Dongen van het VB. 

Wanneer het op stemmen aankomt, wordt vaak om puur principiële redenen tegengestemd. Open VLD stemt tegen het sportbeleidsplan, maar heeft op enkele details geen fundamentele bezwaren. Het Blok stemt soms zelfs gewoon tegen zonder verdere motivatie.  

Ik ben zeer naïef geweest in de gedachte dat alle raadsleden die zich kandidaat stelden in 2006 en verkozen werden, effectief zichzelf tot doel hadden gesteld om het beleid in Zoersel te verbeteren. Zeer naïef.  

Ongeveer de helft van de raadsleden heeft in een jaar tijd geen enkele tussenkomst gedaan in het debat, laat staan een bijdrage geleverd tot het verbeteren van het beleid.  

Ik blijf echter naar de gemeenteraad gaan en zal de evolutie voor u, beste lezer, aandachtig opvolgen. Volgend jaar deze tijd maak ik een overzicht van de raadsleden die gewogen hebben op het beleid en een lijstje van de raadsleden die in twee jaar tijd hun mond niet eens hebben open getrokken.

22:03 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook

20-12-07

Kerst bij de onderhandelaars

sos

De rust is wedergekeerd in de huishoudens van de onderhandelaars. De moegestreden politici hebben hun kinderen voor het eerst in een lange tijd terug gezien en ook het eerste contact met wat is overgebleven van hun partner was meestal hartelijk. Voor het eerst sinds lange tijd heerst er opnieuw een familiegevoel ten huize van Yves, Bart, Joëlle, Didier et les autres.

VTM heeft het format van SOS Piet alvast aangepast voor een politieke kerstspecial. Tijdens de voorbereidingen van het kerstmaal kijkt Piet over de schouders mee van de vrouwen achter de politici en vraagt hij tegelijkertijd op zijn Huysentruyts aan de politici zelf wat ze geleerd hebben uit 190 dagen onderhandelen.

Ten huize van Yves Leterme staat konijn op Vlaamse wijze op het menu, Vlaamse Reus om precies te zijn. “Zeker rozijnen toevoegen”, raadt Piet Huysentruyt mevrouw Leterme aan. “Rozijnen, Piet?” “Ja, rozijnen, ’t is niet omdat rozijnen oude druiven zijn, dat ze je gerecht niet ten volle tot smaak kunnen laten komen. Het zijn de Dehaenes en de Van Rompuys van de keuken zal ik maar zeggen. Is het niet zo, Yves?” “(kort) Ik begrijp niet wat je wil zeggen.” “Wat heb jij geleerd uit de onderhandelingen, Yves?” “Wat IK geleerd heb? Waarom vraag je dat aan mij? Alsof IK er iets aan kan doen dat de onderhandelingen mislukt zijn. Het zijn die vuile Franstaligen die niet mee wilden. En ja, ook de VLD en zeker ook de SP.a zijn schuldig. Maar IK? Als dat het niveau van de vragen is, dan hoeft het voor mij niet meer.” Leterme stapt ziedend de keuken uit, niet langer bereid om commentaar te geven. Even later klinkt Jacques Brel vanuit de woonkamer. Piet besluit daarop geen directe vragen over de politiek meer te stellen.

Bart de Wever doet zelf de deur open wanneer Piet aanbelt. “Ik heb iets goed te maken”, vertrouwt hij de tv-kok toe, “maandenlang afwezig zijn, zelfs geen tijd hebben om mijn nieuwste telg te bewonderen, dat slaat wonden. Joëlle heeft me aangeraden om een charmeoffensief in te zetten door alvast het kerstmenu te bereiden. Alleen het hoofdgerecht wil niet lukken.” Bart demonstreert hoe hij gebakken zalm bereidt. “Tja, Bart, zo gaat dat niet lukken hé. ’t Is niet omdat zalm een vette vis is dat je geen boter aan je gerecht moet toevoegen. Je zet de vis ook veel te lang in de oven. Eén minuutje is meer dan voldoende. Als je zalm 30 minuten in de oven zet, blijft er niets meer van het beestje over.”

Bij Didier Reynders is mevrouw Reynders aan het dessert bezig. “Didier lust mijn miserables niet”, zegt madame Reynders, “hij vindt ze te zoet. Ik volg nochtans de aanwijzingen die ik van de vrouw van Bart de Wever heb gekregen via zijn blackberry.” “Maar meisje toch, je gebruikt meer dan vijf volledige pollepels, alleen al voor de boterroom. Niet moeilijk dat dit te zoet is.”

Joëlle Milquet gooit de deur op een bijna Tobbackiaanse manier dicht. “Non, ik heb echt geen tijd om nu te praten. Ik ben bezig met het kerstmaal.” Het bloed stelpend met zijn koksmuts belt Piet voor een tweede keer aan bij Milquet. Het beeld van de tv-kok is aandoenlijk wanneer Joëlle voor een tweede keer open doet. “Alez, kom dan maar binnen. Ik zal kijken of ik ergens nog een doekje voor het bloeden vind.” Piet stapt uit gewoonte richting keuken. Aan de keukentafel treft hij Elio di Rupo met zijn gevolg aan. “Een jaarlijkse traditie”, probeert Di Rupo de vragen van Huysentruyt voor te zijn. “De ene keer spreken we bij ons thuis af, het andere jaar is het hier te doen.”

Bart Somers noch Guy Verhofstadt geven thuis. Beiden klinken in een Brussels restaurant met een glas Toscaanse wijn op de overwinning op de tsjeven en op het binnenlandse einde met stijl dat voor Verhofstadt in zicht komt. Ze zijn ook niet te bereiken via gsm.

21:30 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Tags: actueel |  Facebook